Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!»

Αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση στην 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους, 64 Επιτροπές Αγώνα και 1 Συνέλευση Τμήματος, από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/1, στο ΤΕΙ Πειραιά, η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τη δράση το προηγούμενο διάστημα, έθεσαν τους στόχους του επόμενου διαστήματος και εξέλεξαν τη νέα Πανελλαδική Γραμματεία του ΜΑΣ, η οποία εξέλεξε την Εκτελεστική Γραμματεία. Εκ μέρους της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, την κεντρική εισήγηση στη Συνάντηση έκανε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, ενώ ιδιαίτερες εισηγήσεις έγιναν για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ από τον Ανδρέα Πούλο, μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας και για την κατάσταση στις εστίες από τον Νίκο Τζαναβάρα, πρόεδρο του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστιών Πάτρας.

Παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση:

Η σημερινή Συνάντηση φανερώνει πολλές δυνατότητες, να ισχυροποιήσουμε τον αγώνα μας, να συζητήσουμε για το πώς θα δυναμώσει στη συνείδηση όλο και περισσότερων φοιτητών η ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος, να ισχυροποιηθεί η φωνή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε κάθε σύλλογο. Το γεγονός ότι το ΜΑΣ αποτελεί τη μόνη πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων αποτυπώνει ότι η γραμμή πάλης που συγκρούεται με τη σημερινή κατάσταση, τα βάζει με τον πραγματικό ένοχο, που διεκδικεί για τις σύγχρονες ανάγκες μας, είναι αυτή που μπορεί να ανεβάσει την οργάνωση των φοιτητών και σπουδαστών, να δυναμώσει την ενότητά μας!


Για να οργανώσουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης! Για να πάρουμε θέσεις μάχης απέναντι σε κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ! Για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες σήμερα. Είναι αναντίστοιχη η απάντηση που δίνει μπροστά στην επίθεση την οποία δεχόμαστε οι φοιτητές των λαϊκών στρωμάτων και οι οικογένειές μας. Ομως, η ίδια η πορεία ενδυνάμωσης του ΜΑΣ αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατότητες υπό καλύτερους όρους να διεξάγουμε τον αγώνα μέσα στις σχολές μας. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες που συναντάμε στο δρόμο μας, όπως τις λογικές ότι «ο αγώνας δεν έχει αποτέλεσμα», την υποταγή στη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε, την αυταπάτη ότι «θα λύσω μόνος μου τα προβλήματά μου». Για να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα μας ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, τις κυβερνήσεις που με την πολιτική τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των μονοπωλίων! Για να μπορούμε να σπουδάζουμε, να ασκούμε την έρευνά μας με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα.

«Αποκαλύπτουμε τα ψέματα της κυβέρνησης - Στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να μας πείσει ότι η αντιλαϊκή πολιτικής της είναι προς όφελός μας, θέλει οι φοιτητές να συμφωνούμε με αυτή!

 • Οταν ψήφιζε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο τσακίζοντας το δικαίωμά μας στην Υγεία και την Πρόνοια, το έκανε όπως έλεγε «για τη νέα γενιά, για να χτυπηθούν οι παχυλές συντάξεις».
 • Οταν χάριζε το επίδομα ανεργίας στους εργοδότες, επίδομα που παίρνει μόνο 1 στους 10 ανέργους, το έκανε για να «ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να χτυπηθεί η ανεργία στη νεολαία».
 • Κάνει ότι στηρίζει τη φοιτητική μέριμνα την ώρα που το 91% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής δεν δικαιούνται δωμάτιο σε εστία, ενώ οι ελάχιστες εστίες που υπάρχουν μαραζώνουν λόγω της υποχρηματοδότησης!
 • «Στεναχωριέται» για τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό την ίδια ώρα που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση στην Παιδεία, την άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία!

Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν «κινητικότητα» και «ευελιξία»:

-- 2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας να είναι θέσεις υποαπασχόλησης!

-- 1 στους 2 νέους είναι άνεργος! Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΑΔΙΠ που περιγράφουν ότι ενώ το 37,2% των Ελλήνων 25 - 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παράλληλα το 32,5% αυτών είναι άνεργοι.

-- Εργαζόμενοι και μισθωτοί επιστήμονες με μισθούς πείνας, με το ύψος του μισθού τους να καθορίζεται από τις ανάγκες των εργοδοτών τους, έχοντας ατομική σύμβαση εργασίας, πληρώνοντας από την τσέπη τους τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

-- Μεγαλοεπιχειρηματίες με όλο και περισσότερες ελευθερίες στο να μετακινούν το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που έχουν στη δούλεψή τους, από χώρα σε χώρα. Σε αυτό είναι ενταγμένες και οι νέες διατάξεις για τις ομαδικές απολύσεις!

«Επιχειρηματικότητα» στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης σημαίνει επιστήμονες που δεν θα συμβάλλουν με τις γνώσεις και την έρευνά τους στο να ζει καλύτερα ο λαός μας, αλλά στο πώς θα κάνουν την καλύτερη πατέντα που θα αυξήσει την κερδοφορία των κάθε φορά χορηγών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεγόμενη «ενσωματωμένη αχρήστευση», τεχνική που βάζει ημερομηνία λήξης σε διάφορα προϊόντα, όπως π.χ. εξαρτήματα αυτοκινήτων, κινητά τηλέφωνα κ.λπ., κατά την οποία οι επιστήμονες χαραμίζουν τις γνώσεις τους όχι στο πόσο ανθεκτικό θα είναι ένα προϊόν αλλά στο να γίνει προγραμματισμένο να χαλάει για να το ξανααγοράσει ο καταναλωτής.

«Ανταγωνιστικότητα» στον τομέα της εκπαίδευσης σημαίνει επιστήμονας και εργαζόμενος, του οποίου το πτυχίο δεν αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για να ασκήσει το επάγγελμά του. Για να καταφέρει να αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεται, μαζεύει προσόντα, πιστοποιήσεις, από σχολή σε σχολή και από χώρα σε χώρα, ώστε να προσαρμόσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του στις ανάγκες της αγοράς. Δηλαδή της εταιρείας που χρηματοδοτεί την έρευνά του με σκοπό το μέγιστο κέρδος από αυτή!

Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει «αυτονομία», «εξορθολογισμός των δαπανών για τα ιδρύματά μας», «ανταποδοτικότητα», με το κόστος για τις λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους να ανέρχεται στο 1,5 δισ., υποβάθμιση των σπουδών που εκφράζεται με ελλείψεις σε βασικές υποδομές, εξοπλισμό, καθηγητές, στα προβλήματα των μετεγγραφέντων φοιτητών, στα ζητήματα μέριμνας, τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές κ.ά. Την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 δεν προβλέπει καμία αύξηση!

Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να είμαστε σε ετοιμότητα για αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στα προγράμματα σπουδών στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, στην κατεύθυνση για απόσπαση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από το πτυχίο, στην επέκταση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Τα παραπάνω αποτελούν ενιαίες κατευθύνσεις της ΕΕ που εκφράζονται με τις εκθέσεις - κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, τα πορίσματα των αξιολογήσεων. Γι' αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από κοινού υπερασπίζονται αυτό το πανεπιστήμιο! Εδικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ Χρησιμοποιούν κυριολεκτικά μέχρι και τις ίδιες λέξεις.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ΝΔ.

Ανταποδοτικότητα και αυτονομία των ιδρυμάτων λένε και οι δύο. Γι' αυτό και συμφωνούν σε δίδακτρα στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές, αλλά και στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα»

Με ετοιμότητα να απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, να βάζουμε αντιστάσεις στα σχέδιά της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας! Γιατί παίζονται γερά παζάρια στις πλάτες μας, επικίνδυνοι σχεδιασμοί για εμάς και τις οικογένειές μας, με τη συμμετοχή της χώρας στους ανταγωνισμούς που οξύνονται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Να αποκαλύψουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης που στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Και που παράλληλα, αξιοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, εγκλωβίζει στη χώρα μας πάνω από 65.000 πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες, με τις κρατικές υπηρεσίες να είναι ανύπαρκτες ακόμα και τις προηγούμενες μέρες κακοκαιρίας!

Από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε το χαρακτήρα των μέτρων, κόντρα στις αυταπάτες, στις λογικές αναμονής από το παραμύθι της «πρώτη φορά αριστεράς», του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείξαμε ότι «ρεαλισμός» δεν είναι η σημερινή βαρβαρότητα που ζούμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας αλλά το να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις δυνατότητες που γεννιούνται από αυτή το 2017!

Οταν διοικήσεις και υπουργείο Παιδείας έλεγαν ότι «οι μετεγγραφέντες φοιτητές φταίνε για την επιβάρυνση των οικονομικών των σχολών μας» πρωτοστατήσαμε ώστε οι μετεγγραφέντες μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές και σπουδαστές να οργανώσουν τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν δυναμικά το αυτονόητο, να μη μείνουν έξω από τις σχολές τους, να φτιάξουν την επιτροπή τους, να πραγματοποιήσουν μια σειρά κινητοποιήσεις και τελικά να καταφέρουν να επιβάλουν την αύξηση του ποσού των αιτήσεων που έγιναν δεκτές!

Οταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει με νόμο την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, των καθηγητικών σχολών, οι επιτροπές αγώνα, κατάφεραν με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις να την καθυστερήσουν!

Οταν οι εστίες σε όλη τη χώρα ήταν στον «αέρα», με την κυβέρνηση να πετάει έξω εκατοντάδες συναδέλφους μας, οι εστιακοί φοιτητές και σπουδαστές συντόνιζαν τη δράση τους, πραγματοποιούσαν καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν κατακτήσεις για τις εστίες τους, να μπουν όλο και περισσότεροι σε δωμάτιο!

Για αυτό, την ίδια ώρα που μας έλεγαν ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά», βαφτίζοντας τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, «παράλογες απαιτήσεις» δώσαμε εκατοντάδες μάχες, ώστε να σπουδάζουμε χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, για δωρεάν μετακίνηση, για δωρεάν συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη, για δωρεάν σίτιση!

Οταν επιδίωκε να βάλει εμπόδια στην ενότητά μας και να καλλιεργήσει ότι τα ιδρύματά μας επιστρέφουν στην «κανονικότητα» διοργανώσαμε πανελλαδικό συλλαλητήριο, στο οποίο καταφέραμε να συσπειρωθούν, σχεδόν 90 Σύλλογοι με το πλαίσιο πάλης των συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, να βροντοφωνάξουμε ταυτόχρονα σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Παράλληλα, βρεθήκαμε σε μεγάλες μάχες πλάι στο εργατικό κίνημα, ενώσαμε τη φωνή μας με όλο το λαό! Ημασταν παρόντες σε σημαντικές απεργιακές μάχες, όπως αυτή του Ασφαλιστικού, στα εργατοαγροτικά συλλαλητήρια, δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε απεργούς εργάτες, όπως στο «Αthens Ledra Hotel», αλλά και στους αγωνιστές αγρότες, όπως στα μπλόκα της Νίκαιας! Δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους μαθητές! Οργανώσαμε τη συμμετοχή φοιτητών στα λαϊκά φροντιστήρια!

Την ίδια ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης μετέτρεπε το Αιγαίο σε θάλασσα νεκρών, δημιουργούσε εκατοντάδες κέντρα κράτησης, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, οργανώσαμε την αλληλεγγύη ενάντια στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, αναδείξαμε την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς! Ενημερώσαμε για τον πραγματικό σκοπό που το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο, για το χαρακτήρα των αποφάσεων της ΕΕ, που ανοίγουν την κάνουλα του Προσφυγικού όποτε χρειάζονται φτηνό εργατικό δυναμικό και την ξανακλείνουν, παραδώσαμε είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, πραγματοποιήσαμε συναυλίες αλληλεγγύης μέσα στις σχολές μας, δημιουργήσαμε επιτροπές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους.

Στην περσινή μας Συνάντηση μάς είχε προβληματίσει το ζήτημα της συμβολής μας στη αναζωογόνηση των Συλλόγων μας, κάτι για το οποίο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να το κατακτήσουμε. Βέβαια, έχουμε μετρήσει σημαντικά βήματα - αν και δεν είναι κατοχυρωμένα στην πλειοψηφία των Συλλόγων - σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν δυνατότητες και πείρα που πρέπει να γενικευτεί από τις συνελεύσεις, τα διοικητικά συμβούλια, εκδηλώσεις, συσκέψεις, έντυπα, καλωσόρισμα πρωτοετών, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, τα πανελλαδικά συλλαλητήρια, τη συμμετοχή στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα η πείρα από τους αγώνες αυτούς να γενικευτεί.

 • Να δυναμώσει η κουβέντα γύρω από τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος, ώστε να περάσει στην επίθεση, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με τις κυβερνήσεις - ΕΕ - μονοπώλια, αξιοποιώντας την εμπειρία μέχρι σήμερα.
 • Να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των φοιτητών και των σπουδαστών με μαχητικούς και ζωντανούς Συλλόγους.
 • Να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
«Προτάσσουμε τους δικούς μας στόχους»

Κόντρα στις λογικές υποταγής και συμβιβασμού χρειάζεται να αγωνιστούμε ακόμα πιο αποφασιστικά:

 • Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας από τον κρατικό προϋπολογισμό! Να κάνουμε στην μπάντα λογικές, που μιλάνε για αυτονομία των ιδρυμάτων μας, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις σχολές μας, χαρίζοντας φιλέτο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τις δομές των σχολών μας, την έρευνα και τη γνώση μας, κάνουν λόγο για δίδακτρα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ!
 • Για να σπουδάζουν οι φοιτητές και σπουδαστές δωρεάν και να μην είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους πελάτες! Να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όσους μιλάνε για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, στο όνομα του ότι «δεν υπάρχουν λεφτά, όλοι μαζί ας βάλουμε ένα χεράκι».
 • Για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, ενάντια στην υποβάθμιση, για να αποτελεί το πτυχίο μας τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός μας! Κόντρα σε λογικές όπως αυτές που περιλαμβάνει το «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο», με ακριβοπληρωμένες πιστοποιήσεις μέσα από σεμινάρια και πανάκριβα μεταπτυχιακά!
 • Για σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό κι εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς να αποδεχόμαστε λογικές ότι «αυτό είναι το μέλλον μας, χωρίς ΣΣΕ, ασφάλιση, ένσημα κ.λπ.»!
 • Για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων! Να μη συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι το 2017 και ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία σημειώνουν μεγάλη πρόοδο, την ίδια στιγμή ο λαός μας δεν έχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα γιατί είναι πανάκριβα, ένας χιονιάς είναι ικανός να προκαλέσει ενεργειακό πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα!
 • Με μεγαλύτερη κοινή δράση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τα σωματεία μισθωτών επιστημόνων κόντρα σε λογικές που εχθρεύονται την ενότητα των φοιτητών με το εργατικό κίνημα, τη συμμετοχή των Συλλόγων στις απεργίες με τα ταξικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ!

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας, κόντρα σε όσους βάζουν συνεχώς εμπόδια στην οργάνωση της πάλης μας, που διατηρούν φαινόμενα εκφυλισμού στις συλλογικές διαδικασίες, που θέλουν διοικητικά συμβούλια μακριά από τους φοιτητές, που δεν αναγνωρίζουν και καταδικάζουν ολόκληρους συλλόγους, που καταγγέλλουν τις συνελεύσεις και τις Επιτροπές Ετών, που βάζουν εμπόδια στη συμπόρευση του φοιτητικού με το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα.

Χρειάζεται να επικυρώσουμε το πλαίσιο πάλης και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ και από τη σημερινή μας Συνάντηση!

Αξιοποιώντας τα υλικά της Συνάντησης να φτάσει σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, να διοργανωθούν συσκέψεις μέσα στους Συλλόγους στις οποίες θα συζητηθεί ως θέμα, να γίνουν ενέργειες μέσα στους Συλλόγους ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας που να μη γνωρίζει τι είναι το ΜΑΣ, γιατί χρειάζεται ο Σύλλογός του να συσπειρώνεται σε αυτό. Να μονιμοποιηθούν οι συναντήσεις σε επίπεδο πόλης των συνδικαλιστικών εκλεγμένων στα ΔΣ. Οι Σύλλογοι που αποτελούν στηρίγματα του ΜΑΣ να μετρήσουν βήματα στο βαθμό οργάνωσης, στη μαζικοποίησή τους. Αντίστοιχη δράση πρέπει να αναπτυχθεί στους Συλλόγους που οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Οι Επιτροπές Αγώνα να αναλάβουν δράση! Να προωθούν το πλαίσιο πάλης, μέσα στο φοιτητικό Σύλλογο, να αποκαλύπτουν τις άλλες δυνάμεις και τα εμπόδια που βάζουν! Να προχωρήσουμε άμεσα σε όσες επιτροπές δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί! Να δυναμώσουμε τη συζήτηση για τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος, το περιεχόμενο και τη μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων.

Αμεσα καθήκοντα
 • Ενημέρωση και δράση για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολές μας, με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, τις ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές. Αμεση απάντηση στα ιδιαίτερα προβλήματα που θα προκύψουν στην εξεταστική. Πραγματοποιούμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των Τμημάτων και απαιτούμε να μας δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία, οικονομικού προϋπολογισμού των ιδρυμάτων μας κ.λπ.
 • Να μην περάσουν αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών μας. Εγκαιρα να εντοπίζουμε προσπάθειες αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών και να παρεμβαίνουμε σε αυτές με αίτημα οι αλλαγές αυτές να είναι προς όφελος της γνώσης των φοιτητών και σπουδαστών, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας!
 • Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, στα θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας! Συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης και τα καταθέτουμε στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους άμεσα και οργανωμένα με τους Συλλόγους μας. Να δυναμώσουν πρωτοβουλίες δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά των προσφύγων, όπως πήραν πέρυσι οι Σύλλογοι των δασκάλων και νηπιαγωγών. Να απομονώσουμε λογικές που χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού στους Συλλόγους μας.

Χρειάζεται να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στις δράσεις μας στις εστίες. Προτείνεται να καταλήξουμε μετά τη σημερινή μας Συνάντηση σε κοινό συντονισμό των Συλλόγων οικοτρόφων.

Με ευθύνη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας να μετρήσουμε βήματα το επόμενο διάστημα στη δουλειά μας στους εργαζόμενους και πρακτικάριους φοιτητές. Να στηρίξουμε κάθε εργαζόμενο φοιτητή, να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά του στην απεργία στο χώρο δουλειάς του, ο Σύλλογος να σταθεί αλληλέγγυος στην εκμετάλλευση που υφίσταται από την εργοδοσία του. Την ίδια στιγμή θα πάρουμε πρακτικά μέτρα για να οργανώσουμε αυτήν τη δουλειά:

 • Να γίνει καταγραφή σε κάθε τμήμα των εργαζόμενων και πρακτικάριων φοιτητών.
 • Να δημιουργηθούν επιτροπές εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών σε κάθε Σύλλογο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική μαχητική φοιτητική κινητοποίηση στην Αθήνα(8/11/2017)
Παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες(31/3/2016)
Με την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος συμβάλλουμε στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας(19/10/2014)
Στις 7 Μάη ενισχύουμε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ(4/5/2014)
Διαμαρτυρία για το «πάσο»(20/12/2011)
Ολοι ξανά στο δρόμο!(23/3/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org