Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές και χωρίς ουσιαστική αποζημίωση

Η πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των απωλειών των αγροτοκτηνοτρόφων, από όλες τις καταστροφές και τις αρρώστιες, μεταξύ των βασικών αιτημάτων στις κινητοποιήσεις τους

Ο παγετός που προκάλεσαν σε γεωργικές καλλιέργειες οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες καταστροφές σε όλη τη διάρκεια του 2016 (φωτ. από εσπεριδοειδή στην Αργολίδα)

Eurokinissi

Ο παγετός που προκάλεσαν σε γεωργικές καλλιέργειες οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες καταστροφές σε όλη τη διάρκεια του 2016 (φωτ. από εσπεριδοειδή στην Αργολίδα)
Οι μεγάλες ζημιές που προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ιδίως ο παγετός των πρώτων ημερών του 2017 στις γεωργικές καλλιέργειες - ιδιαίτερα σε κηπευτικά, εσπεριδοειδή, αμπέλια, ελαιόδενδρα και άλλες δεντροκαλλιέργειες - αλλά και στην κτηνοτροφία, όπου, λόγω του ψύχους, η παραγωγή γάλακτος μειώνεται μέχρι και 50%, ενώ υπάρχουν και απώλειες ζώων, έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αντίστοιχο κεφάλαιο σε όλη τη διάρκεια του 2016.

Οι ζημιές ξεκίνησαν από τις αρχές της περασμένης άνοιξης με τον παγετό που έπληξε στις 26/3 χιλιάδες στρέμματα με μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, αμυγδαλιές κι άλλα δένδρα, κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Στα τέλη της άνοιξης - αρχές καλοκαιριού, ήταν οι απανωτές χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοθύελλες που «θέρισαν» πρόωρα χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, πεπονοειδή, όσπρια, τριφύλλια και άλλα προϊόντα. Ακολούθησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που έκαναν στάχτη μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών σε πολλές περιοχές (Πελοπόννησος, Μακεδονία, Θεσσαλία, Χίος κ.α.), ενώ με το που μπήκε το φθινόπωρο άρχισαν οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν πλημμύρες και έπνιξαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα, θερμοκήπια, αλλά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Αποζημιώσεις - ψίχουλα, αν και όποτε...

Παρά το τεράστιο μέγεθος των καταστροφών, ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα - προφανώς με εντολή της κυβέρνησης - όχι μόνο δεν κατέβαλε έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν προχώρησε καν σε εκτιμήσεις των ζημιών, επικαλούμενος ως δικαιολογία, εκτός των άλλων, και την πολυήμερη αποχή των γεωπόνων - εκτιμητών από τα καθήκοντά τους, οι οποίοι διεκδικούν τα έξοδα μετακίνησής τους που δικαιούνται, αλλά η κυβέρνηση τους τα έκοψε στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών κρατικών δαπανών που σχετίζονται με υπηρεσίες αναγκαίες για το λαό.

Αλλά κι εκεί που έγιναν εκτιμήσεις, οι αποζημιώσεις που προβλέφθηκαν είναι ψίχουλα, ενώ άγνωστο παραμένει αν και πότε θα δοθούν. Η κυβέρνηση, στηριζόμενη στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν προβλέπει αποζημιώσεις από όλες τις αιτίες ούτε στο σύνολο των ζημιών, και επικαλούμενη την «οικονομική δυσπραγία» του κράτους, αρνείται ουσιαστικά ν' αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ΕΛΓΑ κάθε άλλο παρά ως στήριγμα των πληγέντων αγροτών λειτουργεί είναι το ότι δεν αναγνώρισε καν τις μεγάλες ζημιές στα δένδρα από τον παγετό, δεν έδωσε ούτε ευρώ για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, ενώ για κάθε ζώο που πνίγηκε από τις πλημμύρες - όπως τα εκατοντάδες πρόβατα από τα νερά του πλημμυρισμένου Πηνειού σε χωριά των Τρικάλων - καθορίστηκε αποζημίωση μερικών δεκάδων ευρώ, όταν η ζημιά του παραγωγού υπολογίζεται πενταπλάσια. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι εκτός των τσουχτερών ασφάλιστρων στον ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν 2 ευρώ για να δηλώσουν κάθε ζώο που έχασαν...

Οι εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, μαζί με τις συνέπειες από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και το ρωσικό εμπάργκο που τις ακολούθησε, προκαλούν πρόσθετη μεγάλη μείωση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, που έχει αποδεκατιστεί από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, επιβάλλει χαμηλές τιμές παραγωγού στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων και διογκώνει το κόστος παραγωγής...

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων στις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται

Γι' αυτό και στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν εδώ και δυόμιση μήνες, με κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, και κλιμακώνονται συντονιζόμενες πανελλαδικά στις 23 Γενάρη, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, το αίτημα για κάλυψη των απωλειών στο αγροτικό εισόδημα είναι βασικό και συνδέεται με τη διεκδίκηση ενός άλλου ΕΛΓΑ, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος για να καλύπτει όλες τις αιτίες των καταστροφών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο κι όλες τις αρρώστιες και να αποζημιώνει τους πληγέντες παραγωγούς στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.

Μία βδομάδα πριν από τις 23 Γενάρη, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τα σημεία που θα επιλεγούν για τα μπλόκα. Σε αρκετές, μάλιστα, περιοχές, έχουν ήδη επιλεγεί αυτά τα σημεία, όπως, για παράδειγμα, οι αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα στον κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης έξω από τη Λάρισα, οι αγρότες της Ηλείας στο Λιατίφι Αμαλιάδας, οι αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας στον οδικό κόμβο Αργυροπουλίου στην Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης κ.ά.

Τη συμμετοχή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις στις 23 Γενάρη στον κόμβο της Ανθήλης αποφάσισε ο Ενωτικός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανθήλης - Λαμίας ύστερα από σύσκεψή του, ενώ καλεί όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τους αγρότες να συμμετάσχουν σε σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης την Παρασκευή 13/1, στο κοινοτικό κατάστημα Ανθήλης στις 5 μ.μ.

Αντίστοιχα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, στη βάση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αλλά και των πρόσφατων παγκρήτιων συσκέψεων, όπου συμμετείχαν 22 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα 23/1 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί στην ετήσια Γενική της Συνέλευση σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Μουσείου Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ