Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο στόχαστρο των τραπεζών το επίδομα τοκετού

Παρεμβάσεις ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις από το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Μάχη με κάθε μέσο δίνει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής ενάντια στη μη καταβολή του επιδόματος τοκετού από την Τράπεζα Πειραιώς στις εργαζόμενες που το δικαιούνται, με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η κλαδική Σύμβαση προβλέπει επίδομα ύψους 1.557 ευρώ, που χορηγείται από τις τράπεζες με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως.

Το σωματείο είχε καταγγείλει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς «συμψηφίζει παράνομα το επίδομα τοκετού, που υποχρεούται να καταβάλει με βάση την κλαδική ΣΣΕ, με τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τις μαιευτικές κλινικές». Η τράπεζα, δηλαδή, αφαιρεί τα νοσήλια που καταβάλλει στα μαιευτήρια ο ΕΟΠΥΥ από το ποσό που υποχρεούται η ίδια να πληρώσει. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι το επίδομα να καταβάλλεται «ψαλιδισμένο» κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Με βάση τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη, εργατική διαφορά. Οι εκπρόσωποι της τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι γίνεται συμψηφισμός του ποσού και υπερασπίστηκαν την πρακτική αυτή λέγοντας ότι «δεν είναι παράνομο». Και ενώ εμφανίστηκαν σίγουροι για τη ...νομιμότητα της περικοπής του επιδόματος, έσπευσαν να αμφισβητήσουν το κλαδικό συνδικάτο, ισχυριζόμενοι πως αναγνωρίζουν μόνο τα επιχειρησιακά σωματεία.

Το σωματείο τονίζει πως η Τράπεζα Πειραιώς κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής του επιδόματος, ενώ το ίδιο φαίνεται πως κάνουν και άλλες τράπεζες. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποί του, έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι την ίδια πρακτική εφαρμόζει και η «Alpha Bank». Στο φόντο αυτό καλούν τις εργαζόμενες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Στήριξη από την ΟΓΕ

Τη στήριξή της στο κλαδικό σωματείο και τις εργαζόμενες εξέφρασε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας βρέθηκε στο πλευρό του σωματείου και των εργαζομένων και χτες στην Επιθεώρηση. «Για άλλη μια φορά η μητρότητα θεωρείται κόστος από την εργοδοσία και θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που έφτασαν να καταργήσουν το επίδομα τοκετού που έδιναν τα ασφαλιστικά Ταμεία, λύνουν τα χέρια των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών για να εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ