Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες επαφές AKP – MHP και διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» συζητήθηκε σε νέα συνάντηση που είχαν προχτές ο πρωθυπουργός (και ηγέτης του κυβερνώντος ΑΚΡ), Μπιναλί Γιλντιρίμ, και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο πλευρών για μια σειρά θεμάτων.

Η νέα συνάντηση έγινε ενώ ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» παραμένει βασικό πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως και μοχλός προώθησης διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών του τουρκικού κεφαλαίου, που δυναμώνει την προκλητικότητά του σε όλα τα καυτά «μέτωπα» της γειτονιάς μας (βλ. και Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κτλ.).

Πάντως έχει ενδιαφέρον αρθρογραφία των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία εντός του ΑΚΡ εκφράζεται δυσαρέσκεια για πλευρές των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε συνεργασία με το ΜΗΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου εγκρίθηκε στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί μετά από 12ωρη συζήτηση, ενώ το δεύτερο και το τρίτο μετά από 15 ώρες συζήτηση. Το αστικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό σε φάση διεργασιών, κάτι που συνδέεται και με τους αρνητικούς δείκτες για την τουρκική οικονομία αλλά και με τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την περιοχή, μέσα από τις οποίες επανέρχεται (από αστούς) η ανάγκη επανεξέτασης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org