Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανάσυρση και των 92 επιβατών, ανάμεσά τους και 64 μελών του θρυλικού συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ»

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα
Συνεχίζονταν και χτες οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα για περισυλλογή των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε ξημερώματα των Χριστουγέννων, με τη συντριβή του μεταγωγικού στρατιωτικού Τουπόλεφ (ΤU-154), που είχε ξεκινήσει από την Μόσχα, ανεφοδιάστηκε στο Σότσι και κατευθύνονταν στη ρωσική στρατιωτική βάση της Λατάκειας της Συρίας. Στους 92 άτυχους επιβαίνοντες (8 άτομα πλήρωμα) περιλαμβάνονται 64 μέλη του θρυλικού μουσικοχορευτικού συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ», χορωδοί, μουσικοί και χορευτές, επίσης δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, που πήγαιναν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τους Ρώσους στρατιώτες στη συριακή βάση Χμεϊμίμ.

Το αεροπλάνο συνετρίβη 2 λεπτά μετά την απογείωσή του από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σότσι, χωρίς να εκπέμψει κανένα σήμα κινδύνου, και σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ έσκασε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας με 510 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα τα συντρίμμια του να εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή, με το βάθος της θάλασσας να φτάνει τα 50 έως 70 μέτρα. Χτες νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι ανασύρθηκε το ένα από τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», όπου καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης, το οποίο θα αναλυθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να φωτιστούν οι αιτίες της νέας τραγωδίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983. Η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο κυβερνήτης του, Ρόμαν Βολκόφ, ήταν πολύ έμπειρος πιλότος με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης. Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, θεωρώντας όμως προς το παρόν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» και πιο ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας μηχανικής βλάβης ή ανθρώπινου λάθους.

Ως χτες πάντως είχαν ανασυρθεί σύμφωνα με τις επίσημες αρχές οι σοροί 13 επιβαινόντων, ανάμεσά τους και του πιλότου, ενώ ανασύρθηκαν πάνω από 120 διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού κήρυξε εθνικό πένθος, διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής, ενώ ωσότου ολοκληρωθούν οι έρευνες καθηλώνονται στο έδαφος όλα τα ίδια τύπου αεροσκάφη. Συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων φτάνουν προς τη ρωσική κυβέρνηση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενώ τα θύματα θα ταφούν στο στρατιωτικό νεκροταφείο.

Ιδιαίτερα για τα μέλη του Συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ», που ιδρύθηκε το 1926 με πρώτο διευθυντή τον Αλεξάντερ Βασιλίγιεβιτς Αλεξαντρόφ, συνθέτη και του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, υπήρξε μεγάλη συγκίνηση. Ετσι ανακοινώθηκε ότι το λεγόμενο «τάγμα που τραγουδάει» σύντομα θα συμπληρωθεί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org