Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Τροχιοδεικτική» συνέντευξη Πούτιν για το 2017

Στις 23 Δεκέμβρη, την περασμένη Παρασκευή, δόθηκε η ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε 1.400 δημοσιογράφους ντόπιων και ξένων ΜΜΕ. Οπως είθισται, σε αυτήν την εκδήλωση δίνεται χαρακτήρας παρουσίασης των γενικών θέσεων της Ρωσίας, δηλαδή της αστικής της τάξης, όσον αφορά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που είναι και δείκτης για την επόμενη χρονιά. Ο Ρώσος Πρόεδρος στη σχεδόν τετράωρη συνέντευξη επέλεξε να δηλώσει ότι θέλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, ότι η αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του αλλά και των ΗΠΑ είναι κάτι το αναμενόμενο και καθ' όλα δικαιολογημένο, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «αν αρχίζει μια κούρσα εξοπλισμών, αυτό δεν το προκάλεσε η Ρωσία αλλά οι ΗΠΑ με την απόσυρσή τους το 2002 από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και με την προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας». Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της κυβέρνησης Ομπάμα για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, κάτι που θεωρεί αβάσιμο και ο Τραμπ. Επίσης, για την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση και τους Δημοκρατικούς είπε με σκωπτικό ύφος ότι «προσπαθούν να φορτώσουν σε άλλους τις αποτυχίες τους σε όλους τους τομείς», θυμήθηκε μέχρι τον Μπέρνι Σάντερς «που αντιμετωπίστηκε με αθέμιτα μέσα», όπως και τον «Φραγκλίνο Ρούσβελτ που θα γυρνά στον τάφο του», γιατί «αυτός ένωσε και δεν δίχασε τη χώρα».

Επίσης, εξήρε τη σχέση της χώρας με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε κάτι παραπάνω από «εταιρική». Ιδιαίτερα στάθηκε στις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στη Συρία, στη δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων, στην πρόσφατη τριμερή συνεργασία - συντονισμό Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία σημείωσε ότι τον κάνει «να αναρωτηθεί σχετικά με το αν η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό μαχητικό, πέρσι το Νοέμβρη, έγινε με εντολή της τουρκικής ηγεσίας». Υπονοώντας και με όσα ακολούθησαν, με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη στην Τουρκία, ότι θα μπορούσε ο συγκεκριμένος στρατιωτικός να πήρε εντολή από άλλη δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, που συνεχίζεται, δήλωσε ότι η διαδικασία μέσω του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) για τις συμφωνίες εκεχειρίας του Μινσκ, δεν έχει αποδώσει, αλλά δεν υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση Ουκρανού δημοσιογράφου για κατοχή από τη Ρωσία της Ανατολικής Ουκρανίας, απάντησε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι αυτή που κηρύσσει τον πόλεμο στο λαό της.

Σε πολύ μεγάλο μέρος των απαντήσεων που έδωσε στάθηκε στη σχετική αναστροφή της οικονομικής κρίσης, που από ύφεση 3,7% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια, περιορίστηκε το 2016 σε πτώση 0,5% του ΑΕΠ και με τάσεις ανάκαμψης σε κάποιους τομείς, όπως η αγροτική οικονομία, κλάδοι της βιομηχανίας. Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού αυτός έγινε με τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, όμως λόγω της πρόσφατης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στις χώρες του ΟΠΕΚ, θα επιτευχθούν υψηλότερες τιμές, που σημαίνει περισσότερα έσοδα άρα και δυνατότητα για δημοσιονομικό πλεόνασμα. Εμφάνισε δε τις «επιτυχίες», που θα μεταφραστούν σε νέα κέρδη για το κεφάλαιο, ότι δήθεν θα ευνοήσουν και τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της «εθνικής ενότητας» ...που επιτυγχάνει το κόμμα του.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org