Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαδρομές στη διεθνή εικαστική σκηνή

Εργα Α. Τάσσου - Λουκίας Μαγγιώρου, στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγ. Πετρούπολης
Εργα Α. Τάσσου - Λουκίας Μαγγιώρου, στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγ. Πετρούπολης
Στο επίκεντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής βρίσκεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), καθώς έργα του ταξιδεύουν διαρκώς για να τεκμηριώσουν μεγάλες εικαστικές παραγωγές, με τη συλλογή Κωστάκη να κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα σε σπουδαίες συλλογές απ' όλο τον κόσμο.

Σημαντικές πτυχές της νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, παρουσιάζονται στην έκθεση «GeniiLoci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» μέχρι τις 9 Γενάρη 2017, στο Κρατικό Μουσείο Manege στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Ετους Ελλάδας - Ρωσίας 2016». Το ΚΜΣΤ συμμετέχει στην έκθεση με έργα των: Νίκου Αλεξίου, Α. Τάσσου - Λουκίας Μαγγιώρου, Νίκης Καναγκίνη, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Στήβεν Αντωνάκου, Λίζης Καλλιγά, Γιώργη Γερόλυμπου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Πάνου Τσαγκάρη, Λυδίας Δαμπασίνα.

Η έκθεση «Η Δύναμη της Πρωτοπορίας. Τώρα και Τότε» που φιλοξενείται έως τις 22 Γενάρη 2017 στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR, στις Βρυξέλλες, αποτυπώνει τις Πρωτοπορίες που αποτυπώθηκαν στην Ιστορία της Τέχνης, από τον περασμένο αιώνα έως σήμερα. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει με το έργο «Κυβοφουτουριστικό Πορτρέτο» (λάδι σε χαρτόνι, 1914 - 1917, Συλλογή Κωστάκη) της Λιουμπόβ Ποπόβα, από τη συλλογή Κωστάκη, δίπλα σε έργα 15 κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Η έκθεση «Εικόνες της Μοντέρνας Τέχνης. Η Συλλογή Σούκιν» που φιλοξενείται έως τις 20 Φλεβάρη 2017 στο Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι συγκεντρώνει 130 αριστουργήματα από την πλέον σημαντική συλλογή μοντέρνας τέχνης που δημιουργήθηκε στη Μόσχα από τον Ρώσο φιλότεχνο και συλλέκτη Σεργκέι Σούκιν. Εργα σταθμοί των Κλοντ Μονέ, Πολ Σεζάν, Πολ Γκογκέν, Ενρί Ματίς και Πάμπλο Πικάσο, μεταξύ άλλων, από το Μουσείο Ερμιτάζ και το Μουσείο Πούσκιν. Το ΚΜΣΤ συμμετέχει στην έκθεση με 7 έργα της συλλογής Κωστάκη - Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ολγα Ροζάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Ιβάν Κλιούν, Αλεξάντρ Ρότσενκο.

Η έκθεση «Η Αφιξη της Αφαίρεσης» (μέχρι 12 Μάρτη 2017) αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εκθέσεων που πραγματοποιεί η Εθνική Πινακοθήκη στην Οττάβα του Καναδά. Η συγκεκριμένη έκθεση εστιάζει στην ανάδειξη της ιστορίας του κινήματος της Αφαίρεσης στη Ρωσία την περίοδο 1914 - 1923. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έχοντας στην κατοχή του έργα σημαντικών καλλιτεχνών εκπροσώπων της ρωσικής πρωτοπορίας, συμμετέχει στην έκθεση με 12 έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Εργα των Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ελ Λιζίτσκι, Ιβάν Κλιούν, Ολγα Ροζάνοβα και Λιουμπόβ Ποπόβα πρωταγωνιστούν μαζί με ζωγραφικά έργα, σχέδια και χειρόγραφα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ