Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Δεν θα δεχτεί δέσμευση των χρημάτων του

Τη σαφή θέση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη δέσμευση των χρημάτων του δήμου εκφράζει η δημοτική αρχή Πατρέων, με αφορμή αίτημα της κυβέρνησης προς τους δήμους και τις περιφέρειες να στείλουν κατάλογο με τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, καλούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να στείλουν σειρά οικονομικών τους στοιχείων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας, λογαριασμό πάγιας προκαταβολής, χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, στοιχεία Ειδικών Λογαριασμών με νομική υπόσταση, λογιστικό σύστημα που τηρείται από το φορέα.

Πρόκειται για στοιχεία που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστά στο υπουργείο, ως εκ τούτου η πρόθεση καταγραφής τους παραπέμπει σε νέο κύκλο δέσμευσης χρημάτων, με σκοπό την ενδεχόμενη εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των δανειστών.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων: «Τα στοιχεία είναι γνωστά στο υπουργείο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός μας. Αυτή η τακτική μάς προκαλεί δικαιολογημένα ερωτήματα και ανησυχία, γιατί είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλη του 2015, όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Η δημοτική αρχή, όπως και το 2015, δεν πρόκειται να δεχθεί τη δέσμευση των χρημάτων του δήμου μας, γιατί αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και όχι το χρέος προς τους δανειστές και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)».

Στο μεταξύ, την απόφαση να μη στείλουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα τα οικονομικά στοιχεία που ζητεί η κυβέρνηση έλαβε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου, όπως διευκρινίστηκε, να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση και σύγχυση των δήμων, αφού τα στοιχεία αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Η ΚΕΔΕ διευκρινίζει ότι «δεν αρνείται αυτή τη δυνατότητα και τη διαδικασία που προκύπτει από τη νομοθεσία για τα οικονομικά στοιχεία των δήμων και τα οποία είναι ήδη στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρείται η τεχνητή ένταση ΚΕΔΕ - κυβέρνησης(2017-03-09 00:00:00.0)
«Δε θα συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις σας»(2015-06-13 00:00:00.0)
Τουλάχιστον 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών(2014-07-23 00:00:00.0)
Βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης(2014-03-15 00:00:00.0)
Βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης(2014-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ