Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για «παρατηρητές» στο Α. Χαλέπι

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις, παρά την πρότερη συμφωνία «εκεχειρίας» που προώθησε η Τουρκία σε συνεννόηση με τη Ρωσία

Ο συριακός στρατός στο κέντρο της παλιάς πόλης του Χαλεπίου
Ο συριακός στρατός στο κέντρο της παλιάς πόλης του Χαλεπίου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Προσχηματικές πιέσεις για ανάπτυξη «παρατηρητών» του ΟΗΕ στο Ανατολικό Χαλέπι, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή απομάκρυνση όσων αμάχων έχουν απομείνει στην περιοχή ασκεί έντονα η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επιχειρώντας να βρει πατήματα για μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή μετά την ήττα αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τις δυνάμεις του συριακού στρατού και τους συμμάχους του (Ρωσία, Ιράν, λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ»).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν - Μαρκ Ερό, δήλωσε ότι η σύγχυση που υπάρχει γύρω από την απομάκρυνση αμάχων και αντικαθεστωτικών στο Ανατολικό Χαλέπι αποδεικνύει την «ανάγκη ανάπτυξης παρατηρητών του ΟΗΕ», αλλά και τον πιθανό ρόλο οργανισμών αρωγής «όπως ο Ερυθρός Σταυρός».

Το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα (UNOCHA) δήλωσε από την πλευρά του «έτοιμο» να προσφέρει υπηρεσίες στο Α. Χαλέπι, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία συμμετοχή στα σχέδια για αποχώρηση αμάχων και αντικαθεστωτικών από την περιοχή.

Επιπλέον, η κατάσταση στο Α. Χαλέπι προκάλεσε την αντίδραση και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από αμάχους και αντικαθεστωτικούς.

Το ίδιο διάστημα, οι προσπάθειες για εφαρμογή της λεγόμενης «συμφωνίας εκεχειρίας» που φέρεται πως πέτυχε η Τουρκία σε συνεννόηση με τη Ρωσία για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και ενόπλων στο Α. Χαλέπι καρκινοβατούν. Ενδιαφέρον, έχει πάντως, το γεγονός πως οι εμπλοκές σε σχέση με τη «συμφωνία» στο Α. Χαλέπι συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα χτες το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ, και Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, το αποτέλεσμα της οποίας ωστόσο δεν έγινε γνωστό, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργότερα χτες βράδυ οι Πρόεδροι Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Πηγές της τουρκικής προεδρίας υποστήριξαν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταβάλουν «κοινές προσπάθειες», για να ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων και αντικαθεστωτικών «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Από την άλλη μεριά, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι «Russia Today» εκτίμησε ότι οι δυτικές χώρες θέλουν «εκεχειρία στο Α. Χαλέπι, για να σώσουν τους τρομοκράτες».

Αντιδράσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε ότι είναι πλέον ανώφελες περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για το Α. Χαλέπι, λέγοντας ότι τρέφει αντίθετα «μεγάλες ελπίδες» για τις συνομιλίες με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις πολύμηνες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Διέψευσε τους ισχυρισμούς αξιωματούχων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών πως η Μόσχα αναγκάζει τους αμάχους να φύγουν από το Χαλέπι. Σημείωσε ότι ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων στο Α. Χαλέπι από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Χοσέιν Ντέχγκαν, τηλεφώνησε χτες στον Σύρο ομόλογό του συγχαίροντάς τον για τη νίκη του συριακού στρατού στο Α. Χαλέπι, ενώ ο Ιρανός στρατηγός Γιαχία Σαφαβί, που είναι σύμβουλος του σιίτη ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε πως η χώρα του «λειτουργεί πλέον ως η πρώτη δύναμη στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ