Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πρόταση για ανάπτυξη 4.000 κυανόκρανων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Πιέσεις για την ανάπτυξη 4.000 κυανόκρανων στο έδαφος του Νοτίου Σουδάν και την ίδρυση δικαστηρίου της Αφρικανικής Ενωσης για την εξέταση εγκλημάτων και σφαγών σε βάρος αμάχων, τόσο από το νοτιοσουδανικό στρατό, όσο και από τους αντικυβερνητικούς ένοπλους του πρώην αντιπροέδρου της χώρας Ρίεκ Μάτσαρ, άσκησε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Γιασμίν Σούκα, επικεφαλής ομάδας ερευνητών του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Σούκα υποστήριξε ότι το Νότιο Σουδάν είναι στα πρόθυρα ενός «γενικευμένου εμφύλιου πολέμου, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή» και εκτίμησε ότι η παρουσία 4.000 ενόπλων κυανόκρανων στο έδαφος της χώρας «θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο γενοκτονίας» όμοιας με εκείνη που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '90 στη Ρουάντα.

Η Σούκα, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ν. Σουδάν ως επικεφαλής ερευνητών του ΟΗΕ, διαπίστωσε ακόμη πως η χώρα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως, που όπως είπε, ανήλθε τον Οκτώβρη «στο 800%». Σημείωσε ότι βρήκαν ενδείξεις «μίας σταθερής διαδικασίας εθνοκάθαρσης» σε αρκετές περιοχές του Νοτίου Σουδάν και πολλά κρούσματα βιασμών σε βάρος γυναικών αλλά και παιδιών...

Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, υποστήριξε ότι η Αφρικανική Ενωση θα πρέπει να συγκροτήσει δικαστήριο που «θα επικεντρωθεί κυρίως στο να αναζητήσει ευθύνες για τις ωμότητες» που διαπράττονται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, ζήτησε «εθνικό διάλογο» για τον «επανακαθορισμό της εθνικής ταυτότητας» και πρότεινε στις ένοπλες δυνάμεις του αντιπάλου του, πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ, να προχωρήσουν σε παύση των εχθροπραξιών και τερματισμό ενεργειών που εκφράζουν «εθνοτικό και φυλετικό μίσος».

Ο Ρίεκ Μάτσαρ, από την άλλη, που είχε αναζητήσει τον Αύγουστο καταφύγιο στη ΛΔ Κονγκό, φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» πως συνελήφθη στις αρχές της βδομάδας στη Νότια Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ