Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαίτηση να βρεθούν οι δολοφόνοι του Ιμπραχήμ Ντογκάν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του Τούρκου αγωνιστή, που δολοφονήθηκε γιατί πάλευε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για την ανεξαρτησία της πατρίδας του, έγινε στην Καισαριανή

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης εκατοντάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι - Τούρκοι, Κούρδοι κι Ελληνες - του δολοφονημένου πριν από λίγες μέρες Ιμπραχήμ Ντογκάν, συγκεντρώθηκαν προχτές το απόγευμα στο νεκροταφείο της Καισαριανής, για να τιμήσουν τη μνήμη του. Μαζί τους ο πατέρας και συγγενείς του Ιμπραχήμ, που ήρθαν στην Ελλάδα, για να παραλάβουν τη σορό του, η οποία μεταφέρθηκε χτες αεροπορικά στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει και η κηδεία του.

Οσοι έφτασαν προχτές μέχρι την Καισαριανή δεν τίμησαν απλά τη μνήμη και τους αγώνες του Τούρκου δημοσιογράφου. Εδωσαν αφ' ενός μεν την υπόσχεση πως ο ηρωικός αγώνας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους θα συνεχιστεί έως τη δικαίωση των αιτημάτων τους, κι αφ' ετέρου απαίτησαν απ' την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές να εξιχνιάσουν τη σκοτεινή υπόθεση της δολοφονίας του.

Στη σεμνή τελετή της Καισαριανής οι φίλοι και συγγενείς του αγωνιστή Ιμπραχήμ, κάλυψαν το φέρετρό του με την κόκκινη σημαία του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP - C), του οποίου ήταν μέλος, και το έραναν με κόκκινα γαρίφαλα. Στη συνέχεια ο Γκιλντιρίμ, αλλά και άλλα μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», μίλησαν για τη ζωή του δολοφονημένου άνδρα. Υπενθύμισαν πως βρέθηκε δολοφονημένος τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου, κρεμασμένος απ' το μπαλκόνι του δωματίου του και με χέρια δεμένα πισθάγκωνα, στο Νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων Χαϊδαρίου. Αναφέρθηκαν στο ιστορικό του 29χρονου Τούρκου δημοσιογράφου, που λόγω των προοδευτικών ιδεών που εξέφραζε συνελήφθη και φυλακίστηκε απ' το καθεστώς της Αγκυρας το 1992. Ελαβε μέρος, μέσα απ' τις τουρκικές φυλακές, στη μεγάλη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων το 1996, οπότε και κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία του. Το 1998 το καθεστώς αναγκάστηκε να τον αποφυλακίσει, εξαιτίας της σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του. Κατέφυγε αρχικά στη Βουλγαρία, όπου και αναγνωρίστηκε επίσημα ως πολιτικός πρόσφυγας, και τον τελευταίο έναν χρόνο στην Ελλάδα...

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και φωνάζοντας συνθήματα και τραγούδια του αγώνα, κατευθύνθηκαν με πορεία στο δημαρχείο της Καισαριανής, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε ο δήμος. Ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κατημερτζής μιλώντας, καταδίκασε τη δολοφονία του, την οποία χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα, «που ανέχεται τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις του ιμπεριαλισμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν» και ζήτησε απ' τις ελληνικές αρχές την αποκάλυψη των δολοφόνων του. Στην εκδήλωση μίλησε και ο πατέρας του Ιμπραχήμ, Μπουγιούκ Αλί Ντογκάν, ο οποίος ζήτησε κι αυτός απ' το ελληνικό κράτος την αποκάλυψη των δολοφόνων του παιδιού του και υποσχέθηκε ότι θα αφιερώσει όλη τη ζωή του από δω και πέρα για την αποκάλυψη και την τιμωρία τους. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Χρήστος Καράτσαλος, μέλος της γραμματείας της ΚΟΑ. Ο Χρ. Καράτσαλος υπογράμμισε ότι εάν δε βρεθούν οι δολοφόνοι του Τούρκου αγωνιστή, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνένοχη σ' αυτό το έγκλημα. «Ο Τούρκος δολοφονήθηκε γιατί ήταν αγκάθι, γιατί συνέχιζε ν' αγωνίζεται απ' την Ελλάδα παρότι η υγεία του ήταν κλονισμένη. Συνέχιζε ν' αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο, για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του. Για να τρομοκρατηθούν οι Τούρκοι που γενναία αγωνίζονται στο εξωτερικό ενάντια στη δικτατορία που υπάρχει στη χώρα τους, δολοφονήθηκε ο Ιμπραχήμ», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, τέλος, πως το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των Τούρκων αγωνιστών, ενώ έδωσε εκ μέρους του Κόμματος τα συλλυπητήρια στον τραγικό πατέρα.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο πατέρας του Ιμπραχήμ, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, πήγαν στη Βουλή και συναντήθηκαν με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, απ' τους οποίους ζήτησαν την παρέμβασή τους ώστε να διαλευκανθεί το ταχύτερο η δολοφονία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ