Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001 - αριθ. φύλλου: 8051

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής

Η κατάσταση, που δημιούργησε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η πολιτική των επεμβάσεων και του «διαίρει και βασίλευε» από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Παρά τη «συμφωνία ειρήνευσης», που έχει υπογραφεί από τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας και των Σλαβομακεδόνων, δεν υπάρχουν σημάδια αντιστροφής της αποσταθεροποίησης. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση αυτού του κράτους, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη Βαλκανική και ειδικότερα για τη χώρα μας, στην οποία ανατίθενται νέες ευθύνες από το ΝΑΤΟ.

Ο αφοπλισμός του UCK, που αποτελεί όρο της συμφωνίας, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, χωρίς να παρθούν μέτρα που θα τον εξαναγκάσουν σ' αυτό.

Σήμερα γίνεται ακόμη πιο φανερό, πως όλη η επιχείρηση στήριξης του UCK και η εξασφάλιση δυνατότητας δράσης του και έξω από το Κοσσυφοπέδιο έγινε για να νομιμοποιήσει το ΝΑΤΟ την παρουσία του στην ΠΓΔΜ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτών των επιχειρήσεων.

Αν πράγματι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ήθελαν την ειρήνευση στην περιοχή και την ομαλοποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια, θα εφάρμοζαν την απόφαση για αφοπλισμό του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και δε θα επιτρέπανε τη λειτουργία βάσεών του, από τις οποίες εξαπέλυαν τις επιθέσεις τους στη Νότια Σερβία και στην ΠΓΔΜ. Ακόμα και σήμερα αν υπήρχε πρόθεση να παρθούν μέτρα για διάλυση των βάσεων του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και ανάπτυξη των σερβικών δυνάμεων στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ, όπως προβλέπει η απόφαση 1244 του ΟΗΕ, θα μπορούσε να αρχίσει η ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όσο θα διατηρεί τον οπλισμό του ο UCK, στην πράξη θα διαιρέσει τη χώρα στα δύο, διαχωρίζοντάς την de facto σε δύο εθνικές ζώνες, ανατρέποντας έτσι τα συμφωνημένα πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Η ελληνική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της «νέας τάξης πραγμάτων», εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις παρεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετατρέποντας ουσιαστικά το Γ΄ Σώμα Στρατού σε ΝΑΤΟικό τμήμα και συμμετέχοντας στη δύναμη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ με την αποστολή κατ' αρχήν 350 στρατιωτών. Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, της πλουτοκρατίας και όχι τα συμφέροντα του λαού μας.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, όλες τις δυνάμεις που ανησυχούν από τη συνέχιση της επέμβασης της «νέας τάξης πραγμάτων» στην περιοχή των Βαλκανίων και που από την πρώτη στιγμή εκφράσανε με πολλούς τρόπους την αντίθεσή τους, να συνεχίσουν με ενωτικές πρωτοβουλίες την πολύμορφη δράση τους, δυναμώνοντας το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα της χώρας.

Καλεί τους κομμουνιστές, τις ΚΝίτισσες και τους ΚΝίτες, να μπουν στις πρώτες γραμμές του αγώνα του λαού μας μέσα από τις μαζικές οργανώσεις:

  • Για μη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα της χώρας
  • Για επιστροφή των στρατιωτών μας από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο
  • Για ενίσχυση του παμβαλκανικού διεθνιστικού λαϊκού κινήματος ενάντια στο ΝΑΤΟ και στο «Σύμφωνο Σταθερότητας»
  • Για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ - ΑΘΗΝΑ 21.8.2001



Associated Press

ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Δόθηκε το «πράσινο φως»

Τη ΝΑΤΟϊκή αποστολή «Απαραίτητη Συγκομιδή» στην ΠΓΔΜ ενέκρινε χτες βράδυ το Συμβούλιο Μόνιμων Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, μετά τη θετική εισήγηση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγού Τζόζεφ Ράλστον... Αν και η εντολή αναμένεται να ενεργοποιηθεί τυπικά σήμερα, εντούτοις ήδη έχει αρχίσει ο «πυρετός» και οι ετοιμασίες ανάπτυξης των υπόλοιπων περίπου 3.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών (ανάμεσά τους περίπου 350 Ελλήνων) στη γειτονική χώρα.


ΣΕΛ.  13
ΒΟΥΛΗ
Καυγάς για το «πετυχημένο» ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Για το ποιος είναι πιο «καπάτσος» στις ιδιωτικοποιήσεις «διαφώνησαν», για άλλη μια φορά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποκαλύπτοντας πως υπηρετούν την ίδια πολιτική. Από κοντά και ο ΣΥΝ δήλωσε «ξένος» στις αντιλήψεις «κρατισμού»...


ΣΕΛ.  6   -   7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ