Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απελευθέρωση της αισχροκέρδειας

Οι κάθε είδους θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» υποστήριζαν και υποστηρίζουν, πως η «απελευθέρωση των τιμών» κάνει ...καλό στους εργαζόμενους, γιατί -όπως ισχυρίζονται- ενισχύει τον ανταγωνισμό και άρα μειώνει τις τιμές! Η πραγματικότητα, όμως, όπως μαρτυρούν μια σειρά γεγονότα, είναι εντελώς διαφορετική. Η πολιτική απελευθέρωσης των αγορών -όπως έχουν βαφτίσει οι αστοί πολιτικοί την ενίσχυση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου- ωφέλησε και ωφελεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια και τους κάθε είδους υπηρέτες τους, ζημιώνοντας τα μέγιστα τους εργαζόμενους. Τα παραδείγματα, που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είναι πάρα πολλά. Θα επικαλεστούμε, τα στοιχεία που παρέθεσε στο πρωτοσέλιδο θέμα του ο «Ρ» την Πέμπτη 2 Αυγούστου, για τις τιμές των υγρών καυσίμων και τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών. Από τα στοιχεία αυτά, πείθεται και ο πιο άπιστος ότι η απελευθέρωση των τιμών στα πετρελαιοειδή έχει τσουρουφλίσει, στην κυριολεξία, τόσο τα πορτοφόλια των γιωταχήδων (με τις βενζίνες) όσο και των εργαζόμενων νοικοκυριών γενικότερα (με το πετρέλαιο θέρμανσης), για να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια των ισχυρών του κλάδου.

Ιδού και τα τεκμήρια:

Πρώτον, οι κυβερνώντες, απέδιδαν τις τσουχτερές αυξήσεις στις βενζίνες και τα πετρέλαια, κυρίως στην άνοδο των διεθνών τιμών και περιστασιακά στην κερδοσκοπία των πρατηριούχων. Στα πλαίσια αυτά, ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ανατιμήσεις που έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές στις βενζίνες και τα πετρέλαια, κατηγορώντας ως κύριους υπεύθυνους για την αισχροκέρδεια στα υγρά καύσιμα τους πρατηριούχους! Σε αντίθεση με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του κυρίου υπουργού -που ενώ γνωρίζει τη ρίζα του κακού, μας δείχνει το δέντρο για να χάσουμε το δάσος- τους μεγάλους ενόχους μάς τους δείχνουν τα ίδια επίσημα στοιχεία με την κερδοφορία των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά. Μεταξύ άλλων, μας πληροφορούν ότι στο σύνολο των περίπου 5.000 βιομηχανικών επιχειρήσεων (μορφής ΑΕ και ΕΠΕ), φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων οι 3 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου πετρελαιοειδών. Πρόκειται για τον όμιλο εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ του Βαρδινογιάννη και η ΠΕΤΡΟΛΑτου Λάτση. Οι 3 συγκεκριμένες εταιρίες αύξησαν το 2000 τα καθαρά κέρδη τους κατά 51%, τα οποία από 95,9 δισ. δραχμές το 1999 εκτινάχτηκαν πέρσι στα 144.8 δισ. δραχμές)! Παρενθετικά να σημειώσουμε, ότι τα ΕΛΠΕ (που η κυβέρνηση επειγόντως ξεπουλάει στο ιδιωτικό κεφάλαιο), κατέχουν την 1η θέση, με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες πωλήσεις, μεταξύ του συνόλου των περίπου 5.000 βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον: Εκτός όμως από την προκλητική αύξηση των κερδών των παραπάνω 3 εταιριών, τα ίδια στοιχεία μάς πληροφορούν για τη συντελούμενη με γοργούς ρυθμούς (σε όλους τους κλάδους), συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου (κερδών), της παραγωγής και των πωλήσεων σε όλο και λιγότερο χέρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι παραπάνω 3 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών, μοιράστηκαν μεταξύ τους περίπου το 20% των συνολικών κερδών (750 δισ. δραχμές), που εμφανίζουν όλες μαζί οι 5.000 βιομηχανικές εταιρίες. Την ίδια εικόνα, με αυτή που μας δίνουν τα στοιχεία στον κλάδο των πετρελαιοειδών- για το ποιοι φουσκώνουν τις τιμές αλλά και τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου -ισχύει με μικρές διαφοροποιήσεις και στους άλλους κλάδους. Πρόκειται για στοιχεία, που τεκμηριώνουν την άποψη εκείνων που επιμένουν ότι με την απελευθέρωση των τιμών και της αγοράς οι κυβερνώντες απελευθέρωσαν την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

«Καφενείον η Ελλάς»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Καφενείον η Ελλάς - περάστε κόσμε», έχουν γίνει τα δελτία ειδήσεων. «Δείτε το σκύλο στο βενζινάδικο να κάνει κόλπα», «Δείτε το γάιδαρο να κάνει θαλάσσιο σκι», «Δείτε πανέμορφα άλογα να κάνουν μπάνιο», «Δείτε τους Ελληνες στρατιώτες να αναχωρούν για την ΠΓΔΜ», «Δείτε τον έρωτα της σταρ με τον σταρ»!

Κάποτε χρειάζονταν 2 δραχμές για να «περάσει ο κόσμος» και να δει τα αξιοθέατα. Κι αν η σχετική θεατρική παράσταση χαρακτηριζόταν από ένα σαρκασμό για το «καφενείο», ο οποίος αντιμετωπίστηκε με βία από τη χούντα, σήμερα οι παρουσιαστές των θεαμάτων είναι πολύ σοβαροί. Και μάλιστα παραμένουν σοβαροί ακόμη και όταν η έκφρασή τους και ο τόνος της φωνής τους, καθώς το θέμα το απαιτεί, πλημμυρίζουν από ευθυμία.

Γιατί βεβαίως, η αποβλάκωση του λαού είναι μια σοβαρή υπόθεση. Τόσο σοβαρή, που φανερά τουλάχιστον, δεν έχει καν το τίμημα των 2 δραχμών, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά. Γι' αυτό και η αποβλάκωση προσφέρεται «δωρεάν».

Αχάριστοι εργαζόμενοι!

Προκλητική επίθεση εξαπέλυσαν χτες οι βιομήχανοι στους εργαζόμενους που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στον εργασιακό μεσαίωνα της μαύρης εργασίας και της καταστρατήγησης κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που επιχειρούν να κάνουν καθεστώς στις επιχειρήσεις τους. Μετά τη «γόνιμη» συνάντηση που, όπως είπαν, είχαν με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, άρπαξαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να κατηγορήσουν τους Ελληνες ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν... καταδέχονται τις δουλιές που τους... προσφέρουν οι βιομήχανοι. Οι τελευταίοι, μάλιστα, εξήγησαν ότι ως εκ τούτου «αναγκάζονται» να απασχολούν αλλοδαπούς «παράνομους και εγκληματίες»! Είναι και... αχάριστοι, δηλαδή, οι εργαζόμενοι!

Ανάγκη κινητοποίησης και των διανοουμένων

«... Μήπως ίδρωσαν οι επαΐοντες όταν οι υποψήφιοι για εκλογές στην Αλβανία πόζαραν με στολή του UCK και ο Γιωργάκης ψέλλιζε στη Βουλή δικαιολογίες περί "μέτρων προστασίας των δικών μας στον δεύτερο γύρο"; Οχι βέβαια. Οι φίλοι του Σολάνα, του Μπερίσα, του Τζίντζιτς, του Συμεών, του Κλίντον, της Ολμπράιτ, οι υποστηρικτές και χρηματοδότες του Συμφώνου Σταθερότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και σήμερα. Θα τους ξεχωρίσουμε ως επικίνδυνους για την πατρίδα, όταν η πείνα και η φτώχεια, η κούραση και η απογοήτευση με βούλα του δικού τους ΔΝΤ δε θα αντιμετωπίζονται με λόγους στη ΔΕΘ. Αλλωστε, δε θα χρειαστεί πολύς καιρός για να γίνει ορατός και εδώ ο τρόμος της επέλασης των νικητών. Πρόσφυγες. Κλειστά σύνορα. Τουρκία που βρυχάται. Σύνταξη που απειλείται. Σχολεία που κλείνουν. Φυλακές που ανοίγουν. Το γκρίζο των Ιμίων απλώνεται με "συμμαχικές" υπογραφές και αλλού στην επικράτεια. Η ώρα της οδυνηρής συνείδησης θα έρθει παρέα με την απελπισία, όταν θα φωνασκούν κάποιοι "η Μακεδονία είναι ελληνική", όπως γκάριζαν "Δεν ξεχνώ" για την Κύπρο και δελεάστηκαν από δυο φράγκα κλεμμένα και πλυμένα στο Χρηματιστήριο, λίγη χρυσόσκονη νεογιάπικης γκλαμουριάς και μπόλικη ιδεολογική μαστούρα περί προοδευτικής εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς και άλλα τέτοια νιτρώδη και κλικάτα "θαύματα"». Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το κύριο άρθρο της εκδότριας του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ Λιάνας Κανέλλη, το νέο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε μόλις χτες.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι παραπάνω από ανησυχητικές και είναι επείγον ζήτημα όλο και περισσότερες φωνές από το χώρο του Τύπου, αλλά και γενικότερα της διανόησης στη χώρα μας, να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις και διαφορές, σε μια αντιιμπεριαλιστική πανστρατιά.

«Μυστικά» χρήματα...

Με χρήματα που έστειλε η ελληνική ΚΥΠ μέσω του επιχειρηματία Τομ Πάπας, η CIA χρηματοδότησε τον προεκλογικό αγώνα του Προέδρου Νίξον το 1968! Αυτό έφερε στη δημοσιότητα ο ραδιοσταθμός «ΣΚΑΪ» προχτές και παρουσίασε χτες και η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «ΣΚΑΪ» Ηλία Δημητρακόπουλο, τα χρήματα με τα οποία η ελληνική ΚΥΠ χρηματοδότησε την καμπάνια του Νίξον, προέρχονταν στην ουσία από αμερικάνικες -μέσω της CIA- χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο αποτελούσε ανακύκλωση των χρημάτων των Αμερικάνων φορολογουμένων και συνεπώς παραβίαση της αμερικάνικης νομοθεσίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δημοσιογράφο, η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μια από τις αιτίες για τις οποίες ο Πρόεδρος Νίξον, έδωσε εντολή για τη διάρρηξη στο «Γουότερ Γκέιτ»...

Μην τρελαθούμε κιόλας

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ πρωθυπουργός το 1995 εκτίμησε τις προάλλες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν δεν είχε παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ το 1993!

Ας διακινδυνέψουμε κι εμείς λοιπόν μια εκτίμηση: Ακόμα κι αν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός το 1995, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ δε θα είχε καταφέρει να κάνει. Αν διαφωνεί, να μας το πει.

Πάντως, εκεί στη ΝΔ ας σταματήσουν να μιλάνε για ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Δεν τους πάει και στο στιλ. Γιατί, βέβαια, αυτοί εννοούν ότι θα πουλούσαν ακριβότερα.

Οσο για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ε, τι να πει πια κανείς. Να προσαρμοστούμε, λέει, με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, δηλαδή να διαλύσουμε τη δική μας.

Πώς γίνεται να προσαρμόζεται και η Γερμανία όμως στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά η δική της ναυπηγική βιομηχανία να γιγαντώνεται και να αναπτύσσεται; Μπορεί μήπως να μας το εξηγήσει η κυβέρνηση;

ΠΟΛΥ ΤΗΝ αναφέρει τη «συνταγματική λειτουργία» η κυβέρνηση με αφορμή τις ανούσιες κόντρες της με τον Χριστόδουλο και είναι ελαφρώς προκλητική. Οταν είχε κάνει στρατόπεδο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, τότε δεν είχαμε Σύνταγμα και συνταγματικές διατάξεις και λειτουργίες;

Εντάξει, κάπως τα βόλεψε με αυτές τις περιπτώσεις μέσω του νέου Συντάγματος που ψήφισε, αφού έκανε την εθνική κυριαρχία να υφίσταται «στο περίπου», όμως τότε ίσχυε το προηγούμενο.

ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ακούσαμε τελευταία για τον Ανδρέα Παπανδρέου; Τα «ΝΕΑ» τις προάλλες, με αφορμή έκθεση Αμερικανού αξιωματούχου, τον ανέφεραν ως τον πλέον αντιαμερικανό πολιτικό, ενώ προχτές ο Χριστόδουλος τον αποκάλεσε «ευλύγιστο» στα θέματα των σχέσεων με την Εκκλησία.

Αυτά είναι εκτιμήσεις που χωρούν συζήτηση. Υπάρχουν όμως και κάποια δεδομένα: Οι αμερικανικές βάσεις παραμένουν στη θέση τους στην Ελλάδα ισχυρότερες παρά ποτέ, ενώ η εκκλησιαστική περιουσία παραμένει αλώβητη. Αυτά για να μη μας τρελάνουν κιόλας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παμβαλκανικό αντιπολεμικό κίνημα

Το σκηνικό της επέμβασης των ιμπεριαλιστών, όπως τότε στις 78 μέρες του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναβιώνει αυτή τη φορά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στη θέση της «ανθρωπιστικής βοήθειας στους Κοσσοβάρους» σήμερα βρίσκεται η λεγόμενη «απαραίτητη συγκομιδή». Η απόφαση επέμβασης που ήδη έχει παρθεί από το ΝΑΤΟ, ενεργοποιήθηκε και τυπικά χτες και έτσι οι δυνάμεις του θα αναπτυχθούν πολύ σύντομα στην περιοχή. Βέβαια, μιλάμε για μια χώρα που ήδη το ΝΑΤΟ έχει πατήσει πόδι εδώ και καιρό και με την ανοχή της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ως στόχος της επιχείρησης που υπέγραψε και υποστηρίζει και η δική μας, συμμέτοχη στη «νέα τάξη», κυβέρνηση, διακηρύσσεται ο αφοπλισμός του UCK και η ειρήνευση της περιοχής. Είναι ολοφάνερο βέβαια, το στημένο της όλης υπόθεσης, αφού είναι γνωστό τοις πάση ότι ο UCK δεν προέκυψε από παρθενογένεση αλλά έχει την πλήρη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική, των ιμπεριαλιστών. Αν ΝΑΤΟ και ΕΕ ήθελαν τον αφοπλισμό του - δηλαδή να απενεργοποιήσουν το πρόσχημά τους για νέες επεμβάσεις - δε θα διευκόλυναν και ενίσχυαν τη λειτουργία βάσεων του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και εκτός αυτού. Θα εφάρμοζαν έστω την απόφαση 1244 του ΟΗΕ που προβλέπει την ανάπτυξη σερβικών δυνάμεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ. Και επειδή όλα αυτά δε γίνονται, προδικάζουν κατά πολύ το μέλλον και της μικρής γειτονικής μας χώρας, ενώ είναι τουλάχιστον πρόκληση προς την κοινή λογική να προσπαθούν οι ευρωατλαντικοί να πείσουν για τις... ειρηνευτικές τους προθέσεις.

Η παραμονή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και με τη νέα επέμβαση των 3.500 στρατιωτών από διάφορες χώρες, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Το αντίθετο. Διατηρεί ανοιχτούς τους «Ασκούς του Αιόλου» που οδηγούν σε νέους διαμελισμούς, αλλαγή συνόρων, προσφυγιά, δυστυχία και καταστροφή για τους λαούς. Το παζλ του «αγώνα δρόμου» για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπληρώνεται σιγά σιγά για τη διαμόρφωση ιδανικών συνθηκών για το άνοιγμα του δρόμου για το κεφάλαιο, είτε αυτό είναι πέρασμα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου είτε η καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών των υπό διάλυση χωρών. Η κατάσταση για τη χώρα μας γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, με δεδομένη την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Η μετατροπή της χώρας, χρόνια τώρα, σε εφαλτήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με τη μετατροπή του Γ' Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό τμήμα και την προετοιμαζόμενη αποστολή τουλάχιστον 350 Ελλήνων στρατιωτικών στη «ζώνη πυρός».

Αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να μείνει ζεστή και ετοιμοπόλεμη η «φλόγα» του λαϊκού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η συνέχιση με κάθε τρόπο των ενωτικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών εναντίωσης στον πόλεμο, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Οι κομμουνιστές δεν είναι χτεσινοί, ήταν οι πρωτεργάτες της αντίστασης στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και απευθύνουν και σήμερα με συνέπεια πλατύ κάλεσμα στον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις του, να μην δεχτεί την ελληνική εμπλοκή στο μπουρλότο που εξελίσσεται δίπλα μας, να απαιτήσουν την επιστροφή όλων των στρατιωτών από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο και κυρίως να συμβάλουν στην ενίσχυση του παμβαλκανικού φιλειρηνικού κινήματος για να κουρελιάσουν οι λαοί το δήθεν «Σύμφωνο Σταθερότητας», για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από τα Βαλκάνια.

Το πραξικόπημα της «Πέμπτης Φάλαγγας» της ΕΣΣΔ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον Αύγουστο του 1991 δεν έγινε ένα πραξικόπημα: έγιναν δύο. Αυτό υποστηρίζει ο συγγραφέας Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, συγγραφέας και φιλόσοφος, άλλοτε αντιφρονών που άλλαξε στάση στη συνέχεια. Οπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το πρώτο πραξικόπημα της λεγόμενης Κρατικής Επιτροπής Εκτάκτου Ανάγκης ήταν «εικονικό», σχεδιασμένο για να αποκρύψει, και έτσι να καταπνίξει, κάθε αντίσταση στη διαδικασία που άρχιζε. Ποια διαδικασία; Το πραγματικό πραξικόπημα, λέει ο Ζινόβιεφ. «Επικεφαλής ήταν ο Γιέλτσιν και το υλοποίησε η κλίκα του. Ηταν το απόγειο του αντικομμουνιστικού πραξικοπήματος, το οποίο είχε ξεκινήσει με τον ερχομό στην ανώτατη εξουσία του Γκορμπατσόφ. Το απόγειο αυτού που ονομάζω σοβιετική ή ρωσική αντεπανάσταση». Δεν ήταν όμως μόνο ο Γιέλτσιν και οι δικοί του, διευκρινίζει ο Ζινόβιεφ: «Διεξαγόταν ένα σαμποτάζ παγκόσμιας εμβέλειας... μια επιχείρηση των δυνάμεων της Δύσης και της πέμπτης φάλαγγας στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ».

«Θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει»...

«Θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει». «Θα κατάστρεφε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Αυτές τις δυο χαρακτηριστικές φράσεις ξεστόμισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι όταν πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει τόμος της Ιστορίας των Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που εκδίδει το ιστορικό τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα κατά την την περίοδο 1964-1968... Τα παραπάνω αναφέρει σε προχτεσινό του άρθρο ο Βίκτωρας Νέτας στην «Ελευθεροτυπία», επικαλούμενος δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι η CIA μπλόκαρε την κυκλοφορία του συγκεκριμένου τόμου.

Ο επίμαχος τόμος, που, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», περιέχει στοιχεία από απόρρητους φακέλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της CIA, είχε συμφωνηθεί να κυκλοφορήσει το 1995, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Νάιλς προειδοποίησε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, «θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει».

... και «προκαλούν φοβερή ντροπή»

Ο συγγραφέας του τόμου, συνταξιούχος τώρα ιστορικός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Μίλερ που μίλησε στην «Ουάσιγκτον Ποστ», εξήγησε τους λόγους της ανησυχίας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, αποκαλύπτονται έγγραφα δύο μυστικών επιχειρήσεων που είχε προτείνει η CIA, να γίνουν στην Ελλάδα. Η μια αφορούσε σε σχέδιο για την εξαγορά βουλευτών στην Αθήνα το Σεπτέμβρη του 1965, ώστε να στηριχτεί δεξιά κυβέρνηση μετά την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου. Σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε στην Ουάσιγκτον από την κυβερνητική «επιτροπή 303». Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε να διοχετευτούν στις αρχές του 1967 χρήματα στην Ελλάδα για να ενισχυθεί «μια προσπάθεια να ηττηθούν αριστεροί πολιτικοί» στις εκλογές του Μαΐου.

Τα συγκεκριμένα σχέδια της CIA, που άλλα, σύμφωνα με τον συνταξιούχο ιστορικό, απορρίφθηκαν και άλλα δεν πρόλαβαν να εκτελεστούν, είναι μόνο μερικά και ίσως τα πλέον ανώδυνα απ' αυτά που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του λέει ότι τα «στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μετά το 1948 προκαλούν φοβερή ντροπή»! Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι μυστικές υπηρεσίες του, ήταν και είναι αυτές οι δυνάμεις που επέβαλαν τον εμφύλιο, που στήριξαν και έριξαν κυβερνήσεις που έφεραν τη χούντα, που συνεχίζουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές...

Σενάριο στρατιωτικού πραξικοπήματος, το οποίο συνδέουν με μια ελληνοτουρκική κρίση, δίνουν πολιτικοί αναλυτές της αμερικάνικης εταιρίας «PRS», κάνοντας εκτιμήσεις για τον νικητή των επόμενων εκλογών, γράφει σε σχόλιό του στον «Ελεύθερο Τύπο» προχτές ο διευθυντής της εφημερίδας Γ. Κύρτσος. Συγκεκριμένα, γράφει, δίνουν ποσοστό 50% στο ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές, σε συνέχεια 45% στη ΝΔ, και αφήνουν ανοιχτό σε ποσοστό 5% και το ενδεχόμενο της επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος!!!

Τέτοιες πολιτικές αναλύσεις είναι φανερό ότι δεν είναι τυχαίες ούτε συμπτωματικές. Εντάσσονται στη γενικότερη αμερικάνικη πολιτική επέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις, που εκφράζεται κατά καιρούς μέσα από μεθοδεύσεις και πιέσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά της σχέδια και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ