Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Ολοκληρώθηκε το εγκληματικό ξεπούλημα
  • Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που παραδίνει στους ιδιώτες την πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι πρόκειται για πολιτικό έγκλημα

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή το έγκλημα του ξεπουλήματος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στους ιδιώτες - της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης - αφού ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το σχετικό άρθρο που περιορίζει τη συμμετοχή του δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ στο 35%.

Η κυβέρνηση διά στόματος Ν. Χριστοδουλάκη και την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ είναι στον δρόμο του αγώνα καταγγέλλοντας την παράδοσή τους στους ιδιώτες, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό δημόσιο και με το 35% θα διατηρεί το δημόσιο έλεγχο των ΕΛ.ΠΕ και χαρακτήρισε τις θέσεις όσων αντιδρούν στο ξεπούλημα «άκρως συντηρητικές απόψεις»!

Στον υπουργικό ισχυρισμό για δημόσιο έλεγχο απάντησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, τονίζοντας ότι με τη διάταξη κατεβαίνει το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου από το 75% στο 35% και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει και μάνατζμεντ. «Τι μάνατζμεντ, είπε, να υπάρχει με 35% όταν είναι γνωστό ότι εδώ θα συνασπιστούν διάφοροι όμιλοι οι οποίοι θα μπορούν να διαχειρίζονται ευκολότερα τα πράγματα»;

Ο εισηγητής είπε ότι η ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να αποσκοπεί σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα ελέγχει την όλη κατάσταση και κατήγγειλε ότι με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ θα υπάρξει σωρεία απολύσεων, τονίζοντας ότι όταν θα αρχίσουν να απολύονται εργαζόμενοι και υποτίθεται ότι θα βγαίνουν με εθελούσια έξοδο, θα υπάρξει κοινή στάση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (όπως έγινε στα Ναυπηγεία) «ακριβώς για να γίνει ευκολότερο και πιο επιχρυσωμένο το χαπάκι για την απόλυση των εργαζομένων». Εκτός των άλλων, τόνισε, με την ιδιωτικοποίηση θα υπάρξει σίγουρα αύξηση της τιμής των καυσίμων για τον απλό καταναλωτή όπως γίνεται με τη ΔΕΗ ή με τα αιολικά πάρκα.

Την εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ, μιας επιχείρησης με στρατηγικό χαρακτήρα, κατήγγειλε στην παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αφού λίγο πριν τις περασμένες εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τους διαβεβαίωναν ότι δε θα δοθεί ούτε μία μετοχή παραπάνω στους ιδιώτες. Σήμερα, τόνισε, οι εργαζόμενοι ακολουθούν το δρόμο του αγώνα και σε δημοψήφισμα που έκαναν το 90% όσων απασχολούνται στην επιχείρηση είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίησή της. Καταγγέλλουν επίσης ότι το ξεπούλημά της θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Τα ΕΛΠΕ, είπε, έχουν στρατηγική σημασία για τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή και ήδη σύμφωνα με δημοσιεύματα το ενδιαφέρον τους για την επιχείρηση έχουν εκδηλώσει οι Λάτσης και Βαρδινογιάννης σε συνεργασία με ξένες μεγάλες επιχειρήσεις. Και όταν αυτοί μπουν στα ΕΛ.ΠΕ είναι σίγουρο ότι δε θα αφήσουν τη διοίκησή τους στο κράτος.

Η ψήφιση της ενότητας των άρθρων όπου υπήρχε και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ, έγινε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, αφού η ΝΔ που σε άλλα άρθρα προκαλούσε ψηφοφορίες απέφυγε να το κάνει για τα συγκεκριμένα. Σε ψηφοφορία που έγινε για την πρώτη ενότητα των άρθρων, όπου υπήρχε και η ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, υπέρ ψήφισαν οι 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 46 βουλευτές της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ