Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης

Παράλληλα, στη συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το ΚΚΕ επανέφερε σειρά προτάσεων για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού

Με σκοπό την ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη...», το οποίο συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Αναλυτικά, η τροπολογία του ΚΚΕ προβλέπει ότι: «Επαναχορηγείται στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό της μηνιαία χορηγούμενης σύνταξης. Επίσης, στους πιο πάνω συνταξιούχους επαναχορηγούνται τα επιδόματα Πάσχα και αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό της μηνιαία χορηγούμενης σύνταξης».

Παράλληλα με την τροπολογία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατά τη χτεσινή συζήτηση του παραπάνω νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού:

  • Επιχορήγηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία τους, με ελάχιστο ποσό το 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούν τα συνδικάτα.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην παίρνει μισθό κάτω από 750 ευρώ.
  • Καμία σύνταξη κάτω από τα 600 ευρώ.
  • Κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες απροστάτευτο. Ελάχιστες αποδοχές ίσες με αυτές των ανέργων, δηλαδή 600 ευρώ.

«Δεν πρόκειται για προτάσεις που θέλουν ανατροπές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, «αλλά δεν σας το επιτρέπει η επιλογή σας να δημιουργήσετε αυτήν την κόλαση για τους εργαζόμενους για να οδηγηθούν στους παραδείσους το κεφάλαιο και οι ανάγκες του», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η κυβέρνηση μιλάει και για «υποκατώτατο» μισθό, κάτω και από τα 586 ευρώ...

Προσπαθεί να εμφανίσει το μαύρο άσπρο η κυβέρνηση

Απέναντι στις προτάσεις του ΚΚΕ, που συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων και του λαού, κατά τη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, προσπάθησαν να αποκρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και συμπεριλαμβάνεται στα «προαπαιτούμενα» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Εμφάνισαν τις ρυθμίσεις του, μάλιστα, ως «προστασία των ευάλωτων ομάδων»...

Συνοπτικά, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προδιαγράφουν τη μείωση έως και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με επίφαση τον «εξορθολογισμό», αλλά και μέσω της εφαρμογής του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), τη μείωση του εφάπαξ των ναυτεργατών με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του. Θέτουν, επίσης, σε λειτουργία τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που είχε νομοθετηθεί με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016 και ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για την παραπέρα μείωση των συντάξεων αφού ξεκινά τη λειτουργία του με ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη ενός μηχανισμού αξιολόγησης και καταγραφής, ούτε να χρησιμοποιούνται η τεχνολογία και η επιστήμη προς όφελος του λαού», όμως εδώ αυτό «που επιδιώκετε είναι η συρρίκνωση και περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων», προκειμένου να συνεχίζεται το πότισμα από το αίμα του λαού των πρωτογενών πλεονασμάτων, που στόχο έχουν την εξασφάλιση της ρευστότητας και κερδοφορίας που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δήλωσε επιφύλαξη, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ, επειδή κατά τον εισηγητή της, Μ. Σαλμά, δεν πήρε τις διευκρινίσεις που περίμενε από την κυβέρνηση για επιμέρους ζητήματα. Επιφύλαξη δήλωσαν ακόμα το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί από διατάξεις του δεν εξαιρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ο Χρ. Κατσώτης επανέλαβε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς τους συνταξιούχους, γιατί πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη, επισήμανε όμως ότι πρόκειται για κοροϊδία και κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, αλλά και την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν όλη αυτή την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ