Η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος έχει να κάνει με τη γραμμή πάλης, τόνισαν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, καλώντας σε οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση με το ΠΑΜΕ
Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 36ου τακτικού συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, ενώ σήμερα θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων.
Χτες αργά το βράδυ, στο πλαίσιο των ψηφοφοριών επί προτάσεων, υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ για κήρυξη απεργίας στις 8 Δεκέμβρη, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα.
Νωρίτερα, στην ομιλία του στο συνέδριο, εκ μέρους της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ, στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ο Αλέκος Αρβανιτίδης ανέδειξε τις ευθύνες των παρατάξεων που υιοθέτησαν τη στρατηγική της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που στήριξαν τη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής.
«Αποτελεί κοινή διαπίστωση», σημείωσε, «πως σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου, αφαίρεσης σημαντικών δικαιωμάτων, το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε αφοπλισμένο και εγκλωβισμένο σε αυταπάτες, παραμένει σε βαθιά και γενικευμένη κρίση. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι μαζί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ, ΜΕΤΑ υιοθέτησαν τη στρατηγική της ΕΕ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή τη στρατηγική που έφερε τα μνημόνια, την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της μονιμότητας, την αξιολόγηση των Μητσοτάκη, Μανιτάκη, Βερναρδάκη, Γεροβασίλη, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα.
Ολοι μαζί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ, ΜΕΤΑ, όπως και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, υιοθέτησαν και στήριξαν τη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής. (...) οι ηγεσίες του ΜΕΤΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ όχι μόνο δεν εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνειδητά εξαπάτησαν τους εργαζόμενους για το ρόλο και το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηξεραν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ακόμα ήταν στο 2,97% ποτέ δεν εγκατέλειψε τη στρατηγική της ΕΕ.
Εδώ βρίσκεται λοιπόν η ουσία της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, στο γεγονός ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υιοθέτησαν ή ανέχθηκαν τη γραμμή και τις θέσεις του κεφαλαίου ως γραμμή πάλης του εργατοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος έχει να κάνει με τη γραμμή πάλης, τον πολιτικό προσανατολισμό και εδώ βρίσκονται οι διαχρονικές ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, για αυτό και αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Συνάδελφοι, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Τον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό τον ζήσαμε, τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό τον γνωρίσαμε, τη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής στο κίνημα και τη ζήσαμε και τη γνωρίσαμε. Αυτή η γραμμή πάλης, αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δοκιμάστηκαν και χρεοκόπησαν.
Μια επιλογή μας έμεινε. Μόνο με οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε όφελος του λαού».
Ενόψει και των σημερινών εκλογών για την εκλογή των νέων οργάνων, να σημειωθεί ότι ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό βήμα προς τα μπρος έκαναν χτες δύο αντιπρόσωποι στο Συνέδριο. Ο Γιάννης Παναγόπουλος, μέλος στο απερχόμενο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προερχόμενος από την παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) και ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, γραμματέας στην Ομοσπονδία Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και πρώην συνδικαλιστής του ΜΕΤΑ, ανακοίνωσαν στις ομιλίες τους την απόφασή τους να βάλουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ και τη συμπόρευσή τους, στο εξής, με το ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ για την προχτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου, αναφέρεται στο γεγονός της μη αλλαγής του άρθρου 4 του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚ στους ΟΤΑ) και στο κόψιμο ενός αντιπροσώπου από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, με ψήφους των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
«Η υπόλοιπη ημέρα», αναφέρει η ΔΑΣ, «σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση των εκφυλιστικών διαδικασιών, με μοιρασμένους ρόλους μεταξύ των ηγεσιών παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή και ΔΑΚΕ) κατά της νομιμοποίησης συγκεκριμένων Ομοσπονδιών που είχαν οικονομικές εκκρεμότητες.
Η ΔΑΣ τοποθετήθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, καταδικάζοντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στα εσωτερικά ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρότεινε, και αυτό αποφασίστηκε, η νομιμοποίηση των Ομοσπονδιών να είναι υπόθεση του Συνεδρίου και των αντιπροσώπων και όχι των δικαστηρίων. Συγκεκριμένα όσες Ομοσπονδίες αναγνωρίζουν τις οφειλές τους προς την ΑΔΕΔΥ και αποδέχονται να τις τακτοποιήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα να νομιμοποιηθούν και να συμμετέχουν κανονικά στο Συνέδριο.
Ταυτόχρονα, η ΔΑΣ ανέδειξε την υποκρισία των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΤΑ/ΛΑΕ) που μέσα στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ "βγήκαν στα κάγκελα" για τις παρεμβάσεις της αστικής Δικαιοσύνης στα συνδικάτα. Την ίδια στιγμή, αυτές οι δυνάμεις στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποδέχθηκαν την δικαστική παρέμβαση και την ακύρωση του πρόσφατου Συνεδρίου του και ανέλαβαν θέσεις στην προσωρινή διοίκηση που όρισε το δικαστήριο και θα οδηγήσει σε νόθο Συνέδριο το Γενάρη του 2017.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των εκφυλιστικών διαδικασιών ήταν και η 2η ημέρα του Συνεδρίου να κυλήσει χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση για το κλείσιμο της δεύτερης "αξιολόγησης" και προετοιμάζονται νέα σκληρά μέτρα και εφ' όλης της ύλης επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για την ανάγκη απεργιακής απάντησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 8 Δεκέμβρη».