Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Καθημερινή μάχη για την επιτυχία της
  • Με έμφαση στη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς προετοιμάζουν την απεργία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
  • Μετά από πρόταση της ΔΑΣ, την κήρυξη απεργίας στις 8/12 αποφάσισε και το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Απεργιακό κάλεσμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, απευθύνουν μπροστά στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα νέα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, απορρίπτοντας τα αντιλαϊκά μέτρα, παλιά και νέα, αλλά και διεκδικώντας την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσεις για την απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Νάουσας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, καθώς και οι Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.

Χτες βράδυ, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, την κήρυξη απεργίας στις 8/12 αποφάσισε και το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν στην απεργία απευθύνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΠΑΣΕΒΕ, αντίστοιχα, καλώντας τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων να συμβάλουν στην επιτυχία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, έχουν πάρει μέχρι στιγμής πέντε Ομοσπονδίες και 25 Σωματεία, ενώ στην Αττική έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16 συσκέψεις σωματείων και ενώσεων ΕΒΕ.

Εντείνονται οι προετοιμασίες

Με θέμα την προετοιμασία της απεργίας συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων, ενώ είναι ανοιχτή για κάθε εργαζόμενο του κλάδου. Με την οργάνωση της απεργίας δίνεται συνέχεια στις κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στις νέες περικοπές στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Περιοδείες πραγματοποίησαν, χτες νωρίς το πρωί, σε δήμους της Αττικής, συνδικαλιστές του κλάδου, που αυτές τις μέρες συμμετέχουν με τη ΔΑΣ στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστές, αξιοποιώντας κάθε στιγμή, επισκέφθηκαν κυρίως τεχνικές υπηρεσίες (αμαξοστάσια, πράσινο κ.ά.), μιλώντας με τους εργαζομένους και καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Οι περιοδείες έγιναν στους Δήμους Καισαριανής, Ηλιούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Νέας Ιωνίας, Φυλής, Ελευσίνας. Περιοδείες θα γίνουν και σήμερα στην ίδια κατεύθυνση.

Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημόσιου τομέα, μέσα από συσκέψεις, συζητήσεις, συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίζουν ήδη τη συμμετοχή τους στην απεργία. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Λυκόβρυσης - Πεύκης και Ηλιούπολης, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Απεργία έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών.

Στην απεργία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Συνελεύσεις συνδικάτων και πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας:

-- Σε συσκέψεις μπροστά στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Βοιωτίας. Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Χαλκίδα, σήμερα Παρασκευή, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θήβα, αύριο Σάββατο, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Οινόφυτα, Δευτέρα 5/12, 6 μ.μ., στο ΚΕΠ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δράσης των Λαϊκών Επιτροπών, έχουν σχεδιαστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας οργανώνει συγκέντρωση σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων: Σήμερα, Παρασκευή, 6.30 π.μ., στο Μετρό της Δάφνης. Αύριο Σάββατο στην πλατεία Καλογήρων, στις καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ και τη Δευτέρα 5/12, στις μ.μ., στα σούπερ μάρκετ.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σε πικετοφορία την Τρίτη 6/12, στις 6.30 μ.μ. (αφετηρία συμβολή Θηβών και Σμύρνης).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει πικετοφορίες: Αύριο, Σάββατο, στις 10 π.μ., στο σταθμό του Μετρό στο Νέο Κόσμο. Την Τρίτη 6/12, στις 10 π.μ. στην πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι και στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά στη Γούβα.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά διοργανώνει κινητοποιήσεις ενόψει της απεργίας: Αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Κοραή. Τη Δευτέρα 5/12, στις 9 π.μ., παρέμβαση στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στην Τερψιθέα (Οίκος Ναύτου). Την Τρίτη 6/12, στις 10.30 π.μ., εξόρμηση στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης οργανώνει πικετοφορία αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στη Στρογγυλή Πλατεία.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού πραγματοποιεί πικετοφορία αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου διοργανώνει μαζική εξόρμηση την Τρίτη 6/12, με ραντεβού στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλεί αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ