Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2016

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.

Στην Επιτροπή Θεάτρου και Χορού, με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη, συμμετέχουν οι: Κωστής Δ. Μπίτσιος, Λέανδρος Πολενάκης, Καλλιόπη Ραπανάκη και Ανδρέας Ρικάκης. Η Επιτροπή Μουσικής, με πρόεδρο τον Κυριάκο Λουκάκο, αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο - Πατρίκιο Καράμπελα - Σγούρδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Αλέξη Σπανίδη και Ευτύχιο Χωριατάκη.

Βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου στον Δημήτρη Τάρλοου για την σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα».

Βραβείο «Κάρολος Κουν» ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο: στην Ανθή Ευστρατιάδου, στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη. Βραβείο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας ελληνικού έργου στον Βασίλη Παπαβασιλείου, για τον συνταρακτικό μονόλογό του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!» Μεγάλο βραβείο μουσικής: Βύρων Φιδετζής για τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παραδίδει, μέσω των μέχρι σήμερα 12 κύκλων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών.

Βραβείο σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας: στο σύγγραμμα «Παύλος Καρρέρ» της Αύρας Ξεπαπαδάκου. Βραβείο σε πολιτισμικό οργανισμό της μουσικής που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια, στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Λέσβου).

Βραβείο σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος, στον δίσκο Τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου από το Κουαρτέτο εγχόρδων L'AΝΙΜΑ (L'Anima String Quartet). Επαινος απονέμεται στον δίσκο «Lamento» του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη εξ ίσου (ex aequo) σε 2 καλλιτέχνες, στον Jonian Ηλίας Kadesha για το ρεσιτάλ βιολιού που έδωσε (8-3-2016) και στην Κατερίνα Κωνσταντούρου, για 2 ρεσιτάλ πιάνου, στο θέατρο «Πόρτα» (5-1-2016). Επαινος απονέμεται, τέλος, στη Santa Barbara Guitar Orchestra, για την εμφάνισή της στο «Φουαγέ Μουσών» («Αίθουσας Αλεξ. Τριάντη») του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (29-12-2015).

Μεγάλο βραβείο θεάτρου στον Μίκη Θεοδωράκη, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και το Χορό. Βραβείο σε θεατρολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας στον σκηνοθέτη, ομότιμο καθηγητή, ακαδημαϊκό, Σπύρο Ευαγγελάτο για την πρωτοπόρα μελέτη του «Γεώργιος Μόρμορης, Αμύντας του Τάσσου». Βραβείο διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου, στον Γιώργο Δεπάστα για τις σπουδαίες - πιστές στο γράμμα και στο πνεύμα - μεταφράσεις των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ.

Βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη του θεάτρου στην Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Αττις και σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως «Ι-330» στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν.

Βραβείο αρχαίου δράματος στον Μιχαήλ Μαρμαρινό για την σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια», βασισμένη στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015.

Βραβείο χορού στη χοροθεατρική Ομάδα «Ακροποδητί» για τη χοροδραματική παράσταση «Medusa», σε πρωτότυπη χορογραφία - σκηνοθεσία Αγγελικής Σιγούρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βραβεία θεάτρου και μουσικής (2010-12-15 00:00:00.0)
Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής (2004-02-17 00:00:00.0)
Βραβεία «Κ. Κουν» και μουσικής (2000-06-28 00:00:00.0)
Θεσμός ...που "μεγαλώνει" (1998-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org