Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Θεοδωράκη

Μουσικό αφιέρωμα στα 20 χρόνια από το θάνατο του δημοσιογράφου και ποιητή, Γιάννη Θεοδωράκη, στιχουργού της «Ομορφης Πόλης», του έργου «Λιποτάκτες» και άλλων τραγουδιών μελοποιημένων από τον αδελφό του Μίκη Θεοδωράκη, συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, στις 19.00, στον πολιτιστικό Πολυχώρο «Γαλαξίας», στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης αποκάλυψε πτυχές της δράσης του παρακράτους - ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που αποκάλυψε τους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκανε τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα στους «Δρόμους της Ειρήνης», στη συνέχεια στην «Αυγή» και αργότερα στον «Ριζοσπάστη». Ποιητικά του έργα: Λιποτάκτες - τέσσερα τραγούδια: Ομορφη Πόλη, Αυγή Αφράτη, Δακρυσμένα Μάτια, Χάθηκα - που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μελοποίησε επίσης τα ποιήματα Λειτουργία - στην ενότητα Αρχιπέλαγος - Βγάλε τα μαύρα πανιά, Μελαχρινό αγόρι - Οκτώβρης '98 - Μενεξεδένια τα βουνά -Ταξίδι μέσα στη Νύχτα - Νύχτα μαγικιά, Κάνε κουράγιο, Η αγάπη ζει με τ' όνειρο, Μη με προδώσεις, Χωρίσαμε - Χαιρετισμοί - κ.ά. Εχουν επίσης εκδοθεί σε βιβλία τα ποιητικά του έργα Πλημμύρα, Ενα τραγούδι του καιρού, καθώς και τα πεζά Υπέρ Βωμών και Αστειών, όπου διακωμωδεί το παρακράτος.

Ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νταλάρας και η Υακίνθη Λάγιου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Το μουσικό αφιέρωμα θα ανοίξουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος και ο δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Αρης Σκιαδόπουλος, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Θεοδωράκη, ενώ ποιήματά του θα απαγγείλει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης - πιάνο, Γιώργος Μάτσικας - μπουζούκι, Δημήτρης Παπαγγελίδης - κιθάρα, Θανάσης Σοφράς - μπάσο, Αποστόλης Βαγγελάκης - πνευστά, Λευκή Κολοβού - τσέλο. Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Παντελής Γιατζιτζόγλου. Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ