Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
Συμφωνία για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής

BIENNH.--

Μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC) συμφώνησαν χτες σε υπουργική σύνοδο στη Βιέννη της Αυστρίας να προχωρήσουν σε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, σε μία προσπάθεια να ανεβάσουν τις διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού» που έχουν πάρει την κατιούσα από τον Ιούνη του 2014.

Οπως ανακοινώθηκε, τα 14 μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν από τον ερχόμενο Γενάρη την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1.200.000 βαρέλια από τα σημερινά επίπεδα, δίχως να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα κάνει το Ιράν που είναι μέλος του οργανισμού, αλλά βγήκε πέρσι στις αγορές, για να διεκδικήσει ξανά το κομμάτι της διεθνούς αγοράς που έχασε όταν προ ετών επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις εναντίον του, με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο προεδρεύων του οργανισμού, Μοχάμεντ Μπιν Σάλεχ αλ Σάντα, σημείωσε ότι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ (όπως π.χ. η Ρωσία) είναι έτοιμες να δράσουν σε συνεννόηση με όσα συμφωνήθηκαν χτες στη Βιέννη. Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ είχε υπαινιχθεί, επίσης, την επίτευξη συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ