Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 4ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Τα αστικά επιτελεία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα

Σε ετοιμότητα και οι δυνάμεις του «ευρωσκεπτικισμού»

ΡΩΜΗ.--

Τρία 24ωρα πριν το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, τα αστικά επιτελεία στην Ιταλία μελετούν τα δεδομένα και ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, με δεδομένο και το ότι μια επικράτηση του «όχι» είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μερικές ή και μεγαλύτερες.

Καθώς ο πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι έχει συνδέσει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων και με την παραμονή του στην κυβέρνηση, ήδη ξετυλίγονται «σενάρια» ακόμα και για σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ολα αυτά συμβαίνουν στο φόντο ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών στην Ιταλία, που συνδέονται και με την ενίσχυση του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού», τους έντονους προβληματισμούς ισχυρών μερίδων (και) του ιταλικού κεφαλαίου να επιλέξουν συνταγές διαχείρισης της κρίσης και συμμαχίες που θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος και δύναμη.

Ο ηγέτης της εθνικιστικής (και πολέμιας της ΕΕ) «Λίγκας του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε, μιλώντας στο πρακτορείο «Ανσα», πως ο Ρέντσι θα παραιτηθεί ούτως ή άλλως και πως ο ίδιος δε θα δεχτεί να συμμετάσχει σε «σκιώδεις συμφωνίες».

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Ρέντσι υποστήριξε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας θα αντιμετωπιστούν αμέσως μετά το δημοψήφισμα. «Η Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα. Θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που πρέπει... Τη Δευτέρα η χώρα θα ατενίζει το μέλλον της, ό,τι κι αν γίνει (στο δημοψήφισμα). Ελπίζω αυτό να είναι απλούστερο», δήλωσε. Τις τελευταίες μέρες, ΜΜΕ όπως οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρονται συστηματικά σε πιθανή «αναστάτωση» που θα προκύψει αν επικρατήσει το «όχι», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οκτώ ιταλικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμα και με πτώχευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ