Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης κόντρα στους σχεδιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης

Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην «Αρβανιτίδης») συνεχίζουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στο βρώμικο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η εργοδοσία με τη στήριξη της κυβέρνησης. Το παιχνίδι στοχεύει στη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου (σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων «Καρυπίδης» και «Market In») με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σχέδια για απολύσεις, μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Τα εν λόγω σχέδια κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν εδώ και μήνες διεκδικώντας πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται (8 - 9 μήνες, συν επιδόματα αδείας) και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Από τον περασμένο Απρίλη και πιο μαζικά από τον περασμένο Μάη, στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, η πλειοψηφία των εργαζομένων (περίπου 800) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Και ενώ αρχικά η εργοδοσία προσπαθούσε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι θα πληρώσει δεδουλευμένα σε όσους δεν έχουν μπει σε επίσχεση, από την περασμένη βδομάδα άλλαξε στάση: Διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης απειλούν και τρομοκρατούν τους εναπομείναντες εργαζόμενους στα καταστήματα, πιέζοντάς τους να προχωρήσουν και αυτοί σε επίσχεση εργασίας για «τεχνικούς λόγους» και για «το καλό της εταιρείας». Στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και το υπουργείο Εργασίας, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας στους 1.400 εργαζόμενους της επιχείρησης, με το επίδομα φτώχειας (επίσχεσης) και μια υπόσχεση για ένα βοήθημα 1.000 ευρώ που θα δοθεί, αν δοθεί, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μάλιστα, την Παρασκευή 25/11, εν κρυπτώ, στήθηκε μια συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου, της επιχείρησης «Market In» και δικηγόροι μερίδας εργαζομένων. Στη συζήτηση έγινε γνωστό ότι η «Market In» θέλει να διατηρήσει 110 από τα περίπου 130 καταστήματα της «Καρυπίδης» και να κρατήσει 1.100 από τους 1.400 εργαζόμενους της επιχείρησης, με μειώσεις μισθών 20% και υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Επίσης, ζητά το βοήθημα των 1.000 ευρώ που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το υπουργείο, να «αφαιρεθεί» από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζομένους...

Το Σωματείο διαμηνύει στην εταιρεία «Market In» αλλά και στο υπουργείο Εργασίας ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων:

Σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ., θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στη Δ' Εφορία, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης.

Επίσης, προγραμματίζουν μαζική κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας τη μέρα πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για τις 7/12.

Κορυφαίο σταθμό του αγώνα τους θα αποτελέσει η πανεργατική απεργία στις 8/12 και η συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ