Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο της Μαυροπηγής

Εργατικό ατύχημα με τραυματία 60χρονο εργαζόμενο (σημειωτή σε χωματουργική εργολαβία) συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στο ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ στη Μαυροπηγή Κοζάνης. Ο 60χρονος τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι το ατύχημα έγινε στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών, όπου υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση για να βγουν τα δρομολόγια, ενώ έχουν εντοπισθεί πολλά προβλήματα, όπως ότι δεν υπάρχει κατευθυντής στα πρανή, δεν υπάρχει σήμανση (κόρνα) στην όπισθεν των φορτηγών, είναι ελλιπής η συντήρηση των οχημάτων κ.ά.

Το Σωματείο θυμίζει ότι περίπου ένα μήνα πριν το ατύχημα, το Ορυχείο Μαυροπηγής είχε πάρει πιστοποίηση ELOT 1801/OHSAS από το φορέα πιστοποίησης ΕΒΒΕΤΑΜ ΑΕ και τη διεθνή ένωση ΙQΝΕΤ. Και τονίζει: «Καμία πιστοποίηση δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της εργοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ. Δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την απουσία ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζόμενους στις εργολαβίες, παράγοντες που μαζί με άλλους ευθύνονται για την αύξηση των ατυχημάτων (13 θανατηφόρα στον όμιλο ΔΕΗ ΑΕ τα τελευταία 2 χρόνια)».

Το ΣΕΕΕΝ προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και την όξυνση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού στον κλάδο, ενώ καλεί τους εργαζόμενους με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 8/12 να διεκδικήσουν: Πλήρη επάνδρωση της Επιθεώρησης Εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και εντατικοποίηση των ελέγχων. Να επαναλειτουργήσει το ΣΕΠΕ στην Πτολεμαΐδα. Αμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με κατάργηση των εργολαβιών. Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Διεύρυνση των ελέγχων για τα αποτελέσματα στην υγεία των εργαζομένων από την εργασία τους στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ