Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό με μαχητική συμμετοχή στην απεργία στις 8/12

Στις 17 Δεκέμβρη η νέα πανελλαδική σύσκεψη της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ προχωρά ο σχεδιασμός για κατά τόπους συντονισμένες κινητοποιήσεις

Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα συζητηθούν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 17/12, στη Λάρισα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εντείνουν τον αγώνα και το συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα εκφραστεί σε όλη τη χώρα η αγωνιστική παρέμβασή της με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Νέα βάρη στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Ταυτόχρονα, τους καλεί να δώσουν μαχητική απάντηση στην πανελλαδική απεργία της 8ης Δεκέμβρη, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία, διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό.

Αναδεικνύοντας τα νέα βάρη που προσθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως και συνολικά στο λαό, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Οι "νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις" εκτοξεύονται στα 4 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ είναι από την επιβολή νέων αντιλαϊκών άμεσων και έμμεσων φόρων και τα 960 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον η λαϊκή οικογένεια.

Εντείνει τη φοροληστεία και σε βάρος αγροτών - κτηνοτρόφων αφού προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% έως 20.000 ευρώ εισόδημα και μετά την αυξάνει σταδιακά στο 29% έως 30.000 ευρώ εισόδημα, 36% έως 40.000 ευρώ και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας, αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8.670 - 9.500 ευρώ.

Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν και τους αγρότες - κτηνοτρόφους, αφού από 1/1/2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, στην κινητή τηλεφωνία, σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβρη η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή, παραχωρεί νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο με μείωση της φορολογίας κατά 7% σε όλα τα "νομικά πρόσωπα", δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, και επιπλέον έκπτωση 20,4 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο "αναπτυξιακό νόμο". Δίνει ζεστό χρήμα 6,4 δισ. ευρώ με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι αγρότες - κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεών τους.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η άρνηση του ΕΛΓΑ ν' αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και ο αποκλεισμός απ' αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη».

Συντονισμένα συλλαλητήρια με τρακτέρ στη Θεσσαλία

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλία, οι μικρομεσαίοι αγρότες προχωρούν σε κλιμάκωση και πανθεσσαλικό συντονισμό της πάλης τους. Με αποφάσεις που πάρθηκαν σε μαζικές συσκέψεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, τη Δευτέρα 5/12 θα πραγματοποιηθούν συντονισμένα συλλαλητήρια με τρακτέρ, στις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων και των Φαρσάλων.

Χτες βράδυ, στον Παλαμά της Καρδίτσας έγινε μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, καθώς και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από τη Μαγνησία, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών. Στο πλαίσιο των μέτρων για την πετυχημένη προετοιμασία των συντονισμένων κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε την Παρασκευή τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών ενόψει των κινητοποιήσεων της Δευτέρας στις πόλεις.

Παράλληλα, σύσκεψη συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης για παγκρήτιο συντονισμό της πάλης πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Εκτακτη συνέλευση - σύσκεψη για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αγωνιστικές δραστηριότητες των μικρομεσαίων αγροτών, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 8/12, οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου, χτες βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο, στο Καρλόβασι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org