Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Ενισχύει την «αποτελεσματικότητα» του αστικού κράτους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες. Χτες αργά το βράδυ, αναμενόταν να γίνει ψηφοφορία επί της αρχής, ενώ μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση των άρθρων.

Το ΚΚΕ, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του, ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα αντιδραστικό νομοθέτημα, που συμβάλει στην παραπέρα διαμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των σημερινών συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οπως τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, δηλώνοντας ότι «καταψηφίζουμε επί της αρχής», όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση, «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι» ότι το νομοσχέδιο είναι για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αυτό που κάνει είναι να διατηρεί όλο το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη Δημόσια Διοίκηση και να το χειροτερεύει.

Ενδεικτικά ανέφερε το όριο του 50% που τίθεται στο άρθρο 4 για να γίνει μετάταξη ή μία απόσπαση, «που σημαίνει η κυβέρνηση θεωρεί ότι με το 50% του προσωπικού υπάρχει πληρότητα, που σημαίνει ότι νέοι διορισμοί δεν πρόκειται να γίνουν» και αυτό «για να εξυπηρετήσει το δημοσιονομικό στόχο του κουαρτέτου».

Αναφερόμενη στην «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού, σημείωσε ότι υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του κράτους, για να είναι πιο αποτελεσματικό για την καπιταλιστική ανάπτυξη και πιο ικανό απέναντι στους λαϊκούς αγώνες.

Οσο για τα περί οικειοθελούς κινητικότητας σημείωσε ότι είναι παραμύθι, αφού «η ενδοϋπηρεσιακή κινητικότητα γίνεται υποχρεωτικά, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας», χώρια ότι ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να μετακινεί προσωπικό. Εθεσε, μάλιστα, το ερώτημα αν αυτό γίνεται λόγω του ΕΛΓΑ και των κινητοποιήσεων των γεωτεχνικών, προκειμένου να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων για την «αξιολόγηση» δομών και προσώπων που συνδέουν την αξιολόγηση με το μισθό και την απόλυση υπαλλήλων. Επισήμανε ότι ουσιαστικά συνεχίζεται η πορεία συγχωνεύσεων και καταργήσεων δομών της Δημόσιας Διοίκησης, ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, επισήμανε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι «σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα», ικανού να συμβάλει στο «στρατηγικό στόχο μας» που «είναι η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».

Οσον αφορά την κριτική των άλλων αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ, αυτή περιγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο από την ίδια την υπουργό, η οποία επανέλαβε ότι «η βασική κριτική από την αντιπολίτευση εστίασε στο γεγονός ότι δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας μια τέτοια αλλαγή. Εγώ θα πω ότι εμείς με αφορμή αυτό επιβεβαιώνουμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα υλοποιηθεί. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε»...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ