Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα για ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της παράταξης για τις εκλογές στους κατά τόπους συλλόγους και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές των Φαρμακευτικών Συλλόγων και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καλεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών), απευθυνόμενη με τη διακήρυξή της στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς. Οι εκλογές στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής θα γίνουν την Κυριακή 27 Νοέμβρη, 7 π.μ. - 7 μ.μ., στη συνεδριακή αίθουσα της Εθνικής Ασφαλιστικής (Συγγρού 103-105).

Οι εκλογές στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, «γίνονται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων (...) Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες θεωρούν τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού ως "κόστος" για το κεφάλαιο και το κράτος του, γιατί εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η αιτία της κρατικής υποχρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΠΕΔΥ). Αυτή είναι η αιτία της πολιτικής περικοπών στη συνταγογράφηση και στην ασφαλιστική αποζημίωση των φαρμάκων, αυτή είναι η αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα στην έγκαιρη αποζημίωση των φαρμακοποιών, την επιβολή του rebate. Την πολιτική περικοπών της κρατικής - ασφαλιστικής δαπάνης υπηρετούν οι "κλειστοί" προϋπολογισμοί για Φάρμακο και υπηρεσίες Υγείας».

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην «αγωνιστική συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών μικρού εισοδήματος και με άλλους αυτοαπασχολούμενους υγειονομικούς και συμμαχία με τους ασθενείς, τη λαϊκή οικογένεια. Ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται την Υγεία και το Φάρμακο (...) Αυτός ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός, όταν συνδέεται με την προοπτική η Υγεία και το Φάρμακο να είναι καθολικά και δωρεάν αγαθά και όχι εμπορεύματα. Με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου σύγχρονου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, με την κατάργηση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και το Φάρμακο. Με την ανάπτυξη κρατικού φορέα, που θα διασφαλίζει την έρευνα, παραγωγή, έλεγχο, εισαγωγή και δωρεάν χορήγηση φαρμάκου από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και από το δίκτυο των συνοικιακών κρατικών φαρμακείων με ιατρική συνταγή σε όποιον το έχει ανάγκη».

Το πλαίσιο πάλης

Η ΔΗΠΑΚ προβάλλει τα εξής αιτήματα:

  • Σταθερό υποχρεωτικό ωράριο για όλους, 40ωρο και 5θήμερο, με εφημερίες που θα καθορίζονται με ευθύνη των συλλόγων και με κριτήριο την εξυπηρέτηση των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών.
  • Κατάργηση των ΜΗΣΥΦΑ (ΓΕΔΙΦΑ), της αρνητικής λίστας. Ολα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και να παρέχονται από τα φαρμακεία σε όλους τους ασθενείς χωρίς συμμετοχή. Κατάργηση του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή και του ΦΠΑ στα φάρμακα.
  • Εγκαιρη εξόφληση των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Κατάργηση του rebate.
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντιασφαλιστικό της τερατούργημα και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης κατά 1/3 από τους φαρμακοποιούς και 2/3 από το κράτος. Πλήρης σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Απόδοση στο ακέραιο στα ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας και των χρηματικών αποθεμάτων που κουρέψανε.
  • Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής, συμμετοχής, εισιτηρίων, νοσηλίων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό. Πλήρεις παροχές σε όλους, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εργασιακή, οικονομική κατάσταση, από το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την ηλικία κ.λπ.
  • Κατάργηση - απαγόρευση των ηλεκτρονικών φαρμακείων.
  • Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες. Πλήρης κάλυψη με όλα τα φάρμακα των ασθενών στη χώρα μας.
  • Είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία Ανώνυμων Εταιρειών από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Να κλείσουν τόσο η ΕΤΕΣΤΑ όσο και το ΙΔΕΕΑΦ.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, στις υπηρεσίες Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Φορολόγηση στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο, τους φαρμακέμπορους και φαρμακοβιομήχανους.
  • Κατάργηση των εφημεριών των εγκύων φαρμακοποιών, με διασφάλιση κοινωνικών επιδομάτων που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος και συνολικά λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της μητρότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της εγκυμοσύνης, λοχείας. Πλήρης και δωρεάν παροχή δημόσιας Προσχολικής Αγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ