Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια». Η είσοδος θα είναι με προσκλήσεις. Η μουσικοθεατρική παράσταση δημιουργήθηκε και στηρίζεται σε υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ. Υλικό που δείχνει ότι το Κόμμα μας, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, είχε σταθερό προσανατολισμό της ολόπλευρης δράσης του, με βασικό όπλο τον «Ριζοσπάστη», στην εργατική τάξη και πρώτ' απ' όλα στα εργοστάσια, εκεί όπου συντελείται η εκμετάλλευση, εκεί που οι εργάτες και οι εργάτριες μαζί με τη δουλειά τους από την οποία βγαίνουν τα κέρδη, έρχονται άμεσα σε διαπάλη - σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές, τ' αφεντικά.

Παρουσιάζουμε δύο μικρά δείγματα αυτής της δουλειάς μέσα από τα κείμενα της παράστασης. Το πρώτο για τη στρατολογία και την οικοδόμηση:

«-- Τι λέει η απόφαση του Οργανωτικού Γραφείου;

-- Αλλάζουμε τον τρόπο δουλειάς μας.

-- Δηλαδή;

-- Οι βασικές οργανωτικές μονάδες του Κόμματος, οι πυρήνες δηλαδή, θα πρέπει να βρίσκονται και να εργάζονται μέσα σε μια συγκεντρωμένη μάζα εργαζομένων. Κυρίως στον τόπο της εργασίας τους, συγκροτώντας πυρήνες εργοστασίων και δευτερευόντως στον τόπο της κατοικίας τους.

-- Δηλαδή, εγώ με την Ελένη θα πρέπει να κάνουμε πυρήνα;

-- Δεν αρκεί. Πρέπει να είστε τρεις. Ομως, πρέπει να προσπαθήσουμε να τον συγκροτήσουμε. Είναι το πρώτιστο καθήκον μας. Και όχι μόνο στο δικό σας εργοστάσιο. Σε κάθε επιχείρηση πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε πυρήνα.

-- Μα με ποιους;

-- Πρέπει να στρατολογήσουμε.

-- Και ποιον θα στρατολογήσουμε, ρε συ; Τον Μανώλη τον Βενιζελικό;

-- Φυσικά και τον Μανώλη. Καλός εργάτης. Τι κι αν ψήφιζε Βενιζέλο. Ποτέ δεν έπαιξε βρώμικο ρόλο στη δουλειά ή στο σωματείο. Ομως δεν αρκεί να συμφωνεί μαζί μας στα του σωματείου ή στους οικονομικούς αγώνες μόνο. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον κόσμο μαζί μας...».

Το δεύτερο έχει σχέση με τη δουλειά με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι. Μάλιστα, το ανέβασμα της κυκλοφορίας του, η διάδοσή του ήταν ενταγμένη στην άμιλλα μεταξύ των Κομματικών Οργανώσεων. Ενα στοιχείο της άμιλλας ήταν οι ανταποκρίσεις από τα εργοστάσια. Ο «Ριζοσπάστης» 28/9/1932 έγραφε: «Σκοπός του "Ριζοσπάστη" είνε να μην αφήσει εργοστάσιο και χωριό χωρίς εργάτη κι αγρότη ανταποκριτή... Μα γεννάται όμως το ερώτημα: Πώς θα χωρέσουν όλες αυτές οι ανταποκρίσεις; Αυτό ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες. Η σύνταξη κατακλύζεται με πάμπολλες ανταποκρίσεις, κάθε μέρα και περισσότερες, πράγμα που είναι ευχάριστο».

Ας το δούμε μέσα από τα κείμενα της παράστασης: «Ο πυρήνας Σαρανταρίδη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του "Ριζοσπάστη" βάζει στόχο να διπλασιάσει τα φύλλα που πουλάει. Καθημερινά από 15 να πουλάει 30 φύλλα και Κυριακή από 40 να πουλάει 80. Εμείς θα το πετύχουμε. Καλούμε σε άμιλλα τον πυρήνα ελαστικών Μαυροφρύδη».

Και ο πυρήνας Μαυροφρύδη απαντά: «Να αυξήσουμε τα πλάνα: 30 αυτοί 50 εμείς, 80 αυτοί 100 εμείς».

Ετσι ανέβαζαν την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» και μάλιστα στα εργοστάσια. Μήνυμα και τρόπος δουλειάς άκρως επίκαιρα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ