Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σιγή ασυρμάτου» αυτοί... συναγερμό εμείς

Δεν κράτησε και τόσο πολύ τελικά η ύπουλη τακτική της «σιγής ασυρμάτου» που είχε επιλέξει όλη την προηγούμενη βδομάδα η κατά τ' άλλα λαλίστατη κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση πίσω απ' τις κλειστές πόρτες με τους «θεσμούς». Βλέπετε, θέλουν να κρυφτούν αλλά η «χαρά» και η «αισιοδοξία» για το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», που την παρουσιάζουν στο λαό και σαν «αχτίδα φωτός» (λες και δεν περιλαμβάνει το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τους «υπο-κατώτερους» μισθούς και όλα τ' άλλα μέτρα - κόλαση για τους εργαζόμενους), δεν κρύβεται... Ετσι, χτες ο πρόεδρος της Βουλής έβγαλε το μπλοκάκι και ανακοίνωσε για την επόμενη βδομάδα, όχι ένα, αλλά δύο πολυνομοσχέδια, άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις με την απαράδεκτη μορφή του «κατεπείγοντος», ενώ για την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στους εργαζόμενους πρέπει να σημάνει συναγερμός. Σε θέσεις μάχης για άμεση αγωνιστική απάντηση και με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα στην προετοιμασία της απεργιακής μάχης στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη.

Η κατάσταση... της σοσιαλδημοκρατίας

«Αν λοιπόν δε γίνουν γρήγορα όλα αυτά που απαιτούνται (αναδιάρθρωση επιχειρήσεων ή πτώχευση, εκκαθάριση, εκποίηση, μεταβίβαση κ.λπ.), τότε θα είναι αστείο να μιλάμε και να τσακωνόμαστε μόνο για την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων που δεν υπάρχουν, τους κατώτατους μισθούς που δεν δίνονται, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κλέβονται και του ορίου των απολύσεων που δεν έχει νόημα σήμερα, όταν ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης (...) είναι απολύτως αποκλεισμένο και αθέατο». Κάπως έτσι κλείνει το άρθρο του στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Δ. Τρίμης, με τίτλο «Η κατάσταση της εργατικής τάξης». Τι λέει στους εργαζόμενους; Οτι «είναι αστείο» να μιλάνε για τις σύγχρονες ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους. Κι ότι η μόνη «ελπίδα» τους είναι να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία, κάτι που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο το τσαλαπάτημα των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και μια βαθύτερη απαξίωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου που έφερε την καπιταλιστική κρίση. Αλλο ένα δηλητήριο στις εργατικές συνειδήσεις, ενδεικτικό του ρόλου αλλά και της σάπιας... κατάστασης της σοσιαλδημοκρατίας α-λά ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εδώ για τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου.

Πολλά ερωτήματα...

Αρθρο της «Αυγής» 17/11/2016 αναφέρεται στη διασυνοριακή συνεργασία σε επίπεδο περιφερειών και όχι χωρών στη Θράκη, τις μέρες μάλιστα της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. Το άρθρο φέρνει στο φως, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, σε προτάσεις του κεντρώου πολιτικού από την Κομοτηνή Αναστάσιου Μπακάλμπαση, που το 1954 είχε προτείνει «την εγκαθίδρυση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στη Θράκη και διευκόλυνση των μετακινήσεων μεταξύ των δύο χωρών...». Το άρθρο συνεχίζει με ύμνους στα περί «περιφερειακών διασυνοριακών οικονομικών συνεργασιών» και «προώθησης της τοπικής ανάπτυξης» και άλλα πολλά. Επειδή κάτι τέτοιες ιδέες είχαν ακουστεί και παλιότερα σε σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τότε που ξαναμοίραζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια με το αίμα των λαών και υποστήριζαν ότι στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι έννοιες ξεπερασμένες, αντικειμενικά δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ενώ η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης...

Ενοχλήθηκαν...

Ενοχλήθηκαν διάφορα επιτελεία του συστήματος για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καισαριανής που δήλωσε ότι συντάσσεται με τους φορείς του κινήματος που διοργάνωσαν διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, καθώς η επίσκεψή του σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Με κύρια άρθρα και «άρθρα γνώμης» σε διάφορες αστικές εφημερίδες και αντίστοιχες ιστοσελίδες, αλλά και με διάφορες πανομοιότυπες αναρτήσεις σε «μέσα κοινωνικής δικτύωσης», στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας απαξίωσης των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, επιχείρησαν να γελοιοποιήσουν το ψήφισμα του Δήμου Καισαριανής, με «εξυπνάδες» του στιλ «πόσο στενοχωρήθηκε ο Ομπάμα που δεν μπόρεσε να πάει στην Καισαριανή» κ.τ.λ.

Υπάρχει βεβαίως και η άλλη εικόνα, όταν πριν από λίγες μέρες η δημοτική αρχή του Πειραιά έστελνε δελτία Τύπου και φωτογραφίες από την υποδοχή της στον κυβερνήτη του αμερικανικού καταδρομικού «USS Carney» - του ίδιου πλοίου που «έδεσε» στη Δραπετσώνα κατά την επίσκεψη Ομπάμα - σημειώνοντας ότι «αντηλλάγησαν απόψεις, αντηλλάγησαν φιλοφρονήσεις και αντηλλάγησαν ορισμένα δώρα»...

Η εικόνα του αντιπεριφερειάρχη και του δήμαρχου Χανίων όταν έσπευσαν να υποδεχθούν στη Σούδα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS WASP», δηλώνοντας μάλιστα ότι «τέτοιου είδους επισκέψεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αφού αποτελούν τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία»...

Ετσι είναι, ο καθένας όπου είναι ταγμένος... Οι «φιλοφρονήσεις» και τα «καλωσήρθατε» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς είναι πλήρως ενταγμένα στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στους εγκληματικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, ενώ όσοι καταγγέλλουν τα παραπάνω, τους χαλάνε τη σούπα της «συναίνεσης» που θέλουν να επιβάλουν στο λαό και στο συγκεκριμένο θέμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ