Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Διευρύνεται ο ρόλος της ιαπωνικής στρατιωτικής αποστολής

ΤΟΚΙΟ.--

«Πράσινο φως» για την ενίσχυση του ρόλου των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην «ειρηνευτική αποστολή» που διατηρεί ο ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν άναψε χτες το υπουργικό συμβούλιο στο Τόκιο. Συγκεκριμένα, σε σχετική απόφαση ορίζεται ότι στο εξής η ιαπωνική στρατιωτική δύναμη θα μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα και πέρα από περιπτώσεις αυτοάμυνας. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης αποστολών ΜΚΟ ή του ΟΗΕ που θα δεχτούν επίθεση. Μέχρι σήμερα, η συμμετοχή της περιοριζόταν σε έργα ανοικοδόμησης, σε περιοχές όπου δεν διεξάγονταν μάχες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που οι ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν τέτοια δυνατότητα. Η υπουργός Αμυνας, Τομόμι Ινάντα, τόνισε ότι «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι περήφανο που έχει περάσει από αυστηρή εκπαίδευση για το νέο τους ρόλο και προσδοκώ ότι θα συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Νότιο Σουδάν».

Η διεύρυνση του ρόλου της ιαπωνικής αποστολής συνδέεται ευθέως με την επιδίωξη συνολικά της ιαπωνικής πλουτοκρατίας να αναβαθμίσει την εμπλοκή της στους γεωπολιτικούς και άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια διαδικασία συνολικής αναθεώρησης και του Συντάγματος, για την πλήρη κατάργηση διατάξεων που περιόριζαν τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ