Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συμφωνία κυβέρνησης - ανταρτών με νέες υποχωρήσεις

Προχτές Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της νέας συμφωνίας ειρήνης, στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που ουσιαστικά προήλθε μετά από τροποποιήσεις στην προηγούμενη συμφωνία που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα της 2 Οκτώβρη με 50,2% και τεράστια αποχή, που έφτασε στο 66%. Στο κείμενο των 330 σελίδων (το προηγούμενο ήταν 297), που εμφανίζεται ως η τελική συμφωνία για τον «τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης και τη διαρκή και σταθερή ειρήνη», δηλώθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος ότι υπήρξε συμφωνία μετά από διαβουλεύσεις 6 βδομάδων, σε 56 από τις 57 θεματικές ενότητες που πρόβαλε το μπλοκ του «Οχι» στο δημοψήφισμα, με επικεφαλής τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών, Ιβάν Μάρκες, αναγνώρισε ότι υπήρξε μια περαιτέρω υποχώρηση από πλευρά τους, ώστε να υπάρξει γενικότερη συμφωνία από πολιτικές δυνάμεις και τη χαρακτήρισε ως «συμφωνία ελπίδας».

Στη νέα συμφωνία δεν αλλάζει το βασικό περιεχόμενο, που υπήρχε και στην πρώτη, ότι δηλαδή κατοχυρώνει το μονοπώλιο του αστικού κράτους στη βία, καταδικάζει ουσιαστικά την επαναστατική πάλη και προωθεί την κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση και υπονομεύει την ταξική πάλη.

Νέοι δυσμενέστεροι όροι

Επιπρόσθετα, επιδεινώνονται οι όροι της. Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα: Η συμφωνία δεν θα ενσωματωθεί στο σύνταγμα και αφήνεται το δικαίωμα το κράτος να προχωρήσει στην ψήφιση νόμων, ενώ δίνεται το δικαίωμα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει με απόφασή του νομοθεσία που αφορά τη συμφωνίας κάτι που ενέχει πολλούς κινδύνους για το λαϊκό κίνημα. Οσο για το ειδικό λεγόμενο δικαστήριο για την ειρήνη, αυτό θα αποτελείται αποκλειστικά από δικαστές από τη χώρα, ενώ οι εμπειρογνώμονες που αρχικά είχε συμφωνηθεί να συμμετέχουν θα έχουν τώρα συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η διάρκεια της λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου θα είναι για 10 χρόνια (με μια μικρή παράταση) και μόνο τα δύο πρώτα χρόνια θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για την εξέταση υποθέσεων.

Αναθεωρήθηκε, επίσης, η δυνατότητα που προβλεπόταν οι αντάρτες να έχουν 5 θέσεις στη Βουλή και 5 θέσεις στη Γερουσία όσο θα γινόταν η νομοθετική συζήτηση της συμφωνίας, και τώρα προτείνεται να έχουν από 2 αντιπροσώπους στις επιτροπές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Επίσης, στις περιοχές που οι αντάρτες θα συγκεντρωθούν, τις 16 «λεγόμενες μεταβατικές ζώνες - χωριά», προβλέπεται ότι δεν θα μπορούν να κατεβάσουν υποψήφιους για εκλογές, αν και γενικά διατηρείται το δικαίωμα που υπήρχε και στην πρώτη συμφωνία να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των εκλογών ως το πολιτικό κόμμα ή κίνημα που θα προέλθει από τη διάλυση των FARC-EP. Ωστόσο, αυστηροποιούνται οι όροι για τη λειτουργία των «μεταβατικών ζωνών» με περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμό στις μετακινήσεις, και απαγόρευση λαϊκών οργανώσεων να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα θεωρείται για όσους καταδικαστούν για «ποινικά εγκλήματα» μέρος της έκτισης της ποινής και ο χρόνος παραμονής στις ζώνες.

Υποχωρήσεις γίνονται και στο θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης και έγιναν αποδεκτές οι προτροπές του μπλοκ του «Οχι» για «σεβασμό στην ιδιοκτησία της γης». Τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας παραμένουν. Οπως η διαδικασία εγκατάλειψης των όπλων σε διάστημα 6 μηνών στις μεταβατικές ζώνες με ευθύνη των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Επίσης η αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, η στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό που όμως θα πηγαίνουν στις κοινότητες και ως «μισθός» στους αντάρτες. Επίσης παραμένει η δέσμευση για διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, για διεθνείς εγγυητές επόπτευσης της διαδικασίας εφαρμογής της συμφωνίας.

Πάντως, η πλευρά Ουρίμπε έχει εκφράσει αρχικά αντίρρηση στη νέα συμφωνία και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά όταν τη μελετήσει εξ ολοκλήρου, ενώ πολλές μαζικές οργανώσεις θεωρούν ότι παρά τους κινδύνους που υπάρχουν πρέπει να στηριχτεί με παραπέρα εγρήγορση και λαϊκή κινητοποίηση. Εχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για αύριο, ενώ και στο τέλος του μήνα προγραμματίζονται άλλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ