Κυριακή 6 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2016
Ριχνόμαστε στη μάχη με όπλο την πλούσια πείρα

Τα στοιχεία από το πρώτο «κλέισιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης, την περασμένη Δευτέρα
Τα στοιχεία από το πρώτο «κλέισιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης, την περασμένη Δευτέρα
Η πλούσια πείρα, που όλες οι Οργανώσεις έχουν κατακτήσει, αξιοποιείται και για τη φετινή μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2016 που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρώτο κιόλας «κλείσιμο» για την ΚΟ Αττικής που έφτασε σε ποσοστό κάλυψης το 27,55%, αλλά και συνολικά για το Κόμμα που έφτασε το 25,45%, μας γεμίζει με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για να αντιπαλέψουμε τις όποιες δυσκολίες.

Με το κουπόνι για την ενίσχυση των δεσμών, την ισχυροποίηση του Κόμματος

Το επόμενο δίμηνο, χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος καλούνται να κάνουν ένα πολύ πλατύ άνοιγμα, να απευθυνθούν μαζικά στην εργατική τάξη και στο λαό, συζητώντας για τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη συστράτευσης με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, με την πολιτική του πρόταση ως τη μόνη διέξοδο από τη βαρβαρότητα της κρίσης, της εξαθλίωσης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η πείρα όλων των Οργανώσεων δείχνει ότι το κάλεσμα στους εργαζόμενους να ενισχύσουν οικονομικά το ΚΚΕ, απαιτεί από τους κομμουνιστές καλή προετοιμασία, «διάβασμα» των πολιτικών εξελίξεων, μελέτη του «Ριζοσπάστη», συνεχές «φρεσκάρισμα» των επιχειρημάτων και πλούσια συζήτηση. Είναι χαρακτηριστική η πείρα που μετέφερε μέλος του Κόμματος μετά το πρώτο «κλείσιμο» την περασμένη βδομάδα: «Μιλώντας σε μία συνάδελφό μου για να συνεισφέρει 5 ευρώ, φτάσαμε να συζητάμε κοντά μία ώρα...».

Εχουμε πολλά να κουβεντιάσουμε με τον εργατόκοσμο. Η Οικονομική Εξόρμηση πραγματοποιείται λίγο καιρό πριν το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, ενώ είναι σε πορεία κορύφωσης οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του το 2018, όπως και για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τον ερχόμενο χρόνο. Οι τρέχουσες εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλουμε για αργότερα την πολύπλευρη πολιτική παρέμβαση. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η αμείωτη επίθεση από την εργοδοσία και την κυβέρνησή της, η οργάνωση της λαϊκής πάλης απαιτούν να γίνουμε ακόμα πιο ικανοί στην προώθηση της στρατηγικής μας.

Οι κομμουνιστές δεν πάνε απλά να «ζητήσουν λεφτά», αλλά να οικοδομήσουν ή να ενισχύσουν δεσμούς με κόσμο που μέχρι χτες δεν ήταν δίπλα μας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η ουσία της ισχυροποίησης του ΚΚΕ: η καθημερινή προσπάθεια κερδίσματος νέων δυνάμεων δίπλα στις ΚΟΒ και η οργανωτική ανάπτυξη. Η οικονομική στήριξη είναι τρόπος να ενισχύσει κάποιος τον αγώνα, ακόμα κι αν δεν έχει πειστεί για την αξία της προσωπικής συμμετοχής. Πόσες περιπτώσεις πρωτοπόρων αγωνιστών, ακόμα και μελών του Κόμματος, δεν ξεκίνησαν ως απλοί «ενισχυτές» ή αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»;

Ιδιαίτερη και απαιτητική μάχη

Βέβαια, η Οικονομική Εξόρμηση έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: απαιτεί πιο στοχευμένη επιχειρηματολογία, ιδιαίτερα οργανωτικά μέτρα, καθημερινό έλεγχο με έμφαση στο μεγαλύτερο άνοιγμα.

Γιατί να δώσει ένας εργαζόμενος χρήματα στο ΚΚΕ; Γιατί το ΚΚΕ είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, στέκεται σταθερά και αταλάντευτα με το μέρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αυτά υπηρετεί, γι' αυτά παλεύει στην 100χρονη διαδρομή του. Για τη διέξοδο που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, την οικοδόμηση ενός ανώτερου τρόπου παραγωγής και εξουσίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ακριβώς επειδή παλεύουμε γι' αυτή την προοπτική, δίνουμε αταλάντευτα καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της λαϊκής πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και να περάσει στην αντεπίθεση. Για να μπορεί το ΚΚΕ να διεξάγει απρόσκοπτα αυτόν τον αγώνα, είναι ανάγκη να στηρίζεται οικονομικά από την εργατική τάξη, από τον ίδιο το λαό.

Οχι τυχαία, αυτή η κρυστάλλινη τοποθέτηση συγκεντρώνει τα πυρά των αστικών επιτελείων, που θέλουν να κόψουν τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, διαχρονικά: από τον αναγκαστικό εκτοπισμό των λαϊκών νοικοκυριών στα χωριά της Ελεύθερης Ελλάδας το 1946 - '49 για να μη βρίσκει υλική στήριξη το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ, στα χοντροκομμένα ψέματα για «ρούβλια» και «κότερα», έως και τις προβοκάτσιες περί εμπλοκής του Κόμματος στην υπόθεση «Γερμανός» που τινάχτηκαν στον αέρα. Αυτή η διαρκής επίθεση της αστικής τάξης με άξονα τα οικονομικά του Κόμματος δεν πρέπει ούτε να υποτιμάται, αλλά ούτε και να φοβίζει. Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο για την επιτυχία της μάχης που δίνουμε.

Η συνεχής ενημέρωση για την κλιμάκωση της προσπάθειας, η συλλογική συζήτηση για τις δυσκολίες, η ανταλλαγή πείρας μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της κομματικής δουλειάς. Το ίδιο και η καλή οργάνωση και ο σχεδιασμός που παίρνει υπόψη τις δυνατότητες κάθε μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, τον κύκλο του. Δίνουν εφόδια και αντοχή, ώστε να καταπολεμάται ο όποιος εφησυχασμός, να παίρνουν όλοι κουράγιο και θάρρος, να εξαντλούνται τα περιθώρια, να μη βρίσκει έδαφος η απογοήτευση και η μιζέρια, η ρουτίνα και η εύκολη παραίτηση π.χ. με τη σκέψη ότι «αυτός δεν έχει ενισχύσει ποτέ το ΚΚΕ, άρα ούτε και φέτος θα το κάνει...».

Το ίδιο ισχύει και για τις πολλές περιπτώσεις οπαδών μας που μπαίνουν πρώτη φορά σε αυτή τη μάχη, «εκπαιδεύονται» στην οργανωμένη - συγκροτημένη και απαιτητική κομματική δουλειά, βλέπουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, αλλά και την ανωτερότητα της συλλογικής προσπάθειας, παίρνουν μια γεύση της οργανωμένης ζωής και δράσης. Η αξιοποίηση του περίγυρου των ΚΟΒ στη μάχη που δίνουμε είναι ιδιαίτερη πλευρά και καθήκον, που απαιτεί ξεχωριστή προετοιμασία, φροντίδα, διαρκή πολιτική βοήθεια και όχι απλά τη χρέωση με το κουπόνι και μια συζήτηση. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι ΚΟΒ που συζητούν σε συσκέψεις με οπαδούς για το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης της ΚΕ του Κόμματος για την Οικονομική Εξόρμηση που δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στις 23/10.

Η συζήτηση στα Οργανα, στις συνεργασίες με τα κομματικά μέλη και τους οπαδούς πρέπει να βοηθάει για να ξεπερνιέται και ο δισταγμός μήπως έχει αρνητική επίδραση σε κάποιον το ότι του ζητήσαμε να ενισχύσει οικονομικά το Κόμμα. Η ίδια η πράξη ακυρώνει τέτοιους φόβους. Η πείρα μόνο το αντίθετο δείχνει: η προσπάθεια για οικονομική στήριξη ενισχύει τους δεσμούς με τον εργατόκοσμο. Αυτό που «μπλοκάρει» είναι η πίεση των αρνητικών συσχετισμών, η παρέμβαση της εργοδοσίας και των άλλων δυνάμεων, η μη ολοκληρωμένη κατανόηση της πολιτικής μας και όχι το κουπόνι. Εξάλλου, δεν υπάρχει πιο πειστική απάντηση από την ύπαρξη των χιλιάδων φτωχών ανθρώπων και ανέργων χωρίς ουσιαστικό εισόδημα, που προτιμούν να συνεισφέρουν πιο λίγα σε σχέση με παλιότερα, παρά να πάψουν την υλική τους σχέση με το Κόμμα. Και τέτοια, πραγματικά συγκινητικά, παραδείγματα έχουν όλες οι ΚΟ να αξιοποιήσουν.

«Πεδίο δόξης λαμπρό», λοιπόν, το επόμενο δίμηνο. Για να κλιμακωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά αυτή η κρίσιμη πολιτική μάχη, για να μετρηθεί άλλη μια σημαντική κατάκτηση. Για να δοθεί άλλη μια απάντηση σε όσους ονειρεύονται ένα ΚΚΕ του χεριού τους, ακίνδυνο για το σύστημα ή αδύναμο, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Η σχεδόν 100χρονη πορεία, η επαναστατική του πολιτική και δράση, η ακούραστη δουλειά των κομματικών μελών και των οπαδών μας δεν επιτρέπουν τέτοιες προσδοκίες.


Δημήτρης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ