Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΑΝΑΑ.-- Η Κίνα τάσσεται υπέρ του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθεί μία διαρκής πολιτική λύση στην Υεμένη, ανακοίνωσε χτες ο Κινέζος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Ου Χαϊτάο, στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υεμένη. Ο ίδιος εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία» του Πεκίνου για την κατάσταση στη χώρα, που επί ενάμιση χρόνο ζει υπό τον τρόμο που προκαλεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Κινητοποιήσεις και απεργίες ξεκίνησαν χτες το πρωί περίπου 4.700 εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρόλεϊ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στη Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ έπειτα από το «ναυάγιο» στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της κεντρικής υπηρεσίας συγκοινωνιών, SEPTA. Το συνδικάτο εργαζομένων TWU διεκδικεί την ικανοποίηση μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη δηλώσεις του διευθυντή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, MI5, Αντριου Πάρκερ, ανέφερε την πεποίθησή του πως η Ρωσία «είναι εδώ και δεκαετίες κρυφή απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο» και πως καταφεύγει «σε κάθε είδους μεθόδους αυξημένης επιθετικότητας για να πετύχει τους σκοπούς της».

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της βενεζουελάνικης κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης αφέθηκαν χτες ελεύθεροι 3 κρατούμενοι της αντιπολίτευσης που αυτή ονομάζει «πολιτικούς κρατούμενους» ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι όλοι έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, συμμετοχή σε βίαιες πράξεις. Η συγκεκριμένη κίνηση περιλαμβάνεται σε κάποια μέτρα «συναίνεσης» που συμφωνήθηκαν με τη μεσολάβηση του Βατικανού.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν μετά από ισχυρή έκρηξη χτες στη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενόπλοιο μέσα σε ένα ναυπηγείο, στην περιοχή Γκαντάνι, 45 χλμ. βορειοδυτικά του μεγάλου εμπορικού πακιστανικού λιμανιού Καράτσι. Εκπρόσωποι των εργατών έλεγαν ότι προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά και ότι άγνωστος αριθμός εργατών έμεναν παγιδευμένοι στο πλοίο. Είναι χαρακτηριστικό πως θραύσματα μετάλλου εκτοξεύτηκαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το εργοτάξιο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μετά την εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλέ, για την οποία η κυβέρνηση περηφανεύεται, αντίστοιχοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί μοιάζουν έτοιμοι να δημιουργηθούν σε άλλες περιοχές της Γαλλίας. Για παράδειγμα, σχεδόν 2.000 πρόσφυγες ήδη έχουν συγκεντρωθεί στο σταθμό του μετρό Στάλινγκραντ, στα βόρεια του Παρισιού. Αντιρρήσεις εξέφρασε και η σοσιαλίστρια δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, που χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» τη διάλυση του καταυλισμού, μιλώντας για «δραματική» «ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση».

ΡΑΜΠΑΤ.-- Εντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας θαλάσσιας αλιείας και επικεφαλής γιατρός της κτηνιατρικής υπηρεσίας, παρουσιάστηκαν χτες ενώπιον δικαστηρίου στη βόρεια πόλη του Μαρόκου, Αλ Χοσέιμα, στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο 30χρονου ιχθυοπώλη, τον οποίο συνέθλιψε κατά λάθος την περασμένη Παρασκευή απορριμματοφόρο έπειτα από μια αντιπαράθεση που είχε με την Αστυνομία. Η προσαγωγή των 11 αποφασίστηκε για πλαστογραφία δημόσιων εγγράφων και ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά το θάνατο του Μουχσίν Φίκρι, που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις χιλιάδων Μαροκινών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο καρκίνος μπορεί να σκοτώνει 5.500.000 γυναίκες ετησίως έως το 2030, σχεδόν 60% περισσότερες σε σχέση με το 2012, λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε χτες από την Αμερικανική Καρκινολογική Εταιρεία σε παγκόσμιο συνέδριο για τον καρκίνο που διεξάγεται στο Παρίσι έως αύριο Πέμπτη.

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ.-- Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες αγωγός πετρελαίου της «Colonial», μήκους 9.010 χλμ., που τροφοδοτεί εκατομμύρια κατοίκους σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ, έκλεισε μετά από νέα διαρροή και έκρηξη που σημειώθηκε έπειτα από πρόσκρουση μηχανήματος στον αγωγό, κοντά σε δασώδη έκταση της βόρειας Αλαμπάμα, προκαλώντας το θάνατο ενός εργάτη, τον τραυματισμό άλλων πέντε και την προσωρινή εκκένωση δεκάδων σπιτιών για προληπτικούς λόγους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2017-08-09 00:00:00.0)
Μαζική εκκένωση περιοχών από κίνδυνο κατάρρευσης φράγματος(2017-02-14 00:00:00.0)
Ενταση και πάλι στην Ειδομένη(2016-04-01 00:00:00.0)
Εκλεισαν και οι πρεσβείες Γερμανίας - Ιταλίας(2015-02-14 00:00:00.0)
Εκκένωση πρεσβειών και αιματηρή επιδρομή από αμερικανικό αεροσκάφος(2013-08-07 00:00:00.0)
Αιματηροί οι βομβαρδισμοί θέσεων ισλαμιστών(2009-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ