Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πιέσεις ιμπεριαλιστών για «στήριξη» της διορισμένης κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το έντονο ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αναδιανομή του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Λιβύης από τα μονοπώλια που στηρίζουν φάνηκε στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο 48ωρο στο Λονδίνο με «οικοδεσπότες» τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», Δυτικοί και Αραβες αξιωματούχοι κάλεσαν «όλους τους οικονομικούς θεσμούς της Λιβύης να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Σάρατζ για σταθεροποίηση της χώρας». Βολιδοσκόπησαν, επίσης, τα περιθώρια για να βρεθεί λύση στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της Λιβύης, που δεν έχει ακόμη διοριστεί στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Στη σύνοδο συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών ή διπλωμάτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Παρόντες, εκτός από το Λίβυο πρωθυπουργός της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» Σάρατζ (που στηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές και διορίστηκε προ μηνών από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανό διπλωμάτη Μάρτιν Κόμπλερ), ο κεντρικός τραπεζίτης που στηρίζει την λιβυκή διορισμένη κυβέρνηση Σάντεκ Ελκάμπερ, ο επικεφαλής της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Μουστάφα Σαναλάχ.

Απόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, και ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών που προ βδομάδων αποχώρησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και έκαναν πραξικόπημα και συγκρότησαν δική τους κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Επίσης, απών και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ που οι δυνάμεις του ελέγχουν το Τομπρούκ.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ αύξησαν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν από την 1η Αυγούστου στη Σύρτη της Λιβύης, με στόχο, υποτίθεται, το διωγμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από την περιοχή. Υποστήριξαν πως κάνουν «ό,τι μπορούν» για να μειώσουν τάχα τον αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων, κατηγορώντας τους τζιχαντιστές ότι χρησιμοποιούν «δεκάδες γυναικόπαιδα σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Προειδοποιήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατάσταση στη χώρα πέντε χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Καταγράφει μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο ένα πέμπτο των δυνατοτήτων της χώρας, μείωση στα αποθεματικά συναλλάγματος στις τράπεζες (από 107,6 δισ. δολάρια το 2013 σε 43 δισ. δολάρια), χρηματοπιστωτικά και δημοσιονομικά ελλείμματα στα ύψη, το δηνάριο Λιβύης σε συνεχή πτώση και ο πληθωρισμός σε ραγδαία αύξηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ