Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές του Τούρκου επιτελάρχη στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, για επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Βαλέρι Γκερασίμοφ. Σύμφωνα με επίσημη τουρκική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές επρόκειτο να συζητήσουν «τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, να ανταλλάξουν απόψεις και να αξιολογήσουν την κατάσταση στην περιοχή». Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα που οι δύο επιτελάρχες συναντιούνται από κοντά, αφού στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη ήταν ο Γκερασίμοφ που είχε επισκεφτεί την Αγκυρα για επαφές με τον Ακάρ, σε μια από τις πρώτες διμερείς συναντήσεις τέτοιου επιπέδου που έγιναν μετά την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ωστόσο τέτοιες συναντήσεις αποτυπώνουν από μόνες τους μια αυξημένη «κινητικότητα» στις διμερείς σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαλείφονται αντιθέσεις που, ειδικά στη Συρία παραμένουν. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν περνούν απαρατήρητες «διαθέσεις» επαναπροσέγγισης μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την αγορά ακόμα 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός «Lockheed Martin» («Λόκχιντ Μάρτιν»). Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2018.

Νέα χείρα βοηθείας ΜΗΡ στο ΑΚΡ

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Τουρκίας το εθνικιστικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί επανέλαβε την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί με το κυβερνών ΑΚΡ και στα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής. Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» επικαλούνταν χτες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, ήδη, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ήδη έχει συντάξει και καταθέσει στον πρόεδρο της χώρας σχέδιο για τη μεταρρύθμιση διατάξεων του συντάγματος, ώστε να αλλάξει το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρικό. Εντονες αντιρρήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράζουν το σοσιαλδημοκρατικό CHP, αλλά και το φιλοκουρδικό HDP, αν και τους προηγούμενους μήνες είχαν διαφανεί σημεία συνεννόησης ΑΚΡ - CHP. Μάλιστα, ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έφτασε πρόσφατα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει τέτοιες αλλαγές στο πολίτευμα θα οδηγήσουν σε διχασμό της χώρας. «Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το διχασμό αν δεν αλλάξει (το σημερινό πολίτευμα) σε ένα προεδρικό σύστημα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ, μετά τη σύλληψη στελεχών της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» («Δημοκρατία»), ανέβηκαν ξανά οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μίλησε για «κόκκινες γραμμές σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία» που πάλι τις πέρασε η Αγκυρα. Σε έντονο ύφος απάντησε ο Μπ. Γιλντιρίμ λέγοντας: «Δε μας νοιάζουν οι δικές σας κόκκινες γραμμές. Θα χαράξουμε κι εμείς κόκκινη γραμμή για τις δικές σας (κόκκινες) γραμμές... Η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα "συνετιστεί" με κανονιοβολισμούς και απειλές...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ