Συνέντευξη με τον δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο και τον γραμματέα του ΕΣΥΝ Παναγιώτη Κατηφέ, για την απήχηση και την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας του Δήμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Η συντάκτρια του «Ρ» συζητά με τον Β. Σίμο και τον Π. Κατηφέ |
«Από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι να πάρουμε μια σειρά μέτρων που θα ανακουφίζουν την εργατική τάξη της Πετρούπολης, τη νεολαία της. Να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ποιες είναι οι αιτίες όλων αυτών των προβλημάτων που ζούμε και ποια είναι η διέξοδος. Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ' έξω το ζήτημα των ναρκωτικών, το οποίο σε συνθήκες κρίσης οξύνεται κιόλας. Θεωρήσαμε ότι είναι και υπόθεση δικιά μας να μπούμε στα σχολεία, να ενημερώσουμε παιδιά, γονείς και πλατύτερα τον κόσμο για τις αιτίες που στις σημερινές συνθήκες αυξάνουν τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και δίνουν και περνιέται η αντίληψη του "δεν πειράζει και να κάνεις χρήση". Μια αντίληψη νομιμοποίησης του προβλήματος στο μυαλό και τη συνείδηση», λέει ο Β. Σίμος.
Μιλώντας για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, επισημαίνει την «πολύ καλή συνεργασία με το ΕΣΥΝ, το ΚΕΘΕΑ και τις κοινότητές του και το τοπικό Κέντρο Πρόληψης "ΦΑΕΘΩΝ", το οποίο βέβαια δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στους δήμους της Δυτικής Αθήνας και στο δήμο μας. Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν είχαν ποικιλομορφία, πέρα από σεμινάρια, διαλέξεις, σχολές γονέων, με σκοπό την ενημέρωση και την πρόληψη, αφιερώθηκαν δράσεις του δήμου όπως το "φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας", η "αθλητική άνοιξη", φιλοξενήθηκαν συναυλίες στο Θέατρο Πέτρας, ήρθαν οι κοινότητες όπως η "Παρέμβαση", που έκανε συναυλία και προβολή ταινίας στο θερινό κινηματογράφο. Αυτό που θέλαμε είναι ο ίδιος ο λαός της Πετρούπολης να γίνει μέτοχος. Τα σχολεία έκαναν δράσεις. Χαρακτηριστική αυτή του ΕΠΑΛ Πετρούπολης, που έκανε ταινία μικρού μήκους, δείχνοντας ότι "τα ναρκωτικά είναι ένας δρόμος που δεν πρέπει να ακολουθείς, γιατί είναι δύσκολος και ο γυρισμός", όπως είπαν και οι ίδιοι. Αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής που έγιναν από τα ίδια τα σχολεία, είχαν το ίδιο μήνυμα. Συμμετείχαν νηπιαγωγεία και δημοτικά. Υπήρξε ανταπόκριση κι από το Τμήμα Ζωγραφικής του δήμου, όπου συμμετέχουν περίπου 250 άτομα ενήλικες και παιδιά, δημότες Πετρούπολης, κάνοντας θεματική Εκθεση ζωγραφικής».
Το ΕΣΥΝ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής του καμπάνιας με θέμα «"Σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά: Μύθοι και αλήθειες», πραγματοποίησε 48 εκδηλώσεις σε όλη την Αττική, οι 13 δράσεις αφορούσαν την Πετρούπολη, όπου οι εκπρόσωποί του είχαν άμεση επαφή με 4 Γυμνάσια, 4 Λύκεια και γονείς από 3 Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία παρενέβη το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», όπου έκανε αντίστοιχες δράσεις. Μιλώντας για την ανταπόκριση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, ο Π. Κατηφές σημειώνει:
«Μόνο το ΕΣΥΝ, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, απευθύνθηκε σε 400 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 600 γονείς. Ολη αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που προκύπτει από τη μαζική συμμετοχή που υπήρχε στις εκδηλώσεις. Θέλαμε να αναδείξουμε σε γονείς και μαθητές ότι τα ναρκωτικά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και κυρίως να απαντηθούν στους νέους ανθρώπους τα ιδεολογήματα περί "αθώων" ναρκωτικών. Γιατί κυρίως μαθητές τα έχουν πιστέψει.
Αξίζει να πούμε ότι σε αυτή την περίοδο, η διαπάλη για την αποποινικοποίηση της κάνναβης παίρνει τρομερές εκτάσεις. Μπροστά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στο Οχάιο στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια. Πάνω από 400 ΜΚΟ έχουν ιδρυθεί με σκοπό να λανσάρουν την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Οταν σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυτή η διαπάλη για την αποποινικοποίηση, δεν θα μπορούσε να αφήνει απ' έξω και τα ελληνικά δεδομένα, με την έννοια ότι σήμερα βρίσκουν σύμμαχους αυτά τα ιδεολογήματα και στην κυβέρνηση. Και η αντίληψη που συναντήσαμε στους μαθητές ακόμη και στο Γυμνάσιο, είναι ότι υπάρχει "καλή - ιατρική" και "κακή" κάνναβη. Εμείς θέλαμε να βάλουμε το διαχωριστικό, ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι ένας τρόπος ζωής που σε οδηγεί στην εξάρτηση και στο περιθώριο. Μπορέσαμε να απαντήσουμε με επάρκεια στους μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι διανείμαμε ερωτηματολόγιο στους μαθητές και πήραμε τελείως διαφορετικές απαντήσεις: Σε όσα σχολεία το δίναμε πριν τη συζήτηση, πλειοψηφούσε η άποψη ότι τα ναρκωτικά πρέπει να διαχωριστούν. Σε όσα το δίναμε μετά τη συζήτηση, η πλειοψηφία απαντούσε ότι δεν υπάρχουν αθώα ναρκωτικά».
Ξεκαθαρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πολύμορφη πρωτοβουλία του δήμου ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης, ο δήμαρχος Πετρούπολης εξηγεί ότι «έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ, για να μπορέσουμε σαν δήμος να ανταπεξέλθουμε ακόμη περισσότερο μέσω των δομών μας και της κοινωνικής μας υπηρεσίας, όχι μόνο στα ιδεολογήματα, αλλά γενικότερα να κάνουμε πιο εύστοχες παρεμβάσεις. Ηδη προετοιμάζουμε και οργανώνουμε ανάλογες δράσεις και για το 2017, σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ, το "ΦΑΕΘΩΝ", το ΚΕΘΕΑ, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Δεν μπορεί να σταματήσει η πάλη απέναντι στα ναρκωτικά. Γιατί η πάλη απέναντι στα ναρκωτικά είναι πάλη για την ίδια τη ζωή».
«Αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και μόνο αν δούμε τα στοιχεία της χρήσης στη χώρα μας, σημειώνει ο Π. Κατηφές, όταν ένας στους 10 μαθητές είναι χρήστης ναρκωτικών, το 8% των μαθητών της χώρας κάνουν χρήση κάνναβης, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται συνεχώς αύξηση των νέων που ζητούν ένταξη σε κάποιο "στεγνό" πρόγραμμα, κυρίως στο ΚΕΘΕΑ, για απεξάρτηση από την κάνναβη. Ενας στους 3 που είναι ενταγμένος σε κάποιο πρόγραμμα είναι γιατί έχει πρώτη ουσία χρήσης την κάνναβη...
Στόχος ως ΕΣΥΝ είναι να ανοίξουμε αντίστοιχες συνεργασίες, ήδη έχει γίνει και με το Δήμο της Πάτρας κι άλλοι δήμοι στους οποίους έχουμε απευθυνθεί και είμαστε στο σχεδιασμό υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων. Η πάλη για τα ναρκωτικά δεν είναι για τους ειδικούς, αφορά το σύνολο της ζωής, άρα είναι θετικό που ένας δήμος με αυτή την πολιτική αντίληψη το εντάσσει στο συνολικό πλαίσιο πάλης και δεν το αφήνει στο περιθώριο. Πρόληψη δεν είναι μόνο η ενημέρωση. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κίνημα που θα στοχεύει στο σύνολο της καλυτέρευσης της ζωής. Πρόληψη είναι ο αθλητισμός, η διέξοδος στον πολιτισμό, πρόληψη είναι κανένας μαθητής έξω από το σχολείο, καθώς βλέπουμε ότι σχετίζεται η χρήση με τη σχολική διαρροή, άρα δεν μπορεί η πάλη για τα ναρκωτικά να μένει έξω από το κίνημα γονέων, από τα μαθητικά συμβούλια. Οταν σήμερα π.χ. η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό ακριβοπληρώνεται, πώς δίνουμε κίνητρο σε ένα νέο άνθρωπο ώστε να διαμορφώνεται πολύπλευρα ως προσωπικότητα και να μη βρίσκει διέξοδο στα ναρκωτικά;».
Η απάντηση έρχεται από το έργο της δημοτικής αρχής Πετρούπολης. Οπως λέει ο Β. Σίμος, «οι δομές Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου είναι δωρεάν για τα παιδιά, με ένα συμβολικό τέλος εγγραφής. Για τους ενήλικες, από το 2011 που ξαναναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, μειώσαμε 50% τη μηνιαία συνδρομή, ενώ είναι δωρεάν σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανέργους, ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δομές του δήμου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει 5.000 κόσμος, παιδιά και ενήλικες. Αριθμός πρωτόγνωρος και για δήμους μεγαλύτερους όπως ο Δήμος Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές σε ένα παιδί κι έναν ενήλικο να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, την κεραμική, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, αυτό από μόνο του είναι πρόληψη».