Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ για την κατάληψη της Νάουσας

Από τη μουσικοθεατρική παράσταση για την Ιστορία και τη δράση του ΔΣΕ
Από τη μουσικοθεατρική παράσταση για την Ιστορία και τη δράση του ΔΣΕ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στη Νάουσα, που οργανώθηκε στις 29 και 30 Οκτώβρη, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και ήταν αφιερωμένο στη νικηφόρα Μάχη για την κατάληψη της Νάουσας (Γενάρης του 1949), μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΔΣΕ, με πολιτική και στρατιωτική σημασία. Το διήμερο υπό τον τίτλο - προτροπή «Μάθε την αλήθεια πάλεψε γι' αυτήν!» κορυφώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκατοντάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, βρέθηκαν στην ανταρτομάνα και εργατομάνα Νάουσα, από το πρωί του Σαββάτου. Εγκαταστάθηκαν στο χώρο της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας, που διαμορφώθηκε ειδικά για τη φιλοξενία τους. Στο χώρο διαμονής διοργανώθηκαν αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.ά.), αλλά και λαϊκό γλέντι.

Στις ώρες ανάπαυλας, οι νέοι προμηθεύτηκαν και ξεφύλλισαν την έντυπη έκδοση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τη μάχη της Νάουσας. Μια έκδοση μέσα από την οποία είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα γεγονότα της Μάχης, να μάθουν ποιος ήταν ο χαρακτήρας του ΔΣΕ, ποιος ο τρόπος λειτουργίας του, ο ρόλος της νεολαίας, των γυναικών, του λαού της Νάουσας στη μάχη. Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη της Νάουσας που πρώτη φορά δίνεται στη δημοσιότητα, ενώ περιλαμβάνονται και τα ονόματα (όσα είναι γνωστά έως τώρα) των μαχητών του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στη μάχη.

Για το εργατικό κίνημα τότε και σήμερα

Το νεκροταφείο στη Νάουσα, όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ
Το νεκροταφείο στη Νάουσα, όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ
Νωρίς το απόγευμα, του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση στο πρώην εργοστάσιο «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» του Λαναρά, το τελευταίο σημείο της πόλης που κατέλαβε ο ΔΣΕ. Εκεί έξω από την πύλη, ο Γρηγόρης Τούπος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ημαθίας του ΚΚΕ και πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Kλωστοϋφαντουργών «ΚΛΩΘΩ», αναφέρθηκε στην ιστορία αγώνων του λαού της πόλης, που συνεχίζεται να γράφεται μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο συνδικαλιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην περιοχή καθοδηγούμενο από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ. Οπως είπε, «οι γερές βάσεις που έχτισε το Κόμμα μας στα εργοστάσια και στις γειτονιές της Νάουσας απέδωσαν πάνω από 1.000 μαχητές στον ΕΛΑΣ την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ενάντια στην τριπλή κατοχή. Αυτή η παρακαταθήκη αποτέλεσε βασικό στήριγμα για τις επιτυχίες που είχε ο ΔΣΕ στη συνέχεια στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας».

Αναφέρθηκε όμως και στις εξελίξεις στον όμιλο Λαναρά την τελευταία 15ετία, στην ανάπτυξη των αγώνων με την παρέμβαση του ταξικού κινήματος, στην πτώχευση και τους χιλιάδες απλήρωτους και απολυμένους εργάτες, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις, όπου το «επιχειρησιακό σχέδιο» της εργοδοσίας ντύθηκε με την προβιά της «κοινωνικής», «αλληλέγγυας», «συνεργατικής» οικονομίας και εκβιάζονται οι άνεργοι κλωστοϋφαντουργοί να το αποδεχθούν. Μπροστά τους τώρα βρίσκεται το δίλημμα: «'Η ξεχνάς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, τα κεφαλαιοποιείς, πληρώνεις ουσιαστικά για ένα αβέβαιο μεροκάματο, ή αλλιώς σαπίζεις στην ανεργία». Οπως είπε ο Γ. Τούπος, «σ' αυτήν την κατεύθυνση κυβέρνηση, πρώην πρόεδρος της ΕΝΚΛΩ, μαζί με κυβερνητικούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές, προσπαθούν να σκορπίσουν νέες αυταπάτες, προσαρμόζοντας το παραμύθι ανάλογα με τις εξελίξεις». Κόντρα σε αυτήν την προοπτική, το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος καλούν τους εργάτες να παλέψουν απαιτώντας να πληρώσουν ο Λαναράς και οι τράπεζες από τα κέρδη που αποκόμισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να συνεχίσουν να παλεύουν για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, να μην αποδυναμωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Τιμώντας τους μαχητές του ΔΣΕ

Από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας
Από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας
Στη συνέχεια, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, πραγματοποιήθηκε μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσίασε την ηρωική Ιστορία και δράση του ΔΣΕ και των μαχητών του, μέσα από αφηγήσεις μαρτυριών και την ερμηνεία ανέκδοτων τραγουδιών του ΔΣΕ, από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Η αίθουσα κυριολεκτικά σύστηκε όταν οι νεολαίοι τραγούδησαν το τραγούδι «τα οχυρά της Νάουσας».

Την Κυριακή, το πρόγραμμα ξεκίνησε με πρωινό περίπατο και ανάβαση στο ύψωμα του Αη Λιά απ' όπου φαίνεται όλο το πεδίο των μαχών. Το ιστορικό της μάχης παρουσίασε ο Γιώργος Ζοπουνίδης, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Ημαθίας του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στα νεκροταφεία, όπου υπάρχει το μνημείο για τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ. Εκεί, ο Θωμάς Ψαρογιάννης, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νάουσας μαζί με δύο νεολαίους της ΚΝΕ παρουσίασαν αποσπάσματα από τα Δελτία Ειδήσεων του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», οργάνου της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, που αναφέρονταν στη μάχη της Νάουσας. Η τελετή έκλεισε με το «Επέσατε θύματα».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο διάβα τους, οι νεολαίοι περπάτησαν και την οδό Ανταρτών. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική συγκέντρωση και στο πλάι της νεολαίας συμμετείχε μαζικά και ο λαός της περιοχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των μαχητών που έπεσαν στη μάχη της Νάουσας, με το τραγούδι «τα οχυρά της Νάουσας» να ακούγεται από τα μεγάφωνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Χρήστος Κυγιάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή πολιτική μας συγκέντρωση με αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να δώσουμε το εξής μήνυμα:

Μαχητές του ΔΣΕ μπορεί στο τέλος να ηττηθήκατε, ο αγώνας σας όμως δεν πήγε χαμένος. Τρανή απόδειξη οι εκατοντάδες των νεολαίων που σήμερα πλημμυρίζουν την πόλη της Νάουσας, οι χιλιάδες των νεολαίων που παρακολούθησαν μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις, συσκέψεις, πολιτιστικά και άλλα αφιερώματα σε όλη την Ελλάδα τον τιτάνιο αγώνα σας, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Διδασκόμαστε από την εποποιία αυτή, εμπνεόμαστε από τα ιδανικά του αγώνα σας, από τις μεγάλες και μικρές στιγμές του, από την άνοδό του και τις καμπές του, και τέλος δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με εσάς, παίρνοντας τη σκυτάλη στο σημερινό πεδίο της ταξικής πάλης, επιδιώκοντας όχι απλά να ανταποκριθούμε, αλλά τούτη τη φορά να φτάσουμε τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο».

Αναφερόμενος στο λαό της Νάουσας, είπε: «Ο λαός της πόλης, που στέναζε κάτω από την μπότα του αστικού κράτους, των Λαναράδων και της χωροφυλακής υποδέχτηκε τους μαχητές σαν ελευθερωτές. Είναι χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις των μαχητών που λένε: "Από κάθε σπίτι και χαμόσπιτο της εργατούπολης Νάουσας, από κάθε συνοικία εργάτες, εργάτριες, αγρότες, επαγγελματίες, ξεχύνονται στους δρόμους, ανθρωποθάλασσα επαναστατημένη. Δεν μπορεί παρά κανείς να συγκινηθεί τούτη την ώρα. Στα σπίτια που μπαίνουμε μας αγκαλιάζει ο λαός, μας φιλά. Ετρεχαν οι γυναίκες στους δρόμους και μοίραζαν μήλα, σύκα και τσίπουρο στους μαχητές. Μαθητές του Γυμνασίου και μικρές εργάτριες ενθουσιάζονταν και ζητούσαν όπλα για να πολεμήσουν. Φώναζαν οι Ναουσαίοι: Η Νάουσα είναι με τους αντάρτες. Η Νάουσα είναι δική μας". Αυτός ήταν τότε ο λαός της Νάουσας που κρύβει στα σπλάχνα του τέτοια αγωνιστική παράδοση. Ετσι και αυτές τις μέρες υποδέχτηκε κι εμάς τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας που ήρθαμε να μάθουμε την Ιστορία αυτού του τόπου και τον ευχαριστούμε γι' αυτό».

Οι νέοι στη μάχη για το σοσιαλισμό

Ο Χ. Κυγιάκης κάλεσε κάθε νέο και νέα να παλέψει ώστε:

«Να κάνει πέρα τη μοιρολατρία, την απογοήτευση, του τίποτα δεν γίνεται. Να μη δεχτεί τη μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή του αυτού και της οικογένειάς του.

Να γυρίσει την πλάτη σε παλιούς και νέους σωτήρες όπου έρχονται όλοι με καινούρια ρούχα ντυμένοι, αλλά προσφέροντας όλοι τα ίδια παλιά και μουχλιασμένα υλικά της υποταγής.

Να μην τσιμπήσει στην προπαγάνδα παλιών και νέων κυβερνώντων που τάχα νοιάζονται για το λαό και την ίδια ώρα συναινούν για το σφαγιασμό του με όλο και πιο επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα.

Να κάνει πέρα και να απομονώσει τους εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής. Σκούζουν ότι θέλουν την Ελλάδα τους πίσω, αλλά μάλλον θα εννοούν την Ελλάδα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, καθώς όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ευαγγελίζονται τις φοροαπαλλαγές στους πλουτοκράτες, όντας οι ίδιοι τα καλύτερα τσιράκια τους.

Να διαδώσει την ιστορική αλήθεια παντού, να κάνει το συγκεκριμένο όπλο στην καθημερινή σημερινή του δράση. Να έχει καθαρό ότι ένας αγώνας στο σήμερα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο και την εξουσία του.

Να καταλάβει την οργανωμένη του δύναμη, τη δύναμη της θέλησης των πολλών για τον κοινό σκοπό. Για το οργανωτικό δυνάμωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού, της οργανωμένης πρωτοπορίας δηλαδή.

Θέλουμε και από αυτήν εδώ τη συγκέντρωση να δώσουμε τροφή για σκέψη σε κάθε νέο και νέα να σκεφθεί τη ζωή του και τις ανάγκες του μέσα από την οργανωμένη δράση στις γραμμές της ΚΝΕ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Μακριά από τη ναρκωκουλτούρα και τη φυγή σε διεξόδους που μόνο αδιέξοδα καταλήγουν. Στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μαχητές στο Βίτσι δεν λύγισαν ποτέ! (2018-02-27 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2014-10-04 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα στη Λυκόρραχη (2012-07-08 00:00:00.0)
Η Μάχη της Νάουσας (2010-06-06 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στον ΔΣΕ (2010-05-30 00:00:00.0)
Εδωσαν υπόσχεση... (2008-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org