Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ

Συρρίκνωση και υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ διαπιστώνει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), μετά τις αλλαγές που επέφερε φέτος το υπουργείο Παιδείας στα προγράμματα σπουδών και εκφράζει τη διαμαρτυρία της θεωρώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν αδικία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ σε σχέση με αυτούς των Γενικών Λυκείων.

Θυμίζουμε ότι πλέον στα ΕΠΑΛ η Ιστορία διδάσκεται μόνο μία ώρα τη βδομάδα στην Α' Λυκείου, ενώ η Νεοελληνική Γλώσσα και η Νεοελληνική Λογοτεχνία διδάσκονται στις δύο πρώτες τάξεις, ενιαία ως μάθημα των Νέων Ελληνικών. Ομως όπως επισημαίνει η ΠΕΦ «για τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος έχουν επανεισαχθεί τα παλιότερα βιβλία των ΤΕΕ, που αποσύρθηκαν το 2007. Πρόκειται για βιβλία ανεπαρκή, μη λειτουργικά και ακατάλληλα για τις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας της, εφόσον περιέχουν κείμενα, τα οποία δεν δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Τα "νέα" αυτά βιβλία αυτοκαταργούνται, γιατί οι διδάσκοντες υποχρεώνονται να διδάξουν, χρησιμοποιώντας άλλα κείμενα και σημειώσεις της δικής τους επιλογής».

Η ΠΕΦ σημειώνει ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ προέρχονται στην πλειοψηφία τους από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, και τονίζει ότι «όπως όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα γενικότερης ουσιαστικής Παιδείας και ειδικότερα ανθρωπιστικής» κι όχι ελλιπούς και ατελέσφορης που τους προσφέρεται τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ