Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ
Κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, νέα αφορμή στην αντιπαράθεση

Την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης οικιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στη Χειμάρρα και τη διενέργεια ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της πόλης ζητά το υπουργείο Εξωτερικών από τις αλβανικές αρχές, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα ειδοποιητήρια που έλαβαν 19 οικογένειες που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα, με τα οποία τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται για κατεδάφιση με σκοπό την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας. Αλλη μια αφορμή για όξυνση της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας, όπως εκφράζεται σε διάφορα πεδία και με «ψητό» τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στο Ιόνιο και αλλού.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου». Υποστηρίζει ότι «η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας».

Παραπέρα, σπέρνοντας αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, ισχυρίζεται ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Σκοπιμότητα και στοχοπροσήλωση

Θυμίζουμε, εδώ, ότι πριν από μερικές βδομάδες ο ίδιος ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γ. Χαν, σε Ερώτηση που δέχτηκε από Ελληνίδα ευρωβουλευτή για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία, έκανε επί της ουσίας πλάτες στις διεκδικήσεις των λεγόμενων Τσάμηδων μιλώντας για «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και τοτσαμικό ζήτημα».

Θυμίζουμε ότι η αλβανική πλευρά ζητά την άρση από την Ελλάδα του εμπολέμου του 1940, ισχυριζόμενη ότι βάσει αυτού συνεχίζεται η δέσμευση περιουσιών Αλβανών στη χώρα, ενώ έχει χαρακτηρίσει μονομερή κίνηση της Ελλάδας την «Ανακοίνωση» της ελληνικής κυβέρνησης, με αριθμό 2014/C 400/03, για την προκήρυξη «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, επικαλούμενη ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, αλλά και ότι - σύμφωνα με την ανάγνωση της αστικής τάξης της Αλβανίας - οι γεωγραφικές συντεταγμένες του «Οικοπέδου 1» (στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας), που προκήρυξε η Ελλάδα για έρευνες, εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ