Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ επί σκηνής

Η παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ - Η βασίλισσα του Ρεμπέτικου», του Παναγιώτη Μέντη, με την Νεφέλη Ορφανού, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, παρουσιάζεται κάθε Τρίτη στη σκηνή της Αθηναΐδας - Μουσικοθεατρική Σκηνή (Καστοριάς 34 - 36, Βοτανικός, τηλ. 210.3480.080).

Πρόκειται για τη ζωή της χαρισματικής ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, που έζησε μια ζωή γεμάτη ένταση και μυστήριο. Η Ρόζα βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της Ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, Κατοχή, Αντίσταση, δικτατορίες κι έρωτες, χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι μια γυναίκα που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της. Ρόζα η παραβατική, η απρόβλεπτη. Με αληθινό «φως» όμως... Το «φως» της Ρόζας καίει ακόμα και θεραπεύει ψυχές. Της «Ρόζας της ναζιάρας με τα σγουρά μαλλιά» που ήξερε πώς να ξεσηκώνει τα πλήθη, με το «Χαρικλάκι» της, τη «Δημητρούλα» της, τη «Λιλή την σκανδαλιάρα», το «Ράμπι - Ράμπι» και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της, που ακούγονται και στην παράσταση και μας ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη του 1883 μέχρι την Αθήνα του 1980.

Στα τραγούδια της παράστασης η φωνή της Μαρίας Σουλτάτου και της μικρής Παναγιώτας Ζαρείφη. Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς, Φάνης Μουρατίδης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου. Τη σκηνική επιμέλεια έχει η Ειρήνη Παπιδά. Τα κοστούμια επιμελείται το Βεστιάριο (Σωκράτους 16, Αθήνα). Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Νίκος Καλατζής. Βίντεο παράστασης Στέφανος Κοσμίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ