Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήρης συναίνεση στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ολοκληρώθηκε χτες το έκτακτο συνέδριο της Ενωσης, με θέμα τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Η ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Διοίκησης ως τμήματος του αστικού κράτους που συμπράττει, προπορεύεται πολλές φορές και τελικά υλοποιεί τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, ήταν το χαρακτηριστικό στοιχείο του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο Βόλο, που ολοκληρώθηκε χτες. Στο συνέδριο με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη - Νέο Μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους», η ΚΕΔΕ πέρα από τη συναίνεσή της στην κυβερνητική και «εθνική» γραμμή να εμβαθύνουν οι δήμοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση υπέρ της παραπέρα φορολόγησης των εργαζομένων που θα αιμοδοτήσουν την οικονομική τους λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΚΕΔΕ για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους «περνά» μέσα από: Τη «φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και αύξηση της αντιληπτότητας του φόρου και με ενίσχυση της τοπικής λογοδοσίας και ελέγχου», δηλαδή μέσα από την παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Την εκμετάλλευση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας για την απόδοση εσόδων. Μάλιστα, σε μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που παρουσιάστηκε χτες, προτείνονται διάφορες μορφές αξιοποίησης, ανάμεσα σε άλλα η πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων. Την υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική λειτουργία των δήμων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα προγράμματα επενδύσεων. Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δήμων, ακόμα και την κατηγοριοποίησή τους με βάση διάφορα κριτήρια, ανάμεσα σε άλλα αυτό της φοροδοτικής ικανότητας. Οι τελικές θέσεις της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» θα διαμορφωθούν στο τακτικό της συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, το Δεκέμβρη.

Τη θέση για φορολογική αποκέντρωση επεξεργάζεται και η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα που χαιρέτισε το συνέδριο, να κάνει λόγο για «ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας των δήμων» ως ένας από τους βασικούς πυλώνες των αλλαγών που προετοιμάζονται στον «Καλλικράτη». Ο δε Κ. Πουλάκης, γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τους δήμους στην υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε «να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για αναλογική συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων ως ένα «υπερώριμο βήμα που θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων», κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, λέγοντας ότι οι δήμοι θα μετατραπούν σε ακυβέρνητες πολιτείες.

Στον αντίποδα, χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, υπογράμμισε ότι «οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν τη φυσική συνέχεια του κεντρικού κράτους και έχουν συγκεκριμένο ρόλο, την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που εκπορεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ και επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, γεγονός που αποτελεί και το κριτήριο για τις θέσεις του ΚΚΕ». Οπως συμπλήρωσε, η διαχωριστική γραμμή για το ΚΚΕ είναι το αν τάσσεται κανείς με την ανταγωνιστικότητα που παρέχει προνόμια στους επιχειρηματίες και διαγράφει τη λέξη δικαιώματα από το λαό, αν τάσσεται με την κοινωνική συνοχή που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος πρέπει να υποταχθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου ή στέκεται απέναντι σε αυτήν τη λογική και αντιστέκεται σε αυτήν την κατάσταση. Καταλήγοντας ο Γ. Λαμπρούλης είπε ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι πολλοί δήμοι έχουν πρωτοστατήσει σε όλη την γκάμα των αντιλαϊκών επιλογών και πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ όπως η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η υπερφορολόγηση των δημοτών, η αντικατάσταση σταθερής εργασίας με ποικιλόμορφες ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Αναφερόμενη στο διάλογο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε, από το βήμα του συνεδρίου, πως γίνεται με σημαδεμένα χαρτιά. Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ είναι εταίροι σε αυτήν τη συνεννόηση, τόνισε για να συμπληρώσει ότι αρκετές προτάσεις που ακούγονται από μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι πολύ πιο "μπροστά" και από αυτά που λέει η κυβέρνηση. «Είναι σαφής ο σκοπός. Γίνεται για την επίτευξη του "εθνικού μας στόχου", δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο "εθνικός στόχος" που δίνει προνόμια και φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και φτώχεια και δυστυχία στο λαό», κατέληξε η Ελ. Παντελάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ