Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Παρέμβαση που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου

Κοινή συνέλευση χτες των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ

Με φόντο τη συναίνεση κυβέρνησης και Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πάνω στον προσανατολισμό των αλλαγών που σχεδιάζονται στον «Καλλικράτη», πραγματοποιήθηκε χτες, στην Πάτρα, κοινή συνέλευση των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Η Συνέλευση έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα. Με παρέμβασή του στη Συνέλευση, ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στον "Καλλικράτη" δεν αλλάζει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Διοίκησης με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου». Κάλεσε σε απαίτηση για αύξηση των κρατικών δαπανών στους δήμους, για προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ένταση του αγώνα για έναν αποκλειστικό δημόσιο τομέα στις κοινωνικές δομές, χωρίς ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στο πραγματικό περιεχόμενο και στόχο της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» εστίασε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε κείμενο που κατέθεσε χτες στη Συνέλευση, σημειώνεται: «Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η λεγόμενη αναθεώρηση του "Καλλικράτη", αφορά στην παραπέρα εμβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό σε αυτή τη φάση την πιο στενή συνύφανση της Τοπικής Διοίκησης με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενας προσανατολισμός που έχει τη συμφωνία όλων των συμμετεχόντων - πέρα δηλαδή της κυβέρνησης - έχει τη συμφωνία της ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο "Καλλικράτης", τα μνημόνια και οι συνολικές αναδιαρθρώσεις στο κράτος προετοίμασαν θεσμικά, διοικητικά και δημοσιονομικά το έδαφος για εμβάθυνση της επιχειρηματικής δράσης και λειτουργίας των φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Στο σύνολό του, το πλαίσιο που ομόφωνα παρουσιάζουν μέσω της επιτροπής του ΥΠΕΣ, παρέχει θεσμικά εργαλεία στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης, είτε να ανοίξουν δρόμο είτε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως:

  • Η προσέλκυση επενδύσεων και συγκέντρωση πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κ.λπ.) σε έργα και υποδομές που θα υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Η ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ, KΟΙΝΣΕΠ, δίκτυα και συνεταιρισμοί προσώπων) με την ειδική συνδρομή και συνεισφορά της Τοπικής Διοίκησης.
  • Η ληστρική αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις τού συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
  • Η σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και η νομιμοποίηση παλιών μέσω και της Τοπικής Διοίκησης (ΕΝΦΙΑ, αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά).

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο του "Καλλικράτη" συνδέονται με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αλλαγές που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού. Το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη να απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό όσο μεγαλώνει η φορολεηλασία για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, οι πόροι που αφαιρούνται απ' τη χρηματοδότηση των δήμων και των Περιφερειών θα είναι περισσότεροι. Ολες αυτές οι αντιλαϊκές αλλαγές βρίσκονται σε αρμονία με τα απαιτούμενα του 3ου μνημονίου που στήριξαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Η αντίληψη του ΚΚΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και το λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα απ' όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας το φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org