Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση ΚΕΔΕ με Π. Σκουρλέτη

Τρέχοντα ζητήματα της Τοπικής Διοίκησης τέθηκαν στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε χτες αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, στις αρχές του 2017 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, ενώ καθυστέρηση θα έχει η επεξεργασία που γίνεται σε επίπεδο επιτροπής του υπουργείου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα της παράτασης, μέχρι το τέλος του 2017, των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, με την ΚΕΔΕ να ζητά την κάλυψη της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδάλλως οι δήμοι θα κληθούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη. Ο Π. Σκουρλέτης απάντησε ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το κόστος, χωρίς να δώσει παραπέρα διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, χτες, η ΚΕΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την αλλαγή του «Καλλικράτη», οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του σχετικού διαλόγου στο επικείμενο τακτικό συνέδριό της στις 1 - 3 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Στις προτάσεις της ΚΕΔΕ περιλαμβάνεται η οικονομική αυτοτέλεια και δημοσιονομική αποκέντρωση με δυναμικούς ίδιους πόρους, όπως σημειώνεται, η παραπέρα δηλαδή επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Επίσης, η υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, ώστε οι δήμοι να προσελκύσουν κεφάλαια και τεχνογνωσία καθώς επίσης και η διεύρυνση του ρόλου των δήμων στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, με κατεύθυνση την προσέλκυση επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ