Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Μάχες και διπλωματική κινητικότητα

Από τις μάχες γύρω από το Χαλέπι
Από τις μάχες γύρω από το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εν μέσω μαχών στο Χαλέπι, αυξάνεται η διπλωματική κινητικότητα ενόψει των δύο επικείμενων συναντήσεων του Σαββατοκύριακου σε Λοζάνη και Λονδίνο με στόχο «τρόπους για την ανάσχεση των εχθροπραξιών» στο Χαλέπι της Συρίας, την επανέναρξη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και την πραγματοποίηση νέων «σοβαρών» ενδοσυριακών συνομιλιών πιθανώς στην Ελβετία με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Νεότερες ανακοινώσεις διπλωματικών αξιωματούχων επιβεβαίωσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, με τον τελευταίο να εκφράζει την «προθυμία» του Παρισιού «για συνέχιση ειλικρινών συνομιλιών με τη Ρωσία για τη Συρία». Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά και με την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία στη συνέχεια επιδίωξε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Σ. Αραβίας, Τουρκίας και Ιράν, που θα συμμετάσχουν μαζί με τον Ρώσο ομόλογό τους στην έκτακτη υπουργική συνάντηση του Σαββάτου για τη Συρία στη Λοζάνη της Ελβετίας. Η Μογκερίνι τούς επισήμανε την «ανάγκη για αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας με διεθνείς δυνάμεις και περιφερειακούς παίχτες - κλειδιά».

Μετά τη συνάντηση των υπουργών ΗΠΑ - Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Ιράν και πιθανώς Κατάρ το Σάββατο στη Λοζάνη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή ξεχωριστή συνάντηση στο Λονδίνο ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι με ομολόγους του από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα κεντρικά θέματα συζήτησης αφορούν εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ.

Βρετανικές ενδοκυβερνητικές κόντρες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κόντρες στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει στην περίπτωση της Συρίας. Χτες το πρωί, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον (σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιντιπέντεντ) υπαινίχθηκε πως γίνεται συζήτηση για «στρατιωτικά μέτρα» κατά της Ρωσίας. Ομως, λίγες ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας διέψευσε ότι υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία και πως το Λονδίνο «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να δει πώς θα τερματιστεί η σύρραξη»!

Στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, σε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να μπορέσει να αλλάξει την τουρκική πολιτική σε σχέση με τη Συρία μέσω της νέας προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, την οποία τόνισε πως βλέπει «θετικά».

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, κάλεσε περιφερειακές δυνάμεις να μη δίνουν φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στις οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία διότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Προειδοποίησε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει σε τυχόν εχθρική ενέργεια κατά της Ρωσίας κατάλληλα».

Τέλος, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Dogan News» μετέδωσε πληροφορίες για αύξηση των δυνάμεων που αναπτύσσει ο τουρκικός στρατός στη μεθόριο με το Ιράκ σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και να αυξηθεί «η ασφάλεια στα τουρκο-ιρακινά σύνορα», ενόψει της επικείμενης έναρξης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλη, για την οποία ερίζουν έντονα τις τελευταίες βδομάδες οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ