Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασίγαστες οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι διαφωνίες ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επόμενη μέρα» στη Συρία διαπιστώθηκαν για μία ακόμη φορά σε ειδική συνεδρίαση αξιωματούχων που διοργάνωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, είπε ότι το «καθεστώς Ασαντ» δεν θα πάρει «καμία βοήθεια» για την ανοικοδόμηση της χώρας παρά μόνο όταν αυτή μπει «στο αληθινό μονοπάτι πολιτικών μεταρρυθμίσεων». Νωρίτερα δε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, είχε δηλώσει πως τα αμερικανικά στρατεύματα σκοπεύουν να μείνουν στη Συρία μέχρι να αποχωρήσουν από τη χώρα το Ιράν και οι σύμμαχοί του...

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, από την πλευρά του, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «επικίνδυνες προβοκάτσιες» και τις απειλές για επιθέσεις στη Συρία «σε περίπτωση σφαγής από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις» στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η Μογκερίνι προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ρωσο-αμερικανική κόντρα ανακοινώνοντας ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της τρίτης διεθνούς Συνόδου δωρητών για τη Συρία την τελευταία βδομάδα του Μάρτη στις Βρυξέλλες. Η Μογκερίνι απέφυγε να πάρει θέση εάν η όποια βοήθεια ανοικοδόμησης στη Συρία θα συνοδεύεται με «προϋποθέσεις» και πολιτικές απαιτήσεις σε βάρος της κυβέρνησης Ασαντ...

Ωρες νωρίτερα, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, συνέστησε στο Ισραήλ «να σκεφθεί πολύ καλά» προτού επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα του, «με διάφορα προσχήματα», μόλις η Συρία αποκτήσει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-300». Επισήμανε πάντως ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Συρία θα έχει «αμιγώς αμυντικούς σκοπούς».

Τέλος, χτες, Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν πως εντείνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και πως κάποιοι έχουν αρνηθεί το σχέδιο αυτό, μεταξύ των οποίων η οργάνωση της «Αλ Κάιντα» «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ». Οι ίδιοι είπαν πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι κάποιοι τζιχαντιστές «φεύγουν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντός και πέριξ της επαρχίας Ιντλίμπ», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουν επί του παρόντος εάν θα είναι μόνιμη αυτή η αποχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ