Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πού το πάει η ΕΡΤ;

Σε ένα δελτίο ειδήσεων διάρκειας μιας ώρας, 18.00 - 19.00, η ΕΡΤ δε φιλοτιμήθηκε να αφιερώσει ούτε 1 δευτερόλεπτο στο ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι χτες υπήρχαν τρεις ανακοινώσεις - παρεμβάσεις του Κόμματος. Μία για την επίθεση σε βάρος της εισαγγελέα Γ. Τσατάνη, μία για τους πλειστηριασμούς και μία η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή, φυσικά, για την κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση και τις μεταξύ τους κοκορομαχίες αποπροσανατολισμού, αφιερώνεται σχεδόν όλο το πολιτικό μέρος του δελτίου. Αυτή η πρακτική είναι σε αντίθεση ακόμη και με τους ισχύοντες απαράδεκτους νόμους και παραβιάζει και αυτήν ακόμη την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων, που αναπαράγει την ανισοτιμία στην προβολή τους.

Ολο αυτό το σκηνικό οδηγεί στον εξωραϊσμό της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει ο λαός μας και στη διαμόρφωση ενός νέου δίπολου εγκλωβισμού του λαού.

Καμιά προσδοκία

Δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικείμενο (σύμφωνα με δημοσιεύματα) ανασχηματισμό, να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει «επανεκκίνηση» στο κυβερνητικό έργο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαθμίσει το ρόλο του στον έλεγχο της κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί το «κοινωνικό της πρόσημο υπέρ των αδυνάτων». Πρόκειται πραγματικά για φούμαρα. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αν και όταν γίνει, θα υπηρετεί τους εξής βασικούς στόχους: Πρώτον, τον αποπροσανατολισμό, αφού θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο «ποιος σε ποιο υπουργείο» και στη φαγωμάρα για τις κυβερνητικές καρέκλες, σε μια περίοδο που τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα είναι προ των πυλών. Δεύτερον, την επιτάχυνση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και την καλύτερη προσαρμογή της στις κατευθύνσεις που συμφωνήθηκαν με τα μνημόνια. Αλλωστε, δεν είναι κρυφή η επιθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Και τρίτον, τη διεύρυνση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις της παραδοσιακής εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει σ' αυτόν το χώρο, έναντι των ανταγωνιστών του και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Η περίπτωση Χριστοδουλάκη, που ακούστηκε για επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για το χρέος, είναι μια ενδεικτική τέτοια περίπτωση, αλλά όχι η μόνη. Ανάλογες στοχεύσεις υπηρετεί και το συνέδριο, που θέλει να «αμπαλάρει» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα της «αριστερής» ρητορικής του κόμματος. Επομένως, καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχει ο λαός ούτε από το συνέδριο, ούτε από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δουλέψει με το δικό του σχέδιο, μπροστά στις κινητοποιήσεις που έρχονται και θα κλιμακωθούν με απεργία.

Δεν κολλάει...

Νερό στο μύλο ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων έριξε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, με πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας». Ο εν λόγω ευρωβουλευτής, επίσης, δεν χάνει ευκαιρία να αναπαράγει την απαράδεκτη διάκριση σε «πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες» για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Την ίδια ώρα εμφανίζεται λαλίστατος σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και αυτοπροβάλλεται σε κάθε ευκαιρία ως υπέρμαχος της αποκατάστασης των θυμάτων του ναζισμού. Δεν κολλάει, όμως, να εμφανίζεται υπερασπιστής των αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των ναζί και την ίδια ώρα υποστηρικτής των αντιδραστικών απόψεων των σημερινών πολιτικών απογόνων τους.

Μύλος Καραγιαννέικος

Η παράταξη της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» στο ΕΚ Αθήνας (συμμετέχει ένα μέρος του ΜΕΤΑ και ένα κομμάτι του ΕΜΕΙΣ υπό τον Φωτόπουλο της ΔΕΗ), έβγαλε μια αισχρή ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα, κατηγορώντας τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ για «απαράδεκτα, επικίνδυνα τυχοδιωκτικά παιγνίδια στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο», που «οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο και στη διάλυση». Κατήγγειλε ακόμα ότι «η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), με τους χειρισμούς και τις τακτικές της στο 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικού θράσους, συνδικαλιστικής δεοντολογίας και τυχοδιωκτισμού» και ότι η στάση της, εντέλει, «εξώθησε σε δικαστικές ενέργειες». Δηλαδή, σε μια μακροσκελή ανακοίνωση μερικών εκατοντάδων λέξεων, μόνο μια φράση αναφερόταν στη δικαστική παρέμβαση στο ΕΚΑ, παρουσιάζοντάς την σαν αυτονόητο επακόλουθο της στάσης, που αποκάλυψε τις νοθείες και τις λοβιτούρες τους στο τελευταίο συνέδριο. Αυτά τη Δευτέρα. Χτες, η ίδια παράταξη εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου καταγγέλλει ότι η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου «καταργεί την εκλεγμένη διοίκηση του ΕΚΑ» και «συνιστά ευθεία και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού μας κινήματος και βάζει σε τροχιά αδράνειας και ανυπαρξίας το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο» (!) Δεν ξέρουμε αν έφαγαν το κράξιμο της ζωής τους από τους εργαζόμενους και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη ρητορική τους. Ούτε μπορούμε να φανταστούμε ποιοι εσωτερικοί συσχετισμοί επέβαλαν αυτήν την αλλαγή, με δεδομένο ότι στο ΜΕΤΑ γίνεται «μύλος Καραγιαννέικος» με τους νυν και πρώην ΣΥΡΙΖΑίους. Αυτό που σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν άλλαξε, είναι η επιθυμία τους να συμμορφωθεί το ΕΚΑ με τη δικαστική απόφαση και να επαναληφθεί το συνέδριο με όλους τους νόθους που αποκλείστηκαν ομόφωνα την τελευταία φορά...

Αίθουσες ελεγχόμενης μαστούρας

Μια «αίθουσα κατανάλωσης ναρκωτικών με μικρότερο κίνδυνο» θα λειτουργεί από αύριο και στο Παρίσι, μετατρέποντας τη Γαλλία στη 10η χώρα παγκοσμίως όπου προάγεται η χρήση ναρκωτικών σε «καλές υγειονομικές συνθήκες». Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τους «εποπτευόμενους σταθμούς» που πριν μερικά χρόνια είχε προταθεί να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα, μέσα και από ν/σ του υπουργείου Υγείας.

Οι οδηγίες των υπευθύνων για το πώς θα λειτουργεί η «αίθουσα» στη γαλλική πρωτεύουσα είναι πραγματικά αποστομωτικές. «Το προσωπικό (θα) επιτηρεί και θα ετοιμάζεται να παρέμβει σε περίπτωση υπερβολικής δόσης ή αν ένας "καταναλωτής" δε βρίσκει φλέβα...», εξηγούσε ένας από αυτούς στη «Λε Μοντ».

Τι μας λένε, δηλαδή; Οτι θα γίνεται «παρέμβαση» αν ένας άνθρωπος κοντέψει να ξεψυχήσει μπροστά στα μάτια τους, αλλά κατά τα άλλα, το ίδιο το φαινόμενο που οδηγεί στο θάνατο αμέτρητους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο θα το ανέχονται, θα το εποπτεύουν, δηλαδή θα το συντηρούν και ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην εξάπλωσή του.

Ο «κυνισμός» δεν είναι η κατάλληλη λέξη για να χαρακτηρίσει τέτοιες «ιδέες». Είναι η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος που δημιουργεί μεθόδους διαχείρισης των ναρκωτικών, αφού δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Και γιατί η όλη λειτουργία του αναπαράγει καθημερινά τις αιτίες που οδηγούν νέους στα ναρκωτικά και γιατί πίσω από τη χρήση υπάρχει μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση που θα μένει ανέγγιχτη όσο θα υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ