Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Θα εξετάσουν την κατασκευή αγωγού αερίου μεταξύ τους

Επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών Ενέργειας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η πρώτη διμερής συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο έγινε χτες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεών τους. Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στίνιτζ, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στο 23ο Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο και είχε επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η σημαντικότερη πλευρά της είδησης είναι όμως πως, στο πλαίσιο της σύσφιξης της ενεργειακής συνεργασίας που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, θα συνταχθεί σύντομα μελέτη «βιωσιμότητας» για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα τις συνδέει.

Σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αγκυρα, τονίζεται πως οι δυο υπουργοί «συζήτησαν με λεπτομέρειες την επιλογή της εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία και συμφώνησαν να ξεκινήσουν ένα διάλογο για το θέμα», ενώ και οι δύο υπουργοί επισήμαναν «το ρόλο του ενεργειακού τομέα για τη σταθερότητα και την ευημερία στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο ίδιος ο Στίνιτζ στις δηλώσεις του είπε: «Φυσικά, εξετάζουμε και την επιλογή εξαγωγής φυσικού αερίου σε άλλες χώρες όπως η Ιορδανία με την οποία υπογράψαμε συμβόλαιο. Η Αίγυπτος επίσης, που έχει αγωγό που περνά μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, θα εξεταστεί ως επιλογή, αλλά και η επιλογή της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική».

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα και το θέμα της παροχής ηλεκτρικής και άλλων μορφών ενέργειας από την Τουρκία στα Παλαιστινιακά εδάφη. «Φυσικά, είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειάς μας. Η βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων δεν είναι ενάντια στο συμφέρον μας», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ