Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Προγράμματα ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ως «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν προχτές τα προγράμματα που πρόκειται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά προχτές, έχει «πάνω απ' όλα κοινωνικό πρόσημο».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Γ. Ιωαννίδης, παρουσίασαν προγράμματα που αφορούν απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού, ερευνητικά προγράμματα για νέους ερευνητές.

Τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν ως απάντηση στην υποστελέχωση των ιδρυμάτων και τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό αλλά και ως παροχή προοπτικής στους νέους επιστήμονες, εκτείνονται έως το 2020 και συνίστανται στα εξής: Απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες - κατόχους διδακτορικού, με αυτοδύναμη διδασκαλία στα πανεπιστήμια και με ύψος υποτροφίας 2.987 ευρώ για τους έξι μήνες. Διδακτορική έρευνα στην Ελλάδα για υποψήφιους διδάκτορες με 422 επωφελούμενους. Ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών με 1.089 ευρώ. Υποστήριξη νέων ερευνητών για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων από φέτος με δικαιούχους υποψήφιους διδάκτορες, κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακούς φοιτητές με προϋπολογισμό 55.000 ανά ερευνητική ομάδα.

Τα παραπάνω, ανεξάρτητα από την κυβερνητική προπαγάνδα, δεν μπορούν βέβαια σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν το αντίβαρο στην υποχρηματοδότηση που έχει διαμορφώσει ασφυκτική κατάσταση στα ιδρύματα ούτε στη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό ούτε στην υποστελέχωση των ιδρυμάτων που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις - όπως αυτές που προβλέπονται και από τα παραπάνω προγράμματα - να επεκτείνονται και να παγιώνονται.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συνέντευξης εξαγγέλθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις φοιτητικές εστίες και μέτρα στήριξης οικονομικά ευάλωτων φοιτητών και φοιτητριών που δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω μετεγγραφών, με υποτροφίες σε 2.700 φοιτητές σε τέσσερις κύκλους για 9 μήνες με 500 ευρώ για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και 400 ευρώ για όσους σπουδάζουν κοντά στη μόνιμη κατοικία τους, που, όπως εκτιμήθηκε, «καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών».

Τέλος, ένας ξεχωριστός άξονας δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ είναι η σύνδεση των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά και την επιχειρηματικότητα που είναι και στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου και που υποστηρίζει η κυβέρνηση. «Στόχος, όχι μόνο πώς θα προσελκύσουν την αγορά αλλά και πώς η αγορά θα πλησιάσει τα ΑΕΙ», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε συνθήκες ανασφάλειας στο φόντο της ανάπτυξης του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου(2022-07-27 00:00:00.0)
Επιταχύνει τις αντιδραστικές παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση(2021-09-11 00:00:00.0)
Το προφίλ και οι ανάγκες των νέων εργαζομένων υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης(2018-05-30 00:00:00.0)
Το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσει το ΚΚΕ(2014-01-23 00:00:00.0)
Πλευρές των εξελίξεων για τους όρους έρευνας των υποψήφιων διδακτόρων(2014-01-19 00:00:00.0)
Δεν καλύπτονται οι ανάγκες για υποτροφίες(2012-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ