Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κανένας φοιτητής έξω από εστία

Κινητοποιήσεις στην πρυτανεία του ΕΜΠ πραγματοποίησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις
Δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να μπορούν να σπουδάζουν απρόσκοπτα, απαίτησαν με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος Οικοτρόφων και Φοιτητικοί Σύλλογοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ορμώμενοι από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εστιών.

Χαρακτηριστική για τις κατευθύνσεις που αφορούν τη μέριμνα των φοιτητών είναι η αρχική θέση της αρμόδιας επιτροπής εξέτασης των αιτήσεων. Τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ έχει γίνει ασήκωτο βάρος, τη στιγμή που η φοροληστεία συνεχώς διογκώνεται για τη λαϊκή οικογένεια, η αρχική θέση ήταν τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος προκειμένου να πάρει κάποιος δωμάτιο να πέσουν φέτος στις 20.000 ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ λιγότερα από πέρυσι!

Μετά και την παρέμβαση του Συλλόγου των Οικοτρόφων, τα όρια επανήλθαν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 26.000 ευρώ, οι φοιτητές που θα πετάγονταν έξω από τις εστίες θα πάρουν δωμάτιο και μάλιστα άμεσα και όχι μετά από 20 μέρες, που ήταν η αρχική πρόταση της επιτροπής.

Παρά τη σημαντική αυτή νίκη, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. «Σήμερα, περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και υπάρχουν μόνο 14.000 θέσεις! Κάπως έτσι και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στέγασης γίνονται το πιο σύντομο ανέκδοτο. Δεν χωράει άλλη αναμονή - Παίρνουμε θέση μάχης», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Οικοτρόφων και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ. Και απαιτούν: Να γίνουν άμεσα δεκτές οι αιτήσεις των φοιτητών που πετιούνται εκτός για ελάχιστα ευρώ το μήνα. Να επινοικιαστούν δωμάτια για όσο διάστημα δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους.

Στη Θεσσαλονίκη

Δράση για τη στέγαση των φοιτητών αναλαμβάνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και το ΑΠΘ υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για δωμάτιο στην Εστία, επειδή η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους σε συνθήκες επίθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το κουαρτέτο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, κάνει απαγορευτικό το ποσό των 200-300 ευρώ που χρειάζεται να πληρώσουν μηνιαία για ενοίκιο.

Την ίδια ώρα, στη Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης, που διοικητικά υπάγεται στην Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και την Πρυτανική Αρχή και οικονομικά χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), τα κενά δωμάτια σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας είναι 112, ενώ οι αιτήσεις από πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές είναι 319!!!

Με λίγα λόγια, η στέγαση και παραμονή στην πόλη 207 φοιτητών στο ΑΠΘ βρίσκεται στον αέρα», σημειώνει μεταξύ άλλων η Γραμματεία του ΜΑΣ και απαιτεί:

  • Οσοι έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, να πάρουν επίδομα ενοικίου, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Πανεπιστημίου!
  • Οσοι πάρουν δωμάτιο να μην πληρώσουν ούτε μισό ευρώ από την τσέπη τους για να πάρουν κλειδί!
  • Να γίνουν τώρα επισκευές, προσλήψεις προσωπικού, να παρθούν μέτρα ασφαλείας στα κτίρια των Εστιών, να ανεγερθούν νέες Εστίες στην ευθύνη του κράτους, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στη δωρεάν στέγαση!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για στέγαση - μετεγγραφές (2018-11-29 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών (2018-09-12 00:00:00.0)
Διεκδικήσεις κόντρα στα συσσωρευμένα προβλήματα στις Εστίες (2017-12-08 00:00:00.0)
Την Τρίτη η κινητοποίηση για τη στέγαση (2012-09-01 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους διωκόμενους φοιτητές της ΦΕΕΜΠ (1999-04-01 00:00:00.0)
Διώξεις με στόχο την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org