Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Απορρίφθηκαν άλλα 4 αιτήματα ασύλου

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα διεθνούς προστασίας για άλλους τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Αρνητικές ήταν και οι αποφάσεις στα αιτήματα συνέχισης της διαδικασίας για δύο από τους στρατιωτικούς, των οποίων οι υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο. Συγκεκριμένα, επιδόθηκαν χτες το πρωί οι τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις πρώτου βαθμού και δύο απορρίψεις αιτήσεων θεραπείας.

Οπως δήλωσε η δικηγόρος των οκτώ στρατιωτικών, Σταυρούλα Τομαρά, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε δεύτερο βαθμό. Σχετικά με τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου, καταγγέλλει ότι «δεν ελήφθη καν υπόψη από την υπηρεσία ασύλου το αίτημα αναδοχής που κατατέθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις από άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ».

Οι ίδιοι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, σε χτεσινή κοινή δήλωσή τους, κάνουν λόγο για αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που «δεν έχουν ληφθεί βάσει των επιταγών του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, αλλά καθοδηγήθηκαν από διμερείς πολιτικές ενέργειες».

«Δεν έχουμε κατονομαστεί ως "τρομοκράτες" ούτε καν στη χώρα μας, εν τούτοις θεωρούμαστε "τρομοκράτες" από μία ελληνική κρατική υπηρεσία, που μας αποκλείει από τη διεθνή προστασία» αναφέρουν, ενώ καταγγέλλουν ότι «δεχτήκαμε πιέσεις από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου να απολύσουμε τη δικηγόρο μας».

Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «εφόσον οι αιτούντες έχουν στοιχεία για όσα επικαλούνται εναντίον της Υπηρεσίας, τους παρακαλούμε να τα καταθέσουν», ενώ συμπληρώνει: «Οσο για το περιεχόμενο της απόφασης, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ