Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι κοκορομαχίες καλά κρατούν για να κουκουλώνουν την ουσία

Νέο τηλεοπτικό «σόου» έστησαν τα αστικά κόμματα, με αφορμή τη χτεσινή κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, είχε σειρά να καθίσει χτες στο έδρανο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τις υποθέσεις δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, η συνεδρίαση της οποίας μετατράπηκε και χτες με ευθύνη των αστικών κομμάτων σε ένα ακόμα τηλεοπτικό «σόου» κοκορομαχιών, στα «βολικά» πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπήρχε και θα υπάρχει όσο κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας το όλο σκηνικό, ανέφερε παρεμβαίνοντας ότι «εμφανίζονται κάποιοι εδώ με τη ρομφαία του εισαγγελέα», ότι «θα επιβάλουν την κάθαρση σε ένα σύστημα που από την ίδια του τη φύση είναι βάρβαρο, είναι απάνθρωπο, οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να κερδίζουν μία χούφτα κεφαλαιοκράτες και που όταν δεν κάνει πολέμους έχει την ειρήνη με τον πιστόλι στον κρόταφο και παίρνει μία σειρά μέτρα που για να σωθούν οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο, θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το πολιτικό σύστημα πάντα έπαιζε αυτό το ρόλο, το ρόλο του υπηρέτη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και σήμερα έχει η αστική τάξη ένα γνήσιο παιδί για να μπορέσει να υπηρετήσει τα συμφέροντά της, να κάνει τη βρώμικη δουλειά και αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως χτες ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ και προχτές του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο έργο θεατές θα είμαστε και επειδή ακριβώς οι νόμοι οι οποίοι ψηφίζονται διαμορφώνουν το πλαίσιο για να αναπτυχθεί αντικειμενικά και η διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, την οικονομική από την άλλη μεριά, που είναι η κυρίαρχη, αλλά και στους υπόλοιπους άξονες που συμβάλλουν στη χειραγώγηση του κόσμου όπως είναι και τα ΜΜΕ. Αρα, αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής και της διαφθοράς υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει το επόμενο διάστημα όσο κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όσο κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος, ό,τι και αν κάνετε».

Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων

Από τις ερωτήσεις που του έθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «θεωρώ απαραίτητο» να «προχωρήσει η αλλαγή ιδιοκτησίας στους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Πρέπει να περάσει μία νομοθεσία», είπε, «που να μπορούμε να μετατρέπουμε το δάνειο σε μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ο παλιός μέτοχος θα υποστεί διύλιση, όπως λέμε, θα εξαφανιστεί στην ουσία». Σημείωσε ότι «αυτό επιτρέπεται από τους θεσμούς» και πως «η Αμερική ήταν πρωτοπόρα σε τέτοια μέτρα τώρα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει».

Καταθέτοντας τα στοιχεία που ζήτησε ο Ν. Καραθανασόπουλος για την εικόνα των «κόκκινων» δανείων, ο Γ. Στουρνάρας είπε: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων είναι 45,1%. Δηλαδή, συνολικά τα δάνεια το πρώτο 6μηνο 2016 είναι 240.289.807.000 ευρώ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων - πάντα μιλάω για το τέλος πρώτου 6μήνου του 2016 - είναι: Στεγαστικά 41,8%, καταναλωτικά 55,3%, επιχειρηματικά 44,7%, εκ των οποίων επαγγελματικά 67,2%, βλέπετε μεγάλο ποσοστό επισφάλειας εδώ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, μεγάλες επιχειρήσεις 29,1%, ναυτιλία 27,4%, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις 29%».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις του Ν. Καραθανασόπουλου, είπε ότι για να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, τα «κόκκινα» δάνεια «θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». Παραδέχτηκε ότι «πάντα υπάρχει ευελιξία» όσον αφορά τη δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και αυτών που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στα δάνεια χωρίς εγγυήσεις που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων, εξέφρασε την «αγωνία του», δηλαδή τις ανησυχίες του κεφαλαίου, ότι αν δεν «προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις», δεν «θα βγούμε στις αγορές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γέφυρα» για τους μαζικούς πλειστηριασμούς και εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια(2020-10-01 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων(2019-06-19 00:00:00.0)
Νέα πεδία κοκορομαχίας(2019-03-28 00:00:00.0)
Μπαράζ πλειστηριασμών με κρατικές εγγυήσεις στους «επενδυτές»(2018-11-23 00:00:00.0)
Η ίδια η ύπαρξη του καπιταλισμού είναι το σκάνδαλο(2017-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ